Naložba v prihodnost: tako lahko ohranite dober spomin

Da bi vam vaš spomin kar najbolje služil tudi v prihodnosti, za njegovo brezhibno delovanje poskrbite že danes.

25.10.2018 ob 12:53

zenska_pisalo_nasmeh_micna.jpg

Staranje je dejstvo. In posledice tega niso vedno prijetne. Zlasti, če imamo v mislih degenerativno izgubo spomina, torej demenco, za katero po vsem svetu trpi več kot 50 milijonov posameznikov, število obolelih pa iz leta v leto narašča, piše Huffington post.

Pa se je pred tem mogoče zavarovati? Lahko poskrbimo, da bo spomin dobro služil tudi v prihodnje? Čeprav so raziskave, na podlagi katerih bi lahko z gotovostjo trdili, da je demenco možno preprečiti, še v povojih, znanstveniki vendarle opozarjajo, da so načini, ki lahko možganske celice in povezave med njimi zavarujejo pred propadanjem. Med njimi izpostavljajo sledeče tri, s katerimi v prid dobrega spomina v starosti začnite že danes.

Ostanite fizično aktivni

Ko boste naslednjič razmišljali o tem, da bi izpustili vadbo in raje ostali doma na kavču, pomislite na prihodnost in spomin. Kajti študije kažejo, da fizična aktivnost ne koristi le telesu, temveč pozitivno vpliva tudi na zdravje malih sivih celic. Pa čeprav si zanjo vzamete samo 20 minut na dan.

Vadba na možgane pozitivno vpliva z več vidikov. En od njih je zniževanje tveganja za možgansko kap. Nadalje: ker se pod vplivom vadbe razširijo krvne žile, v možgane pride več kisika, kar pomeni, da hitreje nastajajo nove možganske celice ter se krepijo sinapse med celicami možganskega živčevja, zlasti v hipokampusu. Ta je za učenje in spomin ključni del možganov ter ob demenci in alzheimerjevi bolezni najprej prizadet.
Nadaljnje raziskave s pomočjo mišk so pokazale, da redna vadba v možganih zavira nastajanje beta amiloid proteinov, ki pri obolelih za demenco tvorijo značilne obloge v tem delu centralnega živčnega sistema.

Mark Albers, gostujoči profesor z inštituta za degenerativne bolezni MassGeneral Institute, sicer bolj, kot vadbo v telovadnici, v ta namen priporoča aktivnosti na prostem, kjer se spreminja okolica. "Aerobni vadbi v naravi, kot so hoja, tek, kolesarjenje pa dodajte še vaje za moč, ki prav tako pozitivno vplivajo na zdravje možganov in spomin," dodaja Ronald Petersen, direktor centra za raziskovanje alzheimerjeve bolezni na kliniki Mayo.

tek_park_telefon_glasba_slusalke_micna.jpg

Zaposlite možgane

Tako, kot gibčnemu, vitalnemu in zdravemu telesu koristi vadba, tako miselne aktivnosti pozitivno vplivajo na možgane. Ti bi morali ostati dejavni ne glede na leta. En od načinov, kako ohranjati zdrave ter dobro delujoče, je tesna socialna povezava z okolico. "Dokazano je, da je pri družabnih posameznikih tveganje za demenco nižje, kot pri tistih, ki se zaprejo v svoj svet, saj se ob druženju tvorijo nove možganske povezave," je povedal Alberts. Zato se družite, se redno sestajajte s prijatelji, obiskujte zabave, vzdržujte stike z ljudmi, ki so vam blizu in snujete nova poznanstva.

Prav tako za aktivne možgane poskrbite z branjem, reševanjem ugank, igranjem šaha, osvajanjem vedno novih znanj in z drugimi mentalnimi izzivi. Kot kažejo študije, vse te dejavnosti ohranjajo zdravje malih sivih celic ter skrbijo za dober spomin.

"Res je, da natančna narava vpliva teh aktivnosti na možgane še ni povsem raziskana in da je glede tega še veliko ugibanj, a kot domnevajo strokovnjaki, takšne in podobne dejavnosti spodbujajo povezave med živčnimi celicami, znane kot simpatične povezave," je povedal Petersen. Te so ključne za dobro delovanje spomina.

sah_igra_deska_figure_micna.jpg

Jejte zdravo hrano

To ne bi smelo biti presenečenje. Več študiji je dokazalo, da zdrava hrana pozitivno vpliva na dobrobit celega telesa, torej tudi na možgane. "Najboljša v ta namen je mediteranska dieta z veliko sadja, zelenjave, celih žit, olivnega olja, oreškov in mastnih rib, ki vsebujejo zdrave maščobe. Ta način prehranjevanja je tesno povezan z boljšim spominom in kognitivnimi funkcijami," je povedal Alberts.

Drugi pozitiven učinek mediteranske diete je vpliv na krvni tlak, natančneje na preprečevanje hipertenzije. Študije so pokazale, da je višje tveganje za demenco in hitrejše staranje možganov pri posameznikih z visokim krvnim tlakom.

zelenjava_ribe_prehrana_micna.jpg

S primernim načinom življenja torej lahko vplivamo na to, kaj naj bi se zgodilo kasneje. Kot opozarja Peterson, bi morali ljudje prav toliko pozornosti, kot zdravju srca in ožilja, namenjati mentalnemu zdravju. S pravim stilom življenja je mogoče preprečiti ali vsaj odložiti degenerativno propadanje centralnega živčevja in se zavarovati pred demenco.

"Res je sicer, da natančni vplivi teh dejavnosti niso povsem raziskani, a prepričan sem, da koristijo spominu in zdravju možganov na sploh ter zagotavljajo kvalitetnejšo starost ," je zaključil Petersen.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 super idej za darilo (ko ne veste, kaj prinesti) ali pa 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom

Priporočamo tudi: VAS BOLI KRIŽ? 5 STVARI, ZARADI KATERIH VAS LAHKO ŠE BOLJ BOLI


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)