Kaj se bo zgodilo, če boste vsako jutro popili kozarec vode

Jutro začnite s kozarcem vode, kajti to preprosto dejanje znatno pripomore k boljšemu zdravju.

31.8.2020 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se bo zgodilo, če boste vsako jutro popili kozarec vode

Vaše običajno jutro je najbrž videti nekako takole: prebujanje, preverjanje instagrama, kuhanje kave in končno skodelica poživila. A pozor, čeprav je slišati veliko manj mamljivo, si namesto kave zjutraj najprej privoščite dva decilitra vode. Kajti to preprosto dejanje prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. Kavo si lahko natočite kasneje, takole pa Pure Wow niza sedem dobrobiti jutranjega kozarca običajne vode.

Prepotrebna hidratacija

Morda ste dosledni in se vsak dan trudite, da popijete dovolj vode, a prav zjutraj je telo znatno dehidrirano, kajti med nočjo izgublja tekočino, ki jo zaradi spanja seveda ne nadomeščate.

Zato se zjutraj zbujate žejni. In v prid zdravja ter dobrega počutja je smotrno telesu dovesti nov odmerek vode.

Boljša presnova

Z zaužitjem približno dveh decilitrov vode zjutraj, ko se zbudite, je mogoče presnovo pospešiti za 30 odstotkov, so zapisali v publikaciji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Prav tako kozarec na prazen želodec pripomore k boljši in učinkovitejši prebavi.

Manj možnosti za pekočo zgago

Ob kozarcu vode na prazen želodec se zniža koncentracija kisline v prebavilih in manjša je verjetnost za pekočo zgago ter za refluks.

Nižje tveganje za ledvične kamne

S pitjem vode na prazen želodec se zniža koncentracija snovi v seču, tudi tistih, ki sicer višajo tveganje za ledvične kamne. A pozor: zgolj kozarec vode zjutraj za to ne bo dovolj. Strokovnjaki v namen preprečevanja ledvičnih kamnov priporočajo vsaj litra vode dnevno.

 

Nižje tveganje za glavobol

Dehidracija sodi med najpogostejše vzroke za glavobol. Če si boste takoj zjutraj privoščili kozarec vode, boste pregnali dehidracijo ter s tem v kali znižali tveganje za zoprno tiščanje v glavi.

Čistejše telo

Več vode kot boste čez dan zaužili, pogosteje boste morali na malo potrebo, z urinom pa se bodo iz telesa izločale strupene snovi.

Boljša odpornost

Za zaščito pred virusnimi in bakterijskimi okužbami telo potrebuje močan limfni in imunski sistem. Oba sta lahko učinkovita le ob primerni hidrataciji, h kateri zagotovo pripomore jutranji kozarec sveže vode.

Preberite še: Kako postati jutranji tip: 8 nasvetov

Morda vas zanima tudi: Katera vadba je najboljša zjutraj in katera je primerna za večer


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)