Šest poletnih živil za premagovanje žeje

Za primerno količino tekočine poskrbite tudi s premišljenim izborom živil.

28.7.2020 ob 5:40 | Foto: Vladimir Kokorin, xxmmxx, Ulliana, DeeNida/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest poletnih živil za premagovanje žeje

Tu je poletje z vročimi dnevi, v katerih telo z znojenjem pospešeno izgublja tekočino. Ker veste, da dehidracija prinaša številne negativne učinke, vsak dan popijete dovolj primerne tekočine, kar je vsekakor pohvalno, za dodatno hidratacijo pa poskrbite tudi z živili, ki na poletnem jedilniku ne smejo manjkati. Kajti ne samo, da organizem navdajo s tekočino, zagotavljajo mu še številne vitamine in minerale.

Sledeča bodo po navedbah portala Real Simple nedvomno v pomoč.

Lubenica

V 250 gramih sočnega sadeža je 125 mililitrov vode, tu pa so še vlaknine, antioksidanti, vitamina A in C ter magnezij. Ob vsem tem ohlajena ponuja več kot dobrodošlo osvežitev.

--> Preberite tudi: Tako boste izbrali najboljšo lubenico

Kumare

Sestavljene so iz 95 odstotkov vode, zato znatno pripomorejo k vlaženju organizma. Privoščite si jih v solati, dodajte jih ohlajenim testeninam, zmešajte jih v priloge ali jih drugače vključite v prehrano ter tako zaradi hranljivih snovi poskrbite še za zdravo telo in lepo polt.

Posneto mleko

Posneto mleko prav tako sodi med hranljiva živila, ki telesu dovajajo prepotrebno tekočino.

Študije so pokazale, da je zlasti primerno po telesnih naporih, saj v njem prisotni elektroliti in beljakovine pripomorejo k regeneraciji mišic po vadbi.

Zelenjavne juhe

Njihova osnovna sestavina je voda. Če jim boste dodali pisan nabor zelenjave, pa juhe ne bodo le navlažile telesa, temveč mu doprinesle še pisano paleto hranljivih snovi. Ob tem ni zanemarljivo dejstvo, da so v vročih poletnih dneh idealen lahek obrok.

Jagode

Sestavljene so iz približno 91 odstotkov vode in zato odlična poletna malica ali posladek, ki pripomore k izdatni hidrataciji.

Melona

Melona vsebuje približno 90 odstotkov vode, ob tem pa še vlaknine, beta karoten, vitamin C, kalji in druge hranljive snovi, ki skrbijo za dobro delovanje telesa. Ob tem je okusna kot samostojni prigrizek, poda se v številne jedi ter nudi neskončno možnosti za razvajanje s tem poletnim sadežem.

Priporočamo tudi: Bazen nad garažo s panoramskim razgledom na Brda

Preberite še: Pet nasvetov za vadbo v vročini

Morda vas zanima tudi: Ne veste, če pijete dovolj? Tu je formula, po kateri lahko izračunate, koliko tekočine potrebujete


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)