Kvačkanje za umiritev misli

Kvačkanje postaja novodobna joga.

9.11.2019 ob 5:30 | Foto: Jernej Kokol | Avtor: Da. M.

Kvačkanje za umiritev misli

Nastopil je čas, ko nam vreme narekuje, da si vzamemo več časa zase. Krajši dnevi in nizke temperature kličejo po tem, da umirimo svoje popoldneve ter se posvetimo sebi. Privoščimo si nekakšno zimsko hibernacijo. V takšen duh umirjanja in sproščanja pa sodijo tudi ročna dela, ki se vedno bolj obujajo in postajajo vse bolj priljubljena.

»Ena leva, ena desna. Z ritmičnim štetjem zank, ki mu zavzeto sledijo ponavljajoči gibi rok, nas kvačkanje ustavi v času in osredotoča na tukaj in sedaj. Ročno delo, ob katerem si v spomin prikličemo podobo babice srebrnosivih las, kako s košaro raznobarvnih klobk in kvačko v roki poseda ob krušni peči, danes doživlja ponoven preporod. S kulturo 'ustvari si sam' (DIY) je kvačkanje postala ponovno odkrita spretnost, ki ji pogosto rečemo kar 'moderna joga',« pravi dr. Lucija Čevnik, predavateljica in svetovalka s področja samopodobe.

Dr. Lucija Čevnik vidi prednost kvačkanja tudi v oblikovanju pozitivne samopodobe.

Ročna dela so torej odlična rešitev, da odklopimo svoje misli in jih usmerimo v ustvarjanje. »Nizanje zank terja svojevrstno zbranost, ki nas posrka vase in osredotoča naše misli. Zavedno ali nezavedno sledenje ritmu ustvarjanja naših rok deluje kot izrazito učinkovita protistresna aktivnost, ki umirja dihanje ter ustvarja občutek varnosti in notranjega miru. Z občudovanjem rezultatov našega dela v obliki uporabnih izdelkov pa kvačkanje dviguje tudi našo samozavest,« je pojasnila dr. Čevnik. Čevnikova je na dogodku ob predstavitvi nove IPL naprave za odstranjevanje dlačic, Philips Lumea, poudarila pomen trenutkov, ki si jih ženska vzame le zase.

Preberite še: To je skrivnostno dekle, ki izvaja golo jogo in mu sledi milijon ljudi

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Astrološki znaki od najmanj do najbolj zabavnega


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)