Zakaj se ne morete upreti čokoladi (in kako vendarle premagati željo po sladici)

Neustavljiva želja po čokoladi ima svoje ozadje.

1.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj se ne morete upreti čokoladi (in kako vendarle premagati željo po sladici)

Za zajtrk ste pospravili skodelico ovsene kaše s sadjem, za kosilo bogato solato, za večerjo imate v mislih piščanca, brokoli in rjavi riž. Kajti zavedate se pomena zdrave prehrane. Razen v trenutkih, ko se praktično ne morete upreti čokoladi. Ja, želja po njej je pogosto neustavljiva. Kaj pa jo spodbudi? Odgovore na to vprašanje ima Pure Wow.

Nizek krvni sladkor

"Kadar med obroki mine preveč časa, količina krvnega sladkorja pade in telo hrepeni po novem odmerku energije," je pojasnila prehranska strokovnjakinja Lorraine Kearney ter dodala: "Tedaj najbolj zadišijo živila z visoko energijsko vrednostjo, med katere nedvomno sodi čokolada, kar pa ni najboljša rešitev. Kajti energija potem, ko se z njo posladkate, res hitro naraste, a prav tako hitro tudi pade in zadiši nov zalogaj."

Kako to spremeniti?

Poskrbite za redne obroke, ne preskakujte jih in vanje vključite z vlakninami ter beljakovinami bogata živila, ki dolgo ohranjajo energijo, preprečujejo nihanje krvnega sladkorja in zavirajo neustavljivo željo po s sladkorjem bogatih živilih, torej tudi po čokoladi.

Pomanjkanje magnezija

Telo z neustavljivo željo po določeni hrani opozarja na pomanjkanje hranljivih snovi. Kadar se praktično ne morete upreti čokoladi, je za to kaj lahko kriva prenizka količina magnezija v organizmu. Kot navaja Kearneyjeva, je to prisotno pri visokem odstotku prebivalstva in ker je temna čokolada z njim bogata, se ji je včasih dobesedno nemogoče odreči. V rebru temne čokolade je 41 miligramov magnezija, dnevno bi ga morali zaužiti 320 miligramov.

Kako to popraviti?

Pripravite si napitek iz surovega kakava, saj je ta zaslužen za magneziji v žlahtni sladici. S tem mineralom so bogati tudi zelena zelenjava, avokado, oreščki in stročnice. V kolikor opažate, da vas večkrat pestijo mišični krči, slabo spite, ste tesnobni in bi pogosto zmazali tablico čokolade, z omenjenimi večkrat obogatite jedilnik.

Pod stresom ste

Velikokrat se zgodi, da živčni in pod stresom posegamo po tako imenovani tolažilni hrani. Eno od živil, ki v hipu prinese olajšanje, je seveda čokolada. Kajti, kot že rečeno, hitro dvigne količino telesne energije in v možganih spodbuja sproščanje dopamina, hormona dobrega počutja, s čimer prežene neprijetne občutke. Žal pa je njen učinek le kratkotrajen in se potem, ko popusti, neredko pojavi še slaba vest ter vse skupaj samo poslabša.

Kako to spremeniti?

Preden odprete novo čokoladico, se umirite, zadihajte s polnimi pljuči in se vprašajte, zakaj bi prav sedaj pojedli še en zalogaj te sladice. Najbrž le zato, ker ste jezni, razočarani ali žalostni. Skratka, ozavestite čustva in odpravite razloge zanje.

Preprosto iz navade

Po vsaki večerji se posladkate s čokoladnim sladoledom ali čokoladno tortico. Torej je pri neustavljivi želji po njih na delu pogojni refleks, ki ga spodbudi večerja in po njem obvezen posladek.

Kako to spremeniti?

Ta je lahka: začnite s tem, da si po obroku namesto čokoladne slaščice privoščite metin čaj ali sadje. Res je, želja po čokoladi ne bo nemudoma izginila, a sčasoma možgani večerje ne bodo več povezovali z njo, temveč z nečim, zdravju in postavi prijaznejšim.

Imate menstruacijo

Študije kažejo, da več kot polovica žensk tik pred in med menstruacijo hrepeni po čokoladi. Na žalost je najpogostejša razlaga, s katero ta fenomen utemeljuje znanost ta, da sta čokolada in menstruacija v naši kulturi tesno povezani z vidika tolažbe, ki v tistih dneh pride prav. Kajti verjeli ali ne, čokolada diši ženskam v zahodnih kulturah, drugje po svetu želja po njej med menstruacijo še zdaleč ni tako pogosta.

Kako to spremeniti?

Tako kot pri posladkih, je treba možganom ponuditi drugo asociacijo. Ko vam bo torej naslednjič med menstruacijo zadišala čokolada, si postrezite z oreščki ali sadjem in zaobidite družbene vzorce ter tako premagajte željo po slaščici.

Dobrobiti čokolade

Sicer pa čokolada ni vaša sovražnica. Kajti osnovna sestavina zanjo je kakav, ki je bogat s snovmi, ki prijajo telesu: z antioksidanti, magnezijem, železom. Dokazano je, da temna v zmernih količinah blagodejno vpliva na spomin, srce in ožilje ter prinaša še druge koristi za zdravje.

A kot opozarja prehranska strokovnjakinja, to v največji meri velja za temno sladico z visokim, vsaj 70 odstotnim deležem kakava. Različne čokoladne kombinacije z mnogimi dodatki tega učinka ne premorejo.

In zapomnite si: ključ je v zmernosti. Nekaj koščkov je sprejemljivih, cela tablica ne.

Preberite še: Skrbite za vitko postavo? 6 kaloričnih živil, ki se jim kljub temu ne bi smeli odrekati

Morda vas zanima tudi: Zakaj ti med menstruacijo tako diši čokolada


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)