To je v ženskih očeh partnerjeva najprivlačnejša lastnost

Velika raziskava je podala odgovor na vprašanje, katera lastnost pri ženskah, ko gre za snovanje resne zveze, prevesi tehtnico.

18.5.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je v ženskih očeh partnerjeva najprivlačnejša lastnost

Dejstvo je, da smo si ljudje različni in da do partnerja vsak goji sebi lastna pričakovanja. Dejstvo pa je tudi, da obstajajo univerzalne kvalitete, po katerih hrepeni večina. V veliki raziskavi, v katero je bilo vključenih 68.000 žensk je kar 64.000 teh povedalo, da je ljubeznivost najpomembnejša in zato najbolj zaželena lastnost dejanskega ali potencialnega življenjskega sopotnika.

"Kaj je tisto, kar ženske prepriča, že desetletja predstavlja uganko tako za strokovnjake kot za laike. Raziskava pod naslovom Clue Ideal Partner je edinstvena po tem, da je zaobjela dame s celega sveta, različnih spolnih umerjenosti in različnih starostnih skupin. Prav zato ponuja dokaj jasen uvid v to, kaj je damam najpomembnejše. Na podlagi odgovorov so strokovnjaki lahko izluščili tudi, kaj dame pričakujejo v dolgo in kaj v kratkoročnih zvezah," so zapisali v uvodu v študijo, ki sta jo izvedli podjetji MyONE Condoms in univerza v Göttingenu.

Ta je pokazala, da velika večina prisega na ljubeznivost. Zanjo se je, kot rečeno, izreklo 64.000 od 68.000 sodelujočih iz 80. držav. Tu pa so še druga spoznanja:

Ljubeznivost je ključna. Videz? Ne ravno.

Širom zemeljske oble so ženske vseh spolnih usmerjenosti povedale, da so ljubeznivost, dobrota, podpora, sočutje, inteligenca in samozavest zelo pomembne lastnosti partnerja v dolgi zvezi. Atraktivno telo, privlačen obraz, ambicije, asertivnost in finančna varnost so zmerno pomembne.

 

"Ljubeznivost je pomembna, a pogosto spregledana. Glede na to, da sta danes bogastvo in lep videz pogosto potisnjena v ospredje, večino morda preseneča dejstvo, da je prav ljubeznivost najpomembnejša lastnost. A je vendarle ključna za tvorjenje dolgih zvez," je povedala Virginia J. Vitzthum, znanstvenica z inštituta Kinsey in profesorica antropologije na univerzi Indiana.

Želja po naraščaju je pomembna (a ne vedno)

Na vprašanje o tem, kako pomembna je partnerjeva želja, da bi par nekoč imel otroka, je 46,1 odstotkov žensk vseh seksualnih usmerjenosti odgovorilo, da je želja po naraščaju druga najpomembnejša stvar pri izbiri.

Večina verski in etični podobnosti pripisuje malo pomena

Le malo žensk je dejalo, da so etična in verska prepričanja pomembne lastnosti pri iskanju življenjskega sopotnika. Da so skupna etična prepričanja pomembna, je povedalo 9,8 odstotka dam, 54,1 odstotka teh je dejalo, da ne igrajo ključne vloge.

Za podobnost verskih prepričanj se je izreklo 25,4 odstotkov vprašanih, 35 odstotkov je dejalo, da te nimajo posebnega pomena.

Z vidika videza je najpomembnejši lep nasmeh

Heteroseksualne in homoseksualne ženske vedno prepriča lep nasmeh. Skupaj z lepimi očmi je to najpomembnejša fizična lastnost pri izbiri partnerja.

Za heteroseksualne ženske: naslednja pomembna fizična lastnost je penis povprečne velikost, ki je veliko bolj zaželen kot velik penis.

Ženske z več seksualnimi izkušnjami so velikosti penisa pripisale večji pomen. Z vidika fizičnih lastnosti so sledili: kratki lasje, velike roke, privlačen hrbet, mišičaste roke in dlake na obrazu.

Homoseksualno usmerjene dame ali biseksualke so kot drugi najprivlačnejši organ navedle povprečne dojke, sledili so povprečna zadnjica, privlačen hrbet in dolgi lasje. V tem vrstnem redu.

Denar je najbolj pomemben na Japonskem, v Mehiki, Kolumbiji in ZDA

V teh državah je bil odstotek žensk, ki so izjavile, da finančna varnost igra pomembno vlogo, najvišji. Država, kjer so ženske pokazale najmanj zanimanja za denar, je Francija.

Ženske v Kolumbiji, Mehiki in Braziliji pričakujejo diplomo

Dame v Kolumbiji, Mehiki in Braziliji so najpogosteje izjavile, da je izobrazba pomembna. Prebivalke Velike Britanije in Danske so redkeje smatrale, da ta pri iskanju dolgoletnega partnerja igra pomembno vlogo.

Politična stališča veliko vlogo igrajo v Braziliji in ZDA

Za ženske v Braziliji in ZDA je pomembno skupno politično prepričanje, medtem ko je večina vprašanih iz Francije, Mehike in Rusije dejala, da ta ni pomembna pri izbiri dolgoletnega partnerja.

Povzeto po portalu Hello Clue

Preberite še: To so tri najprivlačnejše lastnosti moških in žensk (lepote ni med njimi)

Morda vas zanima tudi: Del telesa, ki ga moški najprej pogleda na goli ženski


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)