Topla ali mrzla kava? Bolj zdrava je ...

Učinki kave na zdravje so odvisni tudi od njene temperature.

5.9.2022 ob 5:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Topla ali mrzla kava? Bolj zdrava je ...

Ledena ali vroča kava? Odgovor na to vprašanje je odvisen od okusa, priložnosti ter tudi od letnega časa. Kaj pa učinek na zdravje? Se ta razlikuje glede na temperaturo dišeče pijače? Deluje mrzla ali vroča kava na telo enako?

Na ta vprašanja je za Huffington post odgovoril kardiolog Majid Basit, ki je najprej povedal, da na to temo ni opravljenih veliko raziskav, je pa kljub temu znano, da je v vroči kavi več antioksidantov kot v mrzli oziroma ledeni in je zato prva z vidika učinkov na zdravje v prednosti.

Študija iz leta 2018, objavljena v časopisu u Scientific Reports je ena od njih. Raziskovalci z univerze Thomas Jefferson so namreč odkrili, da je v topli kavi višja raven antioksidantov, ki lahko preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic.

Kaj pa z vidika količine kofeina?

Zadeve tu niso tako preproste. Kofein je zelo variabilen in količina tega v kavi je odvisna od več dejavnikov, med drugim od vrste in priprave zrn. Študija ameriškega kemijskega društva je leta 2020 pokazala, da je v hladno kuhani kavi (cold brew coffe) kofeina res nekaj več, vendar razlika ni bila tolikšna, da bi nadvladala zgoraj omenjene spremenljivke.

Povedano drugače: količina kofeina v kavi je približno enaka ne glede na to, ali pijete vročo ali hladno in ne glede na način priprave.

Aroma, ki prepriča

Obstaja še ena značilnost vroče kave, zaradi katere je ta v prednosti pred mrzlo, ni pa povezana s pitjem pijače: to je vonj.

Leta 2008 so v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry objavili raziskavo, s pomočjo katere so znanstveniki odkrili, da že vonj, ki nastane med kuhanjem kave, lahko spremeni določene aktivnosti v možganih in pripomore k boljšemu počutju.

V eksperimentu so uporabljali podgane, ki so jim kratili spanec ter ugotovili, da vonj kave aktivira procese v možganih, ki zmanjšujejo utrujenost ter stres kot posledico zaspanosti.

Na drugi strani mrzla ali ledena kava vsebujeta manj kisline od vroče, zato je takšna idealna za vse, ki imajo težave s pekočo zgago. Okus mrzle kave je tudi nežnejši in jo je lažje piti brez sladkorja ter drugih dodatkov, ki lahko skodelico kave spremenijo v pravo energijsko bombo.

Skratka, minusi in plusi so pri obeh ...

Preberite še: Pet presenetljivih učinkov kakava na zdravje

Morda vas zanima tudi: Resnica o pitju kave z limono ali kaj o trendu, ki je preplavil internet, meni stroka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)