Zakaj bi morali vsak dan pojesti vsaj eno banano

Banane vsebujejo mineral, ki v organizmu igra številne pomembne vloge.

13.1.2021 ob 5:40 | Foto: Pavel Rodimov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi morali vsak dan pojesti vsaj eno banano

Zagotovo ste že slišali za rek, da jabolko na dan prežene zdravnika stran. A povsem jasno je, da jabolko ni edni sadež, ki varuje zdravje. Obstaja namreč več kot dovolj razlogov, da se vsak dan okrepčate z banano, piše Reader’s Digest.

Zakaj?

Tihih pokazateljev bolezni srca, ki lahko privedejo tudi do srčne kapi, ni lahko prepoznati, zato je s tega vidika pomembna preventiva. Redna vadba, primerna količina spanja, premagovanje stresa in seveda srcu prijazna prehrana so pri tem ključni. In ko smo že pri prehrani: vanjo je priporočljivo vključiti sadje in druga, s kalijem bogata živila, saj prav ta element pri varovanju zdravja srca igra pomembno vlogo.

Kaj pravijo raziskave

Strokovnjaki z univerze Alabama so dokazali, da se z zaužitjem ene banane na dan občutno zniža tveganje za srčno kap. Študijo, ki jih je pripeljala do tega zaključka, so sicer izvajali na miših in izkazalo se je, da so imele miške, ki so uživale s kalijem bogato hrano, bolj zdrave in prožnejše arterije, tudi aorto, v primerjavi z miškami, ki so dobivale nižje odmerke kalija ali ga sploh niso. Posledično je bil pri prvih boljši tudi krvni pretok.

 

Več dokazov o pozitivnih učinkih kalija

"Že zgodnejše raziskave so izpostavile dejstvo, da s kalijem bogata živila uravnavajo krvni tlak in nižajo tveganje za srčne bolezni," je povedal kardiolog z medicinskega centra univerze Ohio Ragavendra Baliga in dodal:

"Ena od analiz, katere dognanja so leta 2011 objavili v publikaciji  Journal of American College of Cardiology je proučevala podatke 250.000 oseb. Izvajalci študije so v zaključku zapisali, da 1540 miligramov tega minerala dnevno tveganje za srčno kap zniža za 21 odstotkov."

V njegov na zdravje so se poglobili tudi na univerzi Alabama. Tamkajšnja strokovnjakinja Michelle Routhenstein je na podlagi izsledkov njihove raziskave povedala, da primerna količina kalija niža tveganje za srčno aritmijo in s tem zagotavlja primeren dotok krvi v možgane, mišice, skratka v vse telesne organe.

"Kadar je kalija v telesu premalo, je ovirano pravilno delovanje srca, s tem je moten krvni obtok, telesni organi posledično ne dobijo primerne količine hranljivih snovi in kisika," je pojasnila znanstvenica.

Kot so še navedli tamkajšnji strokovnjaki, optimalna količina kalija pozitivno vpliva na presnovo ogljikovih hidratov in na krepitev mišic, kombinacija teh učinkov pa v končni fazi omogoča zdravo ožilje in s tem varuje pred srčno-žilnimi boleznimi ter pred srčno kapjo.

Se pa vsi znansveniki strinjajo, da bodo za natančne učinke banan, natančneje kalija, potrebne še nadaljnje študije in tudi, da banane niso edino z njim bogato živilo.

A kot navajajo, zagotovo ne bo škodovalo, če boste vsak dan pojedli vsaj eno ali na jedilnik umestili druga, s tem elementom bogata živila. Čeprav drži, da zgolj eno živilo ne more zagotavljati zdravega srca in je v prid temu treba vzdrževati zdrav življenjski slog z vseh drugih vidikov.

Kalij tudi v avokadu, sladkem krompirju, špinači ...

Nesporno velja, da vključevanje s kalijem bogatih živil na vsakodnevni jedilnik prispeva k znižanju tveganja za srčne bolezni. Dejstvo je, da v razvitem svetu posamezniki pogosto zaužijejo premalo srcu prijaznega minerala, katerega ena banana vsebuje približno 467 miligramov, po vsebnosti pa jo celo prekašajo: avokado s 487. miligrami na sto gramov, sladki krompir s 542. miligrami v srednje velikem gomolju, špinača s 540. miligrami na skodelico (240 gramov), beli fižol z 830. miligrami na skodelico, črni fižol s 611. miligrami v enaki količini.

V skodelici maslene buče ga je  580 miligramov in v srednje velikem gomolju običajnega krompirja  515 miligramov. Priporočena količina kalija znaša 2000 miligramov dnevno.

Preberite še: Osem izjemnih učinkov kurkume

Morda vas zanima tudi: Arašidi niso oreščki, banane so radioaktivne in druge zanimivosti o hrani


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)