6 dejavnikov, ki negativno vplivajo na rezultate vadbe

Ne samo, kaj počnete med vadbo, tudi tisto, čemur se predajate pred in po njej vpliva na njene rezultate.

1.2.2019 ob 4:55

zenska_telovadba_fitnes_brisaca_vezalke_voda_micna.jpg

Končno ste se odločili, da boste storili nekaj zase. Torej ste na svoj urnik umestili redno vadbo. A žal rezultatov ni in ni oziroma so manj opazni, kot ste pričakovali, da bodo po mesecu dni znojenja.

Zakaj, se sprašujete, Cosmopolitan pa ima za vas odgovore in niza šest dejavnikov, s katerimi povsem nehote sebe ovirate na poti do uspeha.

1 Premalo spite

Čeprav se na prvi pogled zdi, da spanje nima nikakršnega vpliva na samo vadbo, imamo presenečenje: "Čas, ki ga preživite pod odejo je tisti, v katerem se telo najznatneje preoblikuje," je pojasnil osebni trener Leo Medley in dodal: 

" V grobem obstajata dve fazi spanja: REM in ne -REM. V REM fazi je spanje plitvejše in nastopi takoj, ko zaspite ter znova preden se zbudite. Običajno traja dve uri na noč. Ne-REM faza je globlja, med njo manj krvi prihaja v možgane, saj ti delujejo z zmanjšano močjo, več te zato dobijo mišice, kar pomeni, da vanje pride tudi več kisika in hranljivih snovi.

Prav tako v tej fazi telo sprošča več rasnega hormona, ta med drugim zagotavlja tudi rast in obnovo mišičnih tkiv. Skratka, kadar spite premalo, je telo v ne-REM fazi prekratek čas, da bi ta pozitivno vplivala na mišično maso. Vsaj osem ur na noč pa se bo ob redni vadbi poznalo tudi na mišicah."


2 Pijete premalo vode

Seveda ste po aktivni vadbi žejni, a tudi tedaj, ko se ne znojite v naravi ali na napravah, bi morali skrbeti za dobro hidratacijo.

"Telo je sestavljeno iz neštetih celic. Da bi te delovale optimalno, potrebujejo dovolj tekočine," je povedal Leo.

"Kadar telesu vode primanjkuje, pride do dehideracije, ki negativno vpliva na razpoloženje, storilnost, koncentracijo, kožo, motorične sposobnosti, rast ter obnovo mišic in tudi na presnovo ter izgorevanje maščob. Nedvomno dovolj razlogov, da si vsak dan privoščite primerno količino vode ter pijete tudi ko niste v telovadnici in ne občutite žeje, kajti žeja pomeni, da je telo že dehidrirano."


3 Prevečkrat ponavljate isto vajo

Intervalni treningi, kjer se izmenjujejo različne intenzitete iste vaje, so zadnjem letu hit, ter osebni trener David Lloyd meni, da so učinkoviti, vendar pa prinašajo tudi past:

"V kolikor boste pretiravali s številom ponovitev iste vaje, učinek ne bo takšen, kot si ga nadejate. Preveč intervalnih treningov, kar pomeni več kot trikrat na teden, ob znatnih obremenitvah v telesu sproža stres.

Telo torej sprošča več hormona kortizola, ki negativno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja, na presnovo in v telesu spodbuja vnetne procese, vse to pa zavira rast in obnovo mišične mase ter na drugi strani tanjšanje maščobnih oblog."


4 Premalo jeste

"Telo ob fizičnih naporih potrebuje energijo. Kadar s prehrano zaužijete premalo kalorij, telesu dovajate premalo ključnih hranljivih snovi, da bi se mišice uspešno obnavljale in bi se porabljale maščobne obloge," opozarja inštruktorica vadbe Marie Graham.

V namen hujšanja seveda mora obstajati kalorični deficit, kar pomeni, da več kalorij porabite, kot zaužijete. A če je ta razlika preobčutna, telo preide v fazo varčevanja,  skladišči zaužito energijo v obliki maščobnih oblog, kar je ravno nasprotno osnovnemu namenu vadbe.


5 Ne izvajate vaj za raztezanje

"Raztezalne vaje pred vadbo so pomembne in jih nikoli ne bi smeli izpustiti. Ne samo, ker zagotavljajo boljšo izvedbo treninga in s tem opaznejše rezultate temveč tudi, ker znižujejo tveganje za takšne ali drugačne poškodbe med vadbo samo," je pomen teh vaj izpostavila trenerka in hkrati opozorila še na vaje za počasno ohlajanje po treningu:

"Te telesu omogočajo, da se postopoma umiri, da se počasi vzpostavi hormonsko ravnovesje ter tako znatno pripomorejo k željenim učinkom treninga."


6 Z vadbo nameravate izničiti učinke nepravilne prehrane

Neprimerna prehrana je neprimerna prehrana ne glede na to, kako skušate vse grehe popraviti s telesno aktivnostjo. Res je vabljiva misel, da je mogoče vplive visoko kalorične, mastne in sladke prehrane izničiti s telovadbo, a kot je povedal osebni trener David Lloyd, to ne bo držalo:

"Pri celotni zgodbi ne gre zgolj za kaloričen vnos, temveč tudi za obliko hranljivih snovi, ki jih z živili vnašate. Dejstvo je, da nasičene maščobe in sladkorji na mišice ter na zdravje na sploh ne vplivajo pozitivno, ne glede na to, kako se z vadbo trudite izničiti njihov učinek."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 trikov, s katerimi testenine ne bodo le okusne, temveč tudi zdrave ali pa 5 jasnih znakov, da se vas nekaj loteva

Priporočamo tudi: Mama Luke Dončića o svojem videzu: "Veliko žensk se tega ne zaveda. A ta korak je ključen!"


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)