10 znakov, da se prepogosto prhate

Prhanje je osnova osebne higiene, a če z njim pretiravate, svojemu zdravju škodujete.

4.12.2018 ob 5:02

prha_zenska_kopalnica_voda_micna.jpg

Seveda se prhate. Pogosto, ker je prhanje osnova osebne higiene. In tudi, ker prhanje obožujete. Morda celo malo preveč in zato pod toplimi curki vode stojite prepogosto. Kako pogosto naj bi se prhali?

Približno petkrat na teden, menijo dermatologi. Vi pa morate priznati, da znatno presegate to številko. Na kar vas opozarjajo tudi lasje in koža. Če pri sebi opažate znake, da pretiravate, je edina rešitev, da se postavite na realna tla in si zapoveste: kar je preveč je preveč. Kaj nakazuje na to, da bi morali upoštevati zmernost, nizajo na portalu Beauty and tips.

Srbi vas koža. In to kar močno.

Srbeča koža je preprosto grozna. In noben losjon vam pri blaženju te težave ne nudi dolgotrajnega olajšanja. Zakaj? Ker zaradi prepogostega prhanja na polti pride do vnetji, saj z nje preveč zavzeto spirate naravna olja in proteine, ki jo varujejo pred draženjem.

Vaši lasje se hitro zmastijo

Kadar so vaši lasje mastni, jih umijete. Logično. A če to počnete prepogosto, se ujamete v začarani krog, iz katerega ni lahko pobegniti. Ob prepogostem prhanju se lasje zmastijo hitreje, saj lasišče ob spiranju naravnih olj tvori več maščobe in se tako varuje pred izsušitvijo.

Res je, če vsak dan trikrat stojite pod prho, je to težko opaziti. A kadar za prhanje dan ali dva nimate priložnosti, je posledica pretiravanja več kot očitna.

Po še tako blagi aktivnosti se preprosto morate oprhati

Eno je prhanje potem, ko se dodobra preznojite, a če morate  po vsakem sprehodu pod tuš, nedvomno pretiravate. Morda ste s prhanjem že kar malo zasvojeni.

Nikakor se ne morete znebiti prhljaja

Prhljaj premagujete z umivanjem las. To se vam zdi povsem logična rešitev. A če si lase umivate vsak dan ali celo pogosteje, se na lasišču poruši naravna flora, hkrati pospešeno izloča maščobe, kar vodi v tvorjenje belih lusk, ki so v tem primeru premagljive s primernim šamponom in s tem, da zmanjšate pogostost umivanja svojega naglavnega okrasja.

Imate izjemno suho kožo

Nihče ni ljubitelj suhe kože, saj je ta na otip pusta, groba, za namenček pa še srbi. Tudi za to, da vaša ni nežna in gladka, je krivo prepogosto prhanje.

Zlasti, če pri tem pretiravate s temperaturo vode, ki z nje spira naravna olja, koža zato ne more zadrževati vlage, posledica tega pa je več kot očitna.

Komaj skrtačite lase

Kar pomeni, da potrebujete obe roki, da skoznje potujete s krtačo. Razlog? Ker lase prepogosto perete, so krhki, nezdravi in znatneje se vozlajo. In rešitev? Prenehajte se tako pogosto prhati.

Lasje so lomljivi

Znova smo pri laseh: kadar z njih iz dneva v dan spirate narava olja, postanejo lomljivi, na pogled pusti in hitro se začnejo cepiti njihove konice.

Vaša koža je rdeča

Ne samo rdeča, temveč tudi močno razdražena. Zakaj je takšna? Koža je sestavljena iz več slojev in zgornji globlje varuje pred zunanjimi vplivi, ki na njej povzročajo draženje. Kadar ga zavzeto spirate, ne more opravljati svoje vloge, polt je zato rdeča, razdražena in vse prej, kot lepa na pogled ter prijetna na otip.

Lasje hitro izgubljajo barvo

Barvate si lase, ponosni ste na odtenek sveže pobarvanih, a že po tednu dni se vam zdi, da izgubljajo barvo. Ne samo, da se vam to dozdeva, če pretiravate s prhanjem, je to dejstvo. Kajti minerali iz vode izpirajo barvo in namesto, da bi ta bila dogo živahna, postane dolgočasna, že na pogled sprana ter neprivlačna.

Srbi vas lasišče

Srbeče lasišče je najpogosteje posledica porušene naravne pH vrednosti na njem. Porušeno razmerje med kislostjo in bazičnostjo je posledica pogostega prhanja in umivanja las. Teh s šamponom ne razvajajte pogosteje, kot dvakrat tedensko. Še bolje pa bi bilo, če bi jih umivali samo enkrat na teden.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 8 zmot o prehrani, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža ali pa Sanja Grohar iskreno o boleči težavi, s katero se sooča med nosečnostjo

Priporočamo tudi: V tem delu dneva telo porabi največ kalorij in 5 glavnih krivcev, da ne morete spati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)