To je razlog, zakaj limonine lupine ne bi smeli zavreči

Potem, ko iz sočne limone iztisnite sok, olupka nikar ne zavrzite, saj zaradi svoje sestave z več vidikov koristi zdravju.

5.11.2022 ob 9:26 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je razlog, zakaj limonine lupine ne bi smeli zavreči

Zagotovo je v hladilniku vsakega gospodinjstva vsaj nekaj limon. Njihov sok je bogata zakladnica zdravja ter oplemeniti tudi mnoge jedi. A potem, ko iz sočnega mesa iztisnete žlahtno tekočino, nikar ne zavrzite tistega, kar jo obdaja.

Z nutricionsoitičnega vidika je namreč tudi limonin olupek prava zvezda, saj vsebuje več vitaminov A in C kot sok sadeža, v njem je veliko folne kisline, kalcija, magnezija in kalija. Kaj vse zmore?

Zagotavlja za oralno zdravje

Limonin olupek je odličen za zagotavljanje ustne higiene in zdravja ustne votline. Pomanjkanje v njem bogato zastopanega vitamina C je namreč povezano s številnimi boleznimi dlesni, med drugim s skorbutom, vnetjem in krvavenjem obzobnih tkiv.

Vse to lahko limoinina lupina, zaužita v različnih oblikah, denimo kot dodatek vodi ali čaju, pomaga preprečiti.

Skrbi za dobro zdravje kosti

Ob vitaminu C je v olupku limone tudi kalcij, ta je ključen element za zdravje skeletnega sistema. K temu pripomore tudi v njem zastopana askorbinska kislina.

Razstruplja telo in premaguje oksidativni stres

Znova smo pri vitaminu C. Ta je močan antioksidant, ki blaži učinke prostih radikalov, varuje zdravje celic, upočasnjuje staranje,  spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa in omili oksidativni stres.

Druge snovi, prisotne v limoninem olupku s tem učinkom so še antioksidanti flavonoidi, ki varujejo tudi pred rakavimi obolenji.

Niža slab holesterol in varuje pred boleznimi srca

Po zaslugi flavonoidov, vitamina C in vlaknine pektin limonina lupina niža tveganje za srčne bolezni, za sladkorno bolezen in pozitivno vpliva na krvni pretok.

V limoninem olupku prisoten kalij pa uravnava krvni tlak.

Varuje pred rakavimi obolenji

Zahvaljujoč posebnim spojinam salvestrol Q40 in limonen je limonin olupek povezan z nižjim tveganjem za raka.   

D-limonen namreč preprečuje širjenje rakavih celic. A to še ni vse, tudi flavonoidi, ki se nahajajo v limonini lupini, imajo proti rakavo delovanje.

Dokazano je, da flavonoidi nižajo tveganje zlasti za raka dojk in raka želodca.

Veliko možnosti

Veliko je torej razlogov, da z limonino lupino začinite sladice, solate ali pijače, iz nje pa lahko pripravite tudi čaj.

Ta omili prebavne težave, spodbuja hujšanje, krepi odpornost in osveži ustno votlino.

Za pripravo čaja potrebujete žlico limoninega olupka, ki ste ga pred tem nasekljali na majhne koščke. Prelijte ga z dvema decilitroma in pol vrele vode in po desetih minutah precedite.

Je pa v prid zdravja priporočljivo izbrati limone biološke pridelave, saj je sicer prav v limoninem olupku veliko pesticidov, ki se jih uporablja pri klasičnemu gojenju tega sadeža.

Povzeto po portalu PinkVilla

Preberite še: Najboljša naravna zdravila za boleče grlo

Morda vas zanima tudi: Tri čudežne lastnosti limone (z njo boste zablestele)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)