Vemo, s čim ličimo otroke?

V pustnem rajanju se vprašajmo, kaj nanašamo na otroško kožo.

20.2.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Vemo, s čim ličimo otroke?

K pustnemu rajanju, izdelovanju mask in sladkanju s krofi spada poslikava obraza. V pustni evforiji si večina brez večjih pomislekov z različnimi ličili ustvari masko, enako naredimo pri otrocih. Pa vemo, kaj nanašamo na kožo? Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da večina ličil, ki so se znala v primerjalnih ocenjevanjih Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave (MIPOR), ni ustreznih. Ocenjevanje, ki je bilo izvedeno s podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je pokazalo, da večina ličil vsebuje vrsto nezaželenih kemikalij, ki so še posebno problematična za (mlajše) otroke. Na testu je bilo osem znamk ličil: Aqua easypen, Everyday face paint, Spiderboy, 6 aqua make-up stick, Party fashion neon UV face & body make up stick, Quality party make-up set, Schminkset in Set of 5 make up sticks. Prva, Aqua EasyPen, ki jo proizvaja Jofrika, je dobila oceno dobro, drugi Everyday face paint (Creative kids) in Spiderboy (Eulenspiegel) sta dobili oceno povprečno, vsi drugi pa pomanjkljivo.

Pri ocenjevanju so iskali predvsem mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije) in okolju nevarne kemikalije. V to skupino spadata polyethylene terephthalate in polybuthilene terephthalate, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih.

Nevarnost mineralnih olj

Na voljo sta dve vrsti pustnih ličil: na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Ličila na osnovi vode je lažje nanašati. So manj intenzivna in manj obstojna, a jih je lažje odstraniti. Tista na osnovi olja so bolj intenzivnih barv in bolj obstojna, a jih je težje odstraniti. Praviloma vsebujejo mineralna olja, ki lahko, če niso dovolj prečiščena, vsebujejo potencialno rakotvorna mineralna olja aromatskih ogljikovodikov MOAH in mineralna olja nasičenih ogljikovodikov MOSH, ki se kopičijo v telesu.

Prisotnost mineralnih olj v izdelkih za nanašanje na ustnice za otroke je še posebno problematična!

Uporaba mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih je dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če je surovina ali destilat ustrezne kakovosti, brez rakotvornih primesi. Kot opozarjajo na ZPS, pretekli testi kažejo, da veliko proizvajalcev ne zagotavlja ustrezne kakovosti surovine. Mineralna olja so namreč mešanica kompleksnih ogljikovodikov, sestavljena iz mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov MOSH in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov MOAH. Vedno vsebujejo MOSH, MOAH pa lahko z različnimi postopki predelave in čiščenja odstranijo. Mineralna olja MOAH so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemajo, da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali – predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice.

Mineralna olja ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, saj jih nekaj tudi zaužijemo. Prisotnost mineralnih olj v izdelkih za nanašanje na ustnice za otroke je torej še posebno problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih.

Razumeti sestavine

V nekaterih izdelkih so konzervansi BHT in/ali propylparaben in methylparaben. Za methylparaben trenutno velja, da je varen, zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki precej dobro raziskani. Kljub vsemu ga v izdelkih za otroke potrošniške organizacije ne priporočajo.

Propylparaben in BHT spadata med EDC-kemikalije. Kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, potrošniške organizacije ne priporočajo, ne za odrasle, ne za otroke. Vizažistka Tina Modlic opozarja na dve sestavini, že omenjeni propylparaben in butylparaben. »Oba sta prepovedana v kozmetiki za otroke, a jih veliko izdelkov za poslikave še vsebuje,« nam je povedala in dodala, da moramo pri mineralnih oljih preveriti, ali proizvajalec zagotavlja kakovostne sestavine in njihovo sledljivost. Opozarja še, da so lahko razne dišave v izdelkih pogosti alergeni.

Vizažistka Tina Modlic priporoča nakup ličil za poslikavo obraza v trgovinah, ki so za to specializirana.

Okolju nevarne kemikalije

V to skupino spadata dve kemikaliji: polyethylene terephthalate in polybutylene terephthalate, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. Z nakupom nekaterih ličil torej prispevate tudi k obremenjevanju okolja z mikroplastiko. Bleščice v kozmetičnih izdelkih so skoraj vedno iz mikroplastike.

Ličimo premišljeno

Ob prebiranju nevarnosti ličil vas je morda minilo veselje do pustne zabave, a naj ne bo tako. Vizažistka Modličeva svetuje, da preverimo, ali je izdelek primeren za otroke, in če ni, zakaj bi bil potem dober za nas? »Raje kupujmo ličila v trgovinah, ki so za to specializirana. Še raje kupujmo ličila, ki zagotavljajo, da se lahko uporabljajo na otroški koži, v bližini oči ali sluznice. Saj vemo, da se nam oči rade solzijo, kdaj pa kdaj tudi poližemo barvo z ustnic. Če ne bi želeli jesti strupenih sestavin, bodite tukaj še posebno pozorni, saj hitro, sploh pri otrocih, kaj barve pristane na jeziku,« pravi sogovornica, ki ustvarja in liči z nizozemsko znamko Grimas. Njihova barvila so najvišje kakovosti, zato se izdelki lahko uporabljajo okoli oči in sluznice. In so primerna za poslikavo otroških obrazov, saj zagotavljajo sestavine najvišje kakovosti.

Kako se bo koža odzvala na ličila, lahko poskusimo in sebi in otroku ličilo nanesemo na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali je prisotna alergijska reakcija. V primeru reakcije (rdeča koža, srbečica ...) ličila takoj odstranite in kožo sperite z veliko vode. »Koža, na katero nanašamo ličila, naj bo zdrava in nepoškodovana, na rane nikoli ne nanašamo barv,« svetuje Tina Modlic.

Če imate doma še ličila od lanskega pusta, najverjetneje niso več uporabna, a obvezno jim pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju, zapisan je v mesecih. V vsakem primeru pa, opozarjajo na zvezi potrošnikov, lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru jih zavrzite. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

Preberite še: Mis Nemčije je razlog za slavje vseh nas, 30 plus

Morda vas zanima tudi: Najboljše in najslabše rešitve, ko se pojavi mozolj

Priporočamo tudi: Imam super partnerja, stanovanje in službo, a čutim, da to ni to in pa Vikend hišica, ki ima vse, kar imajo velike


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)