Ne uživate v seksu? To so morebitni razlogi

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na spolno izkušnjo in na užitke v seksu.

3.2.2019 ob 5:46

par_postelja_seksi_tezave_micna.jpg

Spolno poželenje in odzivi na seksi dražljaje so odvisni od številnih dejavnikov in povsem normalno je, če vam kdaj do seksa ni ali v njem ne najdete pravega užitka. A v kolikor se to prepogosto dogaja, je pametno pogledati globlje in odkriti morebitne ovire na poti do seksualnega zadovoljstva. Nekaj najpogostejših navaja Insider.

Zadeve se prehitro odvijajo

Priprava na dejanje je prav tako pomembna, kot spolni akt sam. Povedano drugače: le ob primernem vzburjenju boste med seksom resnično uživali.

"Dovolj dolga predigra misli in telo pripravi na penetracijo, zato tedaj, ko je ta prekratka, stimulacija spolnih organov ne prinaša željenega rezultata in ne končnega cilja," na pomen primernega uvoda opozarja urolog Michael Ingber.


Niste miselno in čustveno pripravljeni na seks

Kot rečeno, v dobro spolno izkušnjo so vključene misli in telo.

"Po napornem dnevu, ko ste preobremenjeni in vas tarejo skrbi je le malo verjetnosti, da boste v spolnem odnosu res uživali, saj se ne glede na trud partnerja ne boste mogli povsem sprostiti in prepustiti. Tu gre omeniti še klimo v razmerju, naravo odnosa in splošno počutje," je prepričana psihoterapevtka ter seksologinja Melissa Coats ki poudarja, da sta prav stres in preobremenjenost glavna zaviralca dobre spolne izkušnje.


Pretirano se obremenjujete s svojim telesom

"Seks je intimno dejanje, med katerim je vsak ranljiv in kadar nekdo ni zadovoljen s svojim telesom, je v njem težko uživati. Nizka samozavest, pretirano obremenjevanje z videzom in negativna samopodoba sta je še en velik sovražnik kvalitenega spolnega življenja," pomen pozitivne samopodobe izpostavlja Coatsova.


Imate slabe izkušnje

Morda so posredi seksualne travme ali na podlagi nekdanjih izkušenj menite, da vas partner po njih prekaša in ste zato negotovi vase. Strah, dvom in negotovost so visoke ovire do dobrega seksa, ki pa so premagljive s pogovorom s partnerjem ali s primernim strokovnjakom.


Ob partnerju niste sproščeni

Dokazano je, da pari v dolgih razmerjih okušajo boljši seks in predvsem ženske v kvalitetnih dolgih zvezah lažje doživljajo orgazme.

Razlog je povsem razumljiv: le ob nekom, ki mu povsem zaupajo, se z njim čutijo povezane in so ob njem sproščene, lahko doživljajo tisto, kar vodi v seksualno zadovoljstvo. Ob odsotnosti teh kvalitet pa seks ne prinaša pričakovanih občutkov.


Sramujete se svojih seksualnih potreb in želja

Spolnost je široka tema, ki vključuje ogromno različnih želja, potreb in pričakovanj. Strah pred tem, da bi partner vaše obsojal,  je lahko še ena ovira do dobre spolne izkušnje.

"Občutek, da jih dragemu ne morete zaupati in razkriti niža seksualne užitke, tudi to dilemo pa je mogoče premagati le s primerno komunikacijo s tistim, s katerim delite posteljo. Pa naj gre za spolne fantazije, spolne prakse, poze, želje ali potrebe. Vse tisto, kar označuje vašo spolno identiteto bi morali izraziti brez občutka, da boste zato zasmehovani ali obsojani," je prepričana Coatsova.


Verjamete stereotipom o seksu

Morda ste odraščali v okolju, v katerem ste prejemali sporočila, da je seks nekaj slabega, umazanega in sramotnega. Tako ste osvajali vzorce, ki vas v odrasli dobi ovirajo do dobre spolne izkušnje. Ker so ti zapisani globoko v podzavesti, se jih v veliko primerih sploh ne zavedate.

Obstaja veliko neresnic, mitov in zmotnih prepričanj o spolnosti, ki mnogim pošiljajo napačno sporočilo in s tem kratijo seksualne užitke. Na srečo jih je s pravimi viri informaciji mogoče zaobiti in tako ustvariti boljše pogoje za dober intimni odnos.


Uživate določena zdravila

Določena zdravila negativno vplivajo na libido in na sam spolni odnos. Med njimi nekatere oblike kontracepcije, antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka in tudi zdravila proti alergijam. V kolikor jih jemljete sami in opažate njihove negativne učinke na libido, se o tem posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predlagal primerno alternativo.


Imate težave z zdravjem, zaradi katerih je seks boleč

Dejstvo je, da je bolečina med seksom pogosta, a prav tako je dejstvo, da ni sprejemljiva in v kolikor vas hromi, bi morali poiskati vzroke zanjo ter jih odpraviti.

Obstaja več stanj, ki vodijo v boleč spolni odnos: suhost vagine, avto imune bolezni, endometrioza, vaginizem in še bi lahko naštevali, je pojasnila spolna terapevtka Jessa Zimmerman in dodala, da v kolikor bolečina spremlja vsak spolni odnos, ne bi smeli odlašati z obiskom pri zdravniku.


Seksu se predajate v pozah, ki izzovejo bolečine ter nelagodje

Morda za bolečine med spolnim odnosom niso kriva kronična stanja, temveč le položaj, v katerem se mu predajata. Če so torej bolezenska stanja izvzeta, raziskujte svet spolnih poz in poiščite takšne, ki vam prinašajo le užitek, ne pa tudi bolečine.


Zanemarjate pomen spanca, primerne hrane in redne vadbe

Kot je povedala Coatsova, so psihično, fizično in seksualno zdravje tesno povezani, zato dobro fizično zdravje nedvomno vpliva na seksi doživljaje. "Kadar telo zaradi pomanjkanja spanja, neprimerne hrane in fizične neaktivnosti ne more optimalno delovati, se to odraža tudi na spolnem življenju. Primerna skrb za celo telo, kar vključuje redno gibanje, dovolj spanja in primerno hrano je tudi pot do dobrega seksa."


Ne poznate dobro svojega telesa

Spolne prakse in dražljaji, ki vodijo do pravega cilja, se razlikujejo od osebe do osebe. Vsak mora sam spoznati, kaj je tisto, kar mu je med rjuhami všeč. Raziskovanje svojega telesa je zato še ena pot do odlične spolne izkušnje, ki je nihče ne bi smel zanemariti. Odkrivanje tančic v dvoje ali v solo igricah pa sta načina, s katerima je nedvomno mogoče izboljšati spolno izkušnjo.


Pijte premalo vode

Verjeli ali ne, dehidracija negativno vpliva na sam libido ter spolni odnos. Uživanje premalo tekočine se odraža kot vrtoglavica, utrujenost, glavobol, vsi ti vplivajo na razpoloženje na sploh ter tudi na spolno poželenje in občutljivost na spolne dražljaje.

Hkrati dehidracija negativno vpliva na zdravje spolnih organov tako moških kot žensk in pri ženskah vodi v slabo navlaženo vagino, pri moških pa tudi v erektilno disfunkcijo.


Pred kratkim ste rodili

"Telo po porodu potrebuje čas, da se zaceli in vrne v stanje, v katerem je znova pripravljeno na spolni odnos," je povedala ginekologinja Yvonne Bohn, ki izogibanje seksu priporoča vsaj šest tednov po porodu. Seveda je vse odvisno od vsake posameznice, vrste poroda in hitrosti okrevanja organizma, vsekakor pa odsvetuje naglico.


Strah vas je nosečnosti ali okužbe s spolnimi boleznimi

Čeprav prisegate in varen seks in vselej poskrbite, da je takšen, je lahko še vedno prisoten strah pred okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi in nezaželeno nosečnostjo. Prav ti strahovi lahko hromijo do tolikšne mere, da seks ne predstavlja užitka.


Preprosto vam ni do seksa

V resnici vsem ni do seksa. Ne v trenutku in ne na dolgi rok. S tem ni prav nič narobe.
Če spolnost ni ena vaših priljubljenih dejavnosti in ne prioritet, zato niste nenormalni. Ljudje smo si tudi na tem področju različni in spolni apetiti vseh niso enaki, kar je treba sprejeti, upoštevati ter tega ne jemati kot hibe.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Devet fantov o tem, kako so med varanjem ujeli svoja dekleta ali pa Zato se vezani moški ne odpovedo masturbaciji

Priporočamo tudi: Če zvečer počneta to, ogrožata vajino razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)