Deset najboljših živil za lažje učenje

Tudi možgani potrebujejo pravo gorivo.

15.1.2017 ob 6:15

studij.jpg

Prava hrana je še kako pomembna tudi v času, ko morajo možgani pridno beležiti nove podatke. Poglejte, kaj pogosteje jesti tedaj, ko so ti prav posebej obremenjeni ter potrebujete veliko koncentracije, zbranosti in vas spomin ne sme pustiti na cedilu.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku. 

Ribe

Ribe upravičeno veljajo za hrano za možgane. Zlasti po zaslugi v njih prisotnih omega tri maščob. Te so ključne za dobro delovanje nevronov in s tem centralnega živčevja, ki je po večini sestavljeno iz maščobnih tkiv. Glede na številne študije, katere rezultate povzema publikacija American Journal of Clinical Nutrition, redno uživanje rib tako kratko kot dolgoročno pozitivno deluje na možgane, saj omega tri maščobe znatno izboljšujejo njihove sposobnosti, zdravje ter ščitijo pred demenco.

Oreščki

Mešanice oreščkov, ki so na voljo na trgovskih policah, se ne imenujejo zaman študentska hrana. Vsi, od mandljev, orehov, lešnikov, pistaciji do indijskih in brazilskih oreščkov, vsebujejo zdrave maščobe, ki zagotavljajo optimalno delovanje možganov. Poleg tega so bogati z železom. To zagotavlja dober dotok kisika v možgane ter s tem pripomore k boljšemu spominu. Skodelica oreščkov na dan bo nedvomno doprinesla k boljšim učnim rezultatom.

Cela žita

Enostavni ogljikovi hidrati psihičnemu in fizičnemu zdravju ne koristijo, saj spodbujajo utrujenost in padec koncentracije. Nasprotno pa velja za sestavljene ogljikove hidrate, ki dokazano krepijo možganske funkcije ter tako izboljšujejo spomin in pripomorejo do boljših ocen. Ovsena kaša ali polnozrnat kruh zagotavljata pravo energijo, ki jo nedvomno potrebujete.

Jabolka

Ne samo, da jabolko na dan prežene zdravnika, temveč izboljšuje tudi delovanje možganov. Zlasti v olupku teh sadežev je prisoten antioksidant kvercetin, ki krepi možganske funkcije, predvsem spomin.

Kapusnice

Gre za veliko družino poljščin, v katero sodijo cvetača, brokoli, zelje, ohrovt, brstični ohrovt in podobno. Dolgoročna raziskava medicinske šole Harvard je dokazala, da imajo vse izjemen vpliv na spomin. Najboljše so surove, med kuhanjem se namreč uniči večina možganom koristnih snovi.

Temna čokolada

Ne vsaka, temna čokolada, z visokim deležem kakava, pa spodbudno vpliva na spomin ter povečuje zbranost in koncentracijo. Temnejšo, kot si boste v zmernih količinah privoščili, bolje bodo z njeno pomočjo delovali možgani.

Špinača

Dokazano pozitivno vpliva na delovanje možganov, saj vsebuje veliko folne kisline, ki varuje pred izgubo spomina. Če vam njen okus ni všeč in je na krožniku ne marate, nekaj listkov dodajte v smoothie, tako boste s pomočjo te zelene zelenjave lažje zadržali vsa na novo osvojena znanja.

Jagodičevje

Zlasti borovnice, pa tudi drugi plodovi iz te družine (jagode, maline, robide in celo grozdje) vam bodo nedvomno pomagali do boljših rezultatov. Zaradi v njih prisotnih antioksidantov namreč izjemno pozitivno vplivajo na delovanje malih sivih celic. V času, ko svežih ni na voljo, si lahko pomagate z zamrznjenimi, ki vsebujejo vse koristne snovi in tako pripomorejo k lažjemu ter učinkovitejšemu študiju.

Stročnice

Ne verjamete, da je z uživanjem fižola mogoče izboljšati učne dosežke? Verjemite, je. Prav tako tudi s čičeriko, grahom, sojo in drugimi stročnicami, ki vsebujejo ogromno beljakovin, prav te pa veljajo gorivo za možgane. Poleg tega je v stročnicah prisotna še folna kislina, ki krepi spomin in omogoča lažji priklic že osvojenih informaciji.

Čebula

Čebula lahko znatno izboljša delovanje možganov, saj pozitivno vpliva na spomin in koncentracijo. Najbolj je v ta namen priporočljiva rdeča čebula. V njej prisotna antioksidanta antocianin in kvercetin namreč ne spodbujata delovanje spomina le na kratek rok, temveč varujeta tudi pred demenco in alzheimerjevo boleznijo v kasnejšem obdobju življenja.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)