Razstrupljanje telesa: je res potrebno?

V začetku leta lahko opazimo številne oglase za izdelke, ki obljubljajo hitro in učinkovito pomoč pri hujšanju ter raztrupljanju telesa. Zveza potrošnikov Slovenije je za revijo ZPStest raziskala, ali za razstrupljanje in hujšanje resnično potrebujemo prehranska dopolnila in ali so ta sploh varna za uporabo.

17.1.2022 ob 5:37 | Foto: Unsplash | Avtor: Nina Križnik

Razstrupljanje telesa: je res potrebno?

Novo leto je za mnoge pomembna prelomnica, ki jih spodbudi k različnim zaobljubam. Na vrhu seznama obljub sta zelo pogosto želja po izgubi telesne mase in želja po spremembi prehranjevalnih navad. Veliko ljudi zato odpustke za pretekle razvade išče v dragih prehranskih dopolnilih, čarobnih tabletkah ali praških, s katerimi bi hitro in preprosto »resetirali« telo in tako nadoknadili zamujeno.

(Ne)učinkovitost in (ne)varnost

Oglaševanje in označevanje prehranskih dopolnil je sicer urejeno z zakonodajo, ki predpisuje, da mora biti vsako navajanje in namigovanje, da prehransko dopolnilo (ali ena od njegovih sestavin) ugodno vpliva na zdravje, znanstveno potrjeno. Kljub temu pri trženju dopolnil pogosto naletimo na kršitve. 

Primerjalno ocenjevanje blaga in storitev Potrošnikov Zoom je pokazalo, da so prehranska dopolnila na embalaži pravilno označena, na spletu pa z opisi pretiravajo in marsikdaj dodajajo nepotrjene trditve. 

Neustrezno označevanje je torej še posebej pogosto in problematično na spletu, saj je nadzor tam zelo težko izvajati. Trgovci v želji po čim večjem zaslužku prehranskim dopolnilom pogosto pripisujejo neutemeljene in celo izmišljene zdravstvene trditve, kar je v nasprotju z zakonom.

Poleg praznih obljub so lahko še večji problem možni zdravstveni zapleti ob izpostavljenosti prevelikim odmerkom nekaterih učinkovin, ki jih lahko najdemo v prehranskih dopolnilih. 

Na primer, v dopolnilih za izgubljanje telesne mase, ki se neregulirano prodajajo na spletu, se pogosto uporabljata izvleček rastline johimba in fenolna spojina sinefrin (ki je v grenki pomaranči), čeprav njun učinek na zaviranje apetita, pospeševanje presnove ali na absorpcijo hranil ni jasno dokazan. 

V Evropski uniji izvleček johimbe uradno ni dovoljen za uporabo v prehranskih dopolnilih, saj ima lahko njegovo uživanje resne neželene učinke, kot so pospešen srčni utrip, srčni infarkt ali celo smrt. 

Uživanje sinefrina pri nas za zdaj še ni omejeno, vendar stroka opozarja, da je lahko uživanje prehranskih dopolnil s to fenolno spojino povezano z večjo verjetnostjo za težave s srčno-žilnim sistemom.

Nakup dragih, neučinkovitih ali celo nevarnih tablet in praškov odsvetujemo, še posebno prek spleta. Prehranska dopolnila namreč niso nadomestek za uravnoteženo prehrano.

Recept za razstrupljanje in izgubo odvečnih kilogramov

Če menite, da morate svoje telo očistiti, vam svetujemo, da v novem letu pozornost raje usmerite v pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov ter redno telesno dejavnost. 

Spreminjanje življenjskega sloga je sicer dolgotrajen postopek, ki zahteva disciplino in vztrajnost, hkrati pa je edini način za doseganje rezultatov, s katerimi boste zadovoljni dolgoročno.

V vaš jedilnik zato vključujte čim bolj pester izbor nepredelanih, svežih in sezonskih živil. Da bo razmerje med zaužitimi hranili vedno ustrezno, si lahko pomagate s preprostim pravilom: pri pripravi obrokov krožnik navidezno razdelite na četrtine. 

Eno četrtino zapolnite s škrobnimi živili (na primer riž, ajda, kvinoja, polnozrnate testenine), eno četrtino z beljakovinskimi živili (na primer piščančja ali puranja prsa brez kože, ribe, stročnice), preostali del krožnika pa zapolnite s pestrim izborom zelenjave oziroma sadja. 

Pri pripravi uporabljajte nenasičene maščobne kisline, na primer ekstra deviško oljčno olje ali repično olje. Ne pozabite tudi na zadosten vnos tekočine. Na dan naj bi popili približno 1,5 litra vode.

V kombinaciji s primerno telesno dejavnostjo (Svetovna zdravstvena organizacija odraslim osebam svetuje vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan) boste zagotovo izgubili odvečne kilograme in hkrati poskrbeli za raztrupljanje telesa. Zdravo telo se je namreč prek jeter in ledvic sposobno očistiti samo.

Zato velja nasvet: ni tako pomembno, kaj uživate med prazniki, bolj pomembno je, kako se prehranjujete vse leto.

Preberite še: Dr. Samo Kreft: "Razstrupljanje je stalno prisoten proces v našem telesu"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)