Najboljša hrana za zdrave možgane in dober spomin

Za zdravje in dobro delovanje možganov so ključne določene hranljive snovi v prehrani.

11.4.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša hrana za zdrave možgane in dober spomin

Pozabljanje tega, kje so ostali ključi ali kako je nekomu ime, se zdi neškodljiva človeška napaka, a takšno uhajanje spomina lahko sčasoma postane vse pogostejše ter moteče.

"Možgani so podvrženi nevropalstičnosti, kar pomeni, da se spreminjajo skozi celo življenje. Vse spremembe, ki vplivajo na njihovo delovanje, niso pozitivne. Nekatere slabo delujejo na spomin, ki z leti pregovorno peša, je pa v vseh obdobjih življenja mogoče poskrbeti zanj, ga izboljšati in predvsem nanj vplivati s pomočjo določene prehrane," je povedala nevroznanstvenica in raziskovalka nevrodegenerativnih bolezni, Kristen Willeumier.

Ta pri skrbi za dober spomin izpostavlja dvoje hranljivih snovi:

Omega tri maščobne kisline

Omega tri maščobe so esencialne maščobne kisline, ki na zdravje pozitivno vplivajo z več vidikov, en od njih je ohranjanje kognitivnih sposobnosti. Telo jih ne zmore proizvajati samo, zato mu jih je treba dovajati s hrano. Bogate so z EPA (eikozapentaenoično) in DHA (dokosaheksaenojsko) kislino.

"Obe spodbudno vplivata na možganske funkcije, ohranjajta fluidnost celičnih membran in povečujta delovanje možganov," pojasnjuje strokovnjakinja. Primeren vnos DHA kisline celo življenje igra pomembno vlogo pri procesih učenja in pri zagotavljanju dobrega spomina.

S staranjem koncentracija esencialnih maščobnih kislin v telesnih tkivih pada, zato se potrebe telesa po teh z leti višajo. Številne študije so pokazale, da povečane količine DHA kisline v možganih ublažijo upadanje kognitivnih sposobnosti kot posledico staranja ter nižajo tveganje za alzheimerjevo bolezen. Kar pomeni, da je primeren vnos omega tri maščob nujen za ohranjanje kognitivnih funkciji in spodobnosti učenja ter lahko odloži nastanek nevrodegenerativnih bolezni.

Z rednim uživanjem mastnih rib, kot so polenovka, losos, skuše in sardine je telesu mogoče zagotoviti dovolj omega tri maščob. Za vegane strokovnjakinja priporoča morske alge, orehe, mandlje, čia semena, semena konoplje in lanena semena.

 

Polifenoli

Polifenoli so v prehrani prisotni rastlinski antioksidanti z močnim protivnetnim delovanjem, največ jih vsebuje jagodičevje.

"Borovnice so denimo izvrstne za zaščito pred kroničnimi boleznimi in ohranjajo zdravje možganov," je povedala Kristenova in dodala: "Zadnje raziskave kažejo, da zaradi specifične biološke aktivnosti varujejo tudi srce, krvne žile in imunski sistem."

To so molekule, ki so nepogrešljive za preprečevanje kroničnih vnetjih, rakavih bolezni, hkrati zavirajo procese staranja. Dvajsetletna študija medicinske šole Harvard je odkrila, da je bil pri odraslih, ki so vsak dan uživali borovnice in jagode, znatno počasnejši upad kognitivnih funkciji v primerjavi z osebami, ki jih niso jedle.

"Z rednim uživanjem jagodičevja je mogoče začetek upadanja kognitivnih sposobnosti odložiti tudi za dve leti in pol," je povedala znanstvenica.

Trenutno zdravila za alzheimerjevo bolezen in druge oblike degenerativnih poškodb možganov še ni, najbolje je zato ukrepati preventivno. Tudi tako, da prehrano obogatite z okusnimi živili, kot so jagodičevje, orehi in mastne ribe, piše Mind Body Green.

Preberite še: Pri tej starosti šele zares odrastemo (tako pravi znanost)

Morda vas zanima tudi: Naložba v prihodnost: tako lahko ohranite dober spomin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)