Zakaj morate pred kavo ali čajem popiti kozarec vode

Ali veste, da bi morali - zlasti pred jutranjo skodelico kave ali čaja - najprej popiti kozarec vode? Preberite, zakaj je to tako pomembno.

19.2.2022 ob 6:14 | Foto: Drazen Zigic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj morate pred kavo ali čajem popiti kozarec vode

Večina se sicer zaveda, da pitje kave ali pravega čaja zjutraj na prazen želode ni najboljša ideja. A večina se prav tako ni pripravljena odpovedati tej rutini.

Zato je dobro vedeti, kako čim bolj izničiti negativne učinke pitja katere od teh krepčilnih pijač pred zajtrkom. Rešitev je preprosta: preden si privoščite skodelico kave ali čaja, popijte kozarec vode. In še nekaj: tega se ne držite le zjutraj, temveč tudi v drugih delih dneva.

Zakaj? Odgovore ima alwyyn.com.

Učinek kisline iz kave ali čaja bo minimalen

Veste, tisti pekoč občutek v želodcu ali zoprno vračanje želodčne kisline v požiralnik, kar se včasih pojavi takoj, ko popijete skodelico kave? Oba simptoma povzroča kislina, ki je prisotna tako v kavi kot v pravem čaju.

PH kave znaša 5, pH pravega čaja okoli 6 kar priča o tem, da gre za kisli pijači. Voda je s pH vrednostjo 7 nevtralna. Pitje kave ali čaja na prazen želodec poveča kislost v temu delu prebavil. Posledice tega so kratkotrajne pa tudi dolgoročne težave.  

Voda pred kavo ali čajem kislino nekoliko nevtralizira in njeni negativni učinki so manj izraziti.

Zmanjša se negativen vpliv kave ali čaja na zobe

Zaradi visoke vsebnosti naravnih barvil tako kava kot pravi čaj na zobeh puščata madeže v obliki temnih lis.

Obarvani zobje niso na pogled nič kaj lepi, je pa madeže, ki jih na njih puščajo pijače, mogoče preprečiti tako, da pred skodelico teh popijete kozarec vode. Ta bo na zobeh pustila filter, ki bo preprečil pretirano obarvanje sklenine.

Priporočljivo je tudi, da po pitju kave ali čaja zobe splaknete z običajno vodo.

Preprečuje nastanek rane na želodcu

Kot že omenjeno, sta tako kava in čaj kisli pijači, ki ob tem spodbujata še izločanje želodčne kisline. Kombinacija želodčni sluznici na dolgi rok škoduje in lahko na njej povzroči rane.

Kozarec vode pred kavo ali čajem to neljubo posledico prepreči oziroma znatno ublaži tveganje zanjo.

Za dodatno hidratacijo

Telo zjutraj potrebuje nov zalogaj tekočine. Praviloma se zbujamo dehidrirani in gašenje žeje s kavo ali čajem res ni najboljša ideja.

Obe pijači sta namreč diuretika, ki spodbujata izločanje vode iz telesa. Zato: preden posežete po pijači, ki naj bi vas prebudila, popijte kozarec vode in telesu tako zagotovite tisto, po čemer zjutraj najbolj hrepeni.

Zaradi primerne hidratacije in diuretičnega učinka omenjenih pijač je kozarec vode pred njima priporočljivo popiti v katerem koli delu dneva.

Za blaženje večine negativnih posledic

Domala vsi zdravniki in prehranski strokovnjaki opozarjajo, da pitje kave ali pravega čaja na prazen želodec ni najboljša ideja, saj z več vidikov škoduje zdravju. Osnovno priporočilo se glasi: najprej zajtrk, nato šele priljubljeno poživilo. Najbolje nekje pol ure po prvem obroku dneva.

Na žalost je opozorilo pogosto preslišano. Če ga ignorirate tudi sami, je dobro vedeti, da je za kar najbolj učinkovito blaženje negativnih učinkov pitja kave ali čaja na prazen želodec, pred skodelico priporočljivo zaužiti kozarec vode.

Vse slabe plati jutranjega poživila bodo tako manj občutne in na dolgi rok vam bo zdravje zagotovo hvaležno.

Preberite še: Neobičajni telesni znaki, da premalo pijete

Morda vas zanima tudi: Toliko boste prihranili, če se boste odpovedali kavi (in šest drugih posledic odločitve)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)