6 učinkovitih aktivnosti za boljše delovanje možganov

Obstajajo čisto preprosti načini, s katerimi je mogoče okrepiti inteligenco in izboljšati spomin ter koncentracijo.

5.8.2018 ob 4:36

mozgani_spomin_razmisljanje_zenska_punca_misli.jpg

Izkazalo se je, da je s povsem preprostimi, vsakodnevnimi dejanji mogoče spodbuditi delovanje malih sivih celic. Nekaj odličnih tehnik za izboljšanje inteligence niza Insider.

Vadba

Dejstvo je, da redna vadba ne vpliva pozitivno le na zdravje srca, močne mišice in boljše počutje.

"Vadba pospešuje pretok krvi po celem telesu, tudi v možgane pod njenim vplivom pride več krvi, s tem hranljivih snovi ter kisika, tako se okrepi njihovo delovanje," je povedala vadbena terapevtka Aideen Turner.
Gre za nevrogenezo, proces, med katerim se krepijo nevronske povezave, k čemer pripomore prav redna vadba.

Če torej potrebujete še en dober razlog, zakaj se vsak dan dodobra preznojiti, je ta sedaj kot na dlani. S pomočjo telesne aktivnosti ne bo bolj zdravo le vaše telo, temveč tudi možgani.

Posnemanje drugih

Nekako samoumevno se zdi, da je s posnemanjem uspešnih in inteligentnih mogoče izboljšati kvaliteto življenja ter način razmišljanja. To resnico zagovarja tudi znanost.

"Inteligenco je mogoče okrepiti z osvajanjem dobrih tehnik učenja," je povedala Nancy Cramer, nevro-lingvistična strokovnjakinja in svetovalka za vodstvene kadre. "Osvajanje metod učenja, ki jih tisti, ki so t.i. pametni, že poznajo, je odlična strategija. Oni poznajo boljše poti za pomnjenje podatkov in dostopanje do teh. Način učenja znatno vpliva na inteligenco: s pravimi tehnikami se je mogoče naučiti več, tisti, ki več vedo, pa so seveda pametnejši."

Ples ali golf

Če bi resnično radi okrepili miselne sposobosti, izberite fizično aktivnost, ki ne koristi le telesu, temveč vključuje tudi delovanje možganov. Kot pravi Turnerjeva, sta denimo ples ali golf idealni aktivnosti, ki povezujeta motorične in miselne funkcije. Po njenem mnenju so takšne in podobne dejavnosti tiste, ki lahko preprečijo degenerativne spremembe v možganih, ki vodijo denimo v alzheimerjevo bolezen.

Leta 2003 v Angliji izvedena študija, katere rezultate povzema New England Journal of Medicine, je dokazala, da ples in podobno zniža tveganje za pojav demence.

Treba je razmišljati o koreografiji, si zapomniti plesne korake in pozornost namenjati glasbi. Vse to pa je za možgane vendarle izziv.

Osredotočanje na eno dejavnost

Morda se zdi, da je večopravilnost tista, ki krepi delovanje možganov, a resnica je ravno nasprotna. Ob večopravilnosti niso le slabše opravljene zadolžitve, ob njej trpijo tudi možgani.

Že pokojni profesor psihologije na univerzi Stanford Clifford Nass je leta 2013 dokazal, da se možgani ob večopravilnosti težko odločijo, katera naloga je pomembnejša od druge in se zato težje osredotočijo, posledično pade zbranost. Ta je veliko boljša, kadar se male sive celice soočajo z zgolj enim izzivom.

Učenje tujih jezikov

Težko bi rekli, da je dejstvo, da je učenje tujih jezikov dobra vaja za možgane, presenečenje.
Kot je povedala nevroznanstvenica Ellen Bialystok, dvojezičnost (kar pomeni uporaba vsaj dveh jezikov v vsakodnevnem življenju) krepi nevronske povezave, s tem možgani delujejo bolje.

V svoji študiji je prav tako dokazala, da dvojezični pacienti z alzheimerjevo boleznijo lažje obvladujejo simptome njihove bolezni v primerjavi s tistimi, ki govorijo samo en jezik.

Strokovnjakinja sicer pravi, da dokazov o tem, ali dvojezičnost pozitivno vpliva na možgane zgolj tedaj, ko nekdo dva jezika govori že od otroštva, ali tudi takrat, ko se drugega nauči kasneje, še ni, nesporno pa je, da učenje jezikov pozitivno vpliva na zdravje malih sivih celic.

Inteligenta družba

Ob inteligentih prijateljih boste inteligentnejši. Študije so pokazale, da so otroci, ki se v nižjih razredih družijo z inteligentnejšimi vrstniki, v višjih razredih pametnejši tudi sami. Tudi zato, ker jih posnemajo in se učijo od njih.

Psiholog James Flynn temu dodaja, da inteligentnejši intimni partner prav tako vpliva na inteligenco življenjskega sopotnika, saj mu približa nove stvari, ideje ter pogosto tudi širok krog novih (in pametnih) ljudi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)