Zakaj ob kihanju zaželimo 'na zdravje' in ali se nam takrat res ustavi srce

Ko kihnemo, vedno zapremo oči. In še opozorilo: kihanja nikar ne preprečujmo, saj sledijo poškodbe.

20.11.2019 ob 5:30 | Foto: Shutterstock | Avtor: T. S. P.

Zakaj ob kihanju zaželimo 'na zdravje' in ali se nam takrat res ustavi srce

Kihati pomeni sunkovito, glasno izdihati zrak zaradi dražljajev v nosu. Ob kihanju izločimo skoraj 40 tisoč kapljic, ki dosežejo hitrost 160 kilometrov na uro in več. Če si ust in nosa med kihanjem ne pokrijemo, kapljice priletijo kar nekaj metrov proč od nas.

Center za kihanje se nahaja v možganskem deblu, odgovornem za vzdrževanje zavesti, uravnavanje spalnega cikla, delovanje srca, dihanja in prehranjevanja. Poškodbe možganskega debla se ugotavljajo tudi prek nezmožnosti kihanja. Ko nekaj draži nosno sluznico, živci pošljejo informacijo do možganov, ki sprožijo verigo sporočil do drugih delov telesa: prsnega koša, trebuha, obraza, vek, žlez v nosni sluznici in zapiralk. Vsi ti deli delujejo skupaj, da izločijo tisto, kar nas draži. Kadar spimo, so tudi živci v mirovanju, zato takrat ne kihamo.

Sprožilci

Kihanje lahko sproži perje, poper, prehlad, gripa, alergije ali pa močna svetloba. Približno eden od petih ljudi kihne, ko je izpostavljen močni sončni svetlobi. Takrat se sproži reakcija imenovana foto refleksno kihanje. Znanstveniki ne vedno natanko, kaj ga sproža, a menijo, da sporočilo, ki ga možgani ob močni svetlobi prejmejo, da morajo zožati zenice, lahko prečka pot sporočil, ki jih možgani prejmejo med kihanjem. Kihanje lahko sproži tudi nenadna sprememba temperature – predvsem pozimi in poleti, ko iz ogretih ali klimatiziranih prostorov stopimo na mraz ali vročino. Nekateri ljudje pa trpijo za posebno motnjo, ki povzroča kihanje, ko imajo poln želodec.

Pri kihanju vedno zapremo oči.

Miti o kihanju

Med kihanjem se oči zaprejo neprostovoljno. Sproži se refleks, ki je podoben reakciji noge, ko nas zdravnik narahlo udari pod kolenom. Vsekakor pa se med kihanjem ne more zgoditi, da bi vaše oči ostale zunaj očesnih jamic, kot lahko vidimo v nekaterih risankah.

Kihanje ne ustavi srca, vseeno pa za trenutek upočasni bitje. Vzrok za to je globok vdih pred kihanjem in stimulacija vagusnega živca, do katerega pride med kihanjem.

Nekateri ljudje nikoli ne kihnejo samo enkrat, temveč večkrat zaporedoma. To je povsem normalno.

Preprečevanje kihanja

Ko začutite, da boste kihnili, tega ne poskušajte preprečiti. S tem boste preprečili njegov namen, v izjemno redkih primerih pa celo pripomogli k nekaterih zapletom in poškodbam, kot so počene krvne žilice v očeh, oslabljene krvne žile v možganih, težave s počenimi bobniči ali trebušno prepono.

Med kihanjem se nam oči vedno zaprejo.

Kultura kihanja

Kihanje ima v skoraj vseh kulturah privzeto voščilo. Pri nas pravimo »na zdravje«, v angleščini »bless you«, v Španiji pa »salud«. V skoraj vseh prevodih pa pomeni izraz želje, da bi tisti, ki je kihnil, ostal dobrega zdravja. Pomen je povezan z zgodbami, da naj bi kihanje kazalo na osebo z zagotovljeno smrtjo, ali da naj bi tako duša hotela zapustiti telo. V islamskih državah velja, da oseba, ki kihne, s tem iz telesa izloči bakterije, zato kihanje velja za Alahov blagoslov. Ob kihanju zato zaželijo »Al-hamdu-Lillaah« (hvaljen Alah).

Onomatopoija kihanja v različnih jezikih

slovenščina: ačih, ahči, čih, ha-či, kih

angleščina: atishoo, achoo

arabščina: hatchu

češčina: hepči

danščina: hatsjoe, hatsije

finščina: atsiuh

francoščina: atchoum, atchi, atcha

italijanščina: etciu

japonščina: hakushon

nemščina: hatschi, hatschu

poljščina: apsik

romunščina: hapciu

španščina: achu, achis, achu

švedščina: atjoo

turščina: hapşu

Priporočamo tudi: Z Merkurjem vam polepšamo praznike

Preberite še: Pet idej, kako odpihniti posledice slabega dne

Morda vas zanima še: Termostatski diktatorji: Temperaturo v gospodinjstvih določajo moški


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)