Sedem živil za dolgo življenje

So živila, ki so v prid zdravja in dolgega življenja več kot dobrodošla na jedilnikih.

12.1.2020 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem živil za dolgo življenje

Življenjska doba je odvisna od številnih dejavnikov, en od njih je primerna prehrana. Kaj torej vključiti vanjo in tako poskrbeti za dolgo, zdravo in kvalitetno življenje? 

Stročnice

Posameznike, ki dočakajo častitljivo starost, je mogoče najti po vsem svetu. In nekaj, kar je skupno jedilnikom vseh, so stročnice. Od graha, fižola, soje, čičerike.

Kajti stročnice so med drugim bogate z vlakninami, ki skrbijo za dobro zdravje prebavil ter srca. Hkrati so v njih zastopane beljakovine, še en pomemben gradnik zdravega ter močnega telesa.

Najboljše so v kombinaciji s sestavljenimi ogljikovimi hidrati in bi jih na dan morali zaužiti vsaj 120 gramov.

Oreščki

Drugo pogosto živilo v prehrani tistih, ki dočakajo visoko starost, so oreščki. Ti so prehransko izjemno bogati, pa naj gre za mandlje, orehe, pistacije, lešnike ali druge. V njih so med drugim zastopane zdrave maščobe, vlakna, kalij, magnezij in beljakovine.

"Že z pestjo na dan zaužitih oreščkov, je mogoče pričakovano življenjsko dobo podaljašti za nekaj let," meni tudi prehranski strokovnjak Dan Buettner.

Olivno olje

Olivno olje je vsestransko uporabno. Dobro je s kruhom, na solatah, z njim so okusnejše številne tople jedi. Ker je bogato z nenasičenimi maščobami je zdravo za srce, saj v krvi znižuje količino slabega holesterola ter tako niža tveganje za srčne bolezni.

Hkrati zaradi vsebnosti antioksidantov blaži telesna vnetja, s tem niža tveganje za številne kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, alzheimerjeva bolezen, artritis ter premaguje oksidativni stres.

Zelenjava iz rodu križnic

Zelenjava iz rodu križnic, denimo cvetača, brokoli, zelje in podobna prav tako skrbi zdravje in s tem pripomore k daljšemu življenju.

Kajti ta zelenjava v sebi skriva veliko vlaknin, folne kisline, vitaminov C, E in K ter pozitivno vpliva na živčevje, možgane, kosti in odpornost.

Veliko vode

Ne samo hrana, za dolgo in zdravo življenje je pomembna tudi pijača. Na prvem mestu voda. Veliko vode. Kar seveda izključuje različne pijače z naravnimi ali umetnimi sladili.

Kava

Več študiji je pokazalo, da zmerno pitje kave niža tveganje za bolezni srca in jeter ter pozitivno vpliva na zdravje možganov.

Podoben učinek ima tudi zeleni čaj, ki med drugim varuje pred nekaterimi oblikami raka in niža tveganje za sladkorno bolezen. Karkoli boste izbrali, napitku ne dodajajte preveč sladkorja.

Vino

Zlasti rdeče vino telesu dovaja številne antioksidante, ki zavirajo staranje, podaljšujejo življenje ter varujejo srce. A le, v kolikor z njim ne pretiravate.

Kozarček po uravnoteženem kosilu ali večerji pa nedvomno pripomore k zdravju ter daljšemu življenju.

Povzeto po pisanju Insiderja

Preberite še: Šest znakov, da pretiravate s soljo

Morda vas zanima tudi: Pijače, ki bi se jim morali izogibati po štiridesetem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)