Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu

Če želite povečati družino, morate pozabiti na največjo zmoto o plodnih dnevih in menstrualnem ciklu nasploh.

4.6.2020 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu

Ne glede na to, koliko vode je preteklo od tedaj, ko ste pri biologiji spoznavali žensko telo, najbrž je nastopil čas, da malce osvežite znanje. Kajti kot opozarjajo strokovnjaki, večina žensk ne pozna prav dobro delovanja svojih reproduktivnih organov.

Študija, so jo izvedli snovalci aplikacije NaturalCycles, prve s strani medicinske stroke odobrene aplikacije za kontracepcijo in je vključevala 1000 Britank, je pokazala, da večina žensk verjame, da lahko zanosi ne glede na dan menstrualnega ciklusa.

V to je prepričanih 52.03 odstotkov žensk, starih od 16 do 24 let, 56,71 odstotkov starih od 25 do 34 let in 53,69 odstotkov starejših od 55 let.  Vendar to seveda ne drži, kar je še kako pomembno. Zlasti za tiste, ki nameravajo osnovati družino.

Kajti najbolj verjetno, da bi zanosili je zgolj približno dva dneva pred ovulacijo, na sam dan ovulacije in še dan po njej. Tudi v tem obdobju pa spočetje novega življenja ni zagotovljeno. Pri ženskah, mlajših od 30 let, je možnost za zanositev 20 odstotna, pri ženskah, starejših od 40, pa komaj pet odstotna.

"Zanositev je odvisna od številnih dejavnikov in procesov, ki se odvijajo v ženskem telesu in seveda od pravega časa," je za Cosmopolitan povedala klinična direktorica raziskave Sarah Johnson in dodala: "Prvi pogoj je ovulacija. Najbolje je, da je sperma, ki v ženskem telesu preživi približno tri dni, v njem že pred njo in tako oplodi jajčece, ki potuje po jajcevodu. Jajčece je po ovulaciji za oploditev primerno le 24 ur, torej, čimprej tem bolje."

Vendar pa moramo poudariti še nekaj. Izjeme so vedno mogoče, prav tako je veliko žensk, ki svojega ciklusa ne pozna ali pa je ta nereden. Zato je zaščita pred nenačrtovano nosečnostjo pomembna čisto vsak dan v mesecu. 

Preberite še: Zakaj je mogoče zanositi navkljub jemanju kontracepcijskih tabletk

Morda vas zanima tudi: 7 stvari, ki jih moški in ženske lahko storijo za boljšo plodnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)