Žajfi: Mila, ki jih ustvarja Sara, odprejo vsa čutila

Ko je videla, da podjetje, ki ga je zagnal že njen pradedek, nima svetle prihodnosti, je Sara zagrabila priložnost in začela svojo podjetniško pot.

15.4.2020 ob 5:40 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Nina Čakarić Piše:

Nina Čakarić

nina.cakaric@delo.si

Žajfi: Mila, ki jih ustvarja Sara, odprejo vsa čutila

Sara Osterman Limovšek je ustanoviteljica podjetja Zajfi.si. Že od malih nog je bila vpeta v družinski posel, saj se je že njen pradedek ukvajal s proizvodnjo in prodajo čistil. Nato dedek, mama in nazadnje še sama. Sara je dodala še ščepec nežnosti in ljubezni in nastalo je njeno prvo naravno milo. »V času druge nosečnosti sem v jesenskih dneh obležala in posledice bolezni so se poznale na moji koži, ki je bila izsušena, sivkasta in nič kaj sijoča. Razmišljala sem, kako si pomagati in v domači delavnici poiskala baze za izdelavo mila. Vanje sem vmešala vse najljubše sestavine s kopalniške poličke in nastalo je prvo milo.«

Kar nekaj časa je trajalo, da je dobila dovoljenje za izdelavo mil, medtem že skoraj obupala, a k sreči se je konec leta 2018 dobro izšlo. V veliko pomoč ji je bil tudi soprog. Prav po njegovi zaslugi se lahko pohvalita, da sta ponosna lastnika edinega podjetje v Sloveniji, ki izdeluje personalizirana mila in celo personalizirane kalupe. Le na plan z idejami, saj se Sara, ki jo okolica ravno zaradi domače izdelave čistil od malega pozna kot tamalo Žajfi, veseli vsakega novega in drugačnega mila, ki ga naredi. Kot pravi, pa njeno milo nima le negovalnih latnosti, temveč želi vsakomur polepšati dan. In to mu ob njegovi simpatični ustvarjalki Sari tudi uspeva.

V obdobju koronavirusa je še kako pomembna higiena rok. Vaše milo se pri tem ponuja samo po sebi …

Sama  opažam, da smo se znašli v poplavi informacij in kljub temu imamo še več vprašanj in dvomov kot kadarkoli prej. Težko je ločiti, katere informacije so koristne in dobronamerne, ko se nam po drugi strani vsiljuje poplava oglaševalskih trikov. A z vsaj malo kmečke pameti in poslušanju stroke res lahko trdimo, da se primarna zaščita pred okužbami začne pri higieni rok. In izbira mila ima pri tem bistveno vlogo, saj je koža še toliko pogosteje izpostavljena vodi in milnim sredstvom, ki kožo izsušijo, dražijo in poškodujejo. 

Namenoma sem se namreč odločila,  da mil ne bom agresivno prodajala, še manj pa svojih strank strašila s posledicami slabe higiene rok.

V zadnjih tednih me velikokrat vprašajo, če mi je prodaja mil poskočila, a mi ni. Namenoma sem se namreč odločila,  da mil ne bom agresivno prodajala, še manj pa svojih strank strašila s posledicami slabe higiene rok. Namesto spodbujanja nakupovalnih strasti sem se odločila, da preko spletnih kanalov raje komu polepšam dan tako, da za hip ali dva odvrnem misli proč od skrbi. Če pa spotoma dobim še kakšno naročilo, pa toliko bolje. Ne maram agresivnega oglaševanja.

Katere so tiste sestavine, ki vaše milo razlikujejo od ostalih trdih mil? Sama tako lepega mila še nisem videla …

Recept za to posebno milo so številne neprespane noči. Želela sem ustvariti nekaj čisto svojega, pri recepturah, ki so dosegljive na vsakem koraku pa mi je vedno nekaj manjkalo. Največji izziv je bilo narediti nežno milo, ki na dolgi rok ne izsuši kože, saj je za trda mila znano, da ravno zaradi višje vrednosti ph niso primerna za dolgoročno uporabo in nego celotnega telesa.

Recepturo sem pripravljala več kot pol leta. Vedela sem, kaj hočem in tako je nastalo trdo milo z nizkim ph, ki ne izsuši kože, temveč jo še dodatno vlaži in neguje. Zelo so mi z nasveti pomagali tudi domači, saj sem že četrta generacija obrtniške družine, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo čistil. Potem so sledila testiranja na pristojnih inštitucijah in pridobivnje ustreznih dokumentov. To je bilo stresno obdobje in skoraj sem že obupala. Vendar, ko sem dobila rezultate in analize, je bil ves trud poplačan. Vedela sem, da v rokah držim nekaj inovativnega, čisto svojega in zelo kvalitetnega. Zato je receptura žajfic samo ena. Vse žajfice so narejene iz enakih sestavin, le motivi, oblike in barve se spreminjajo, kar pa ne vpliva na kvaliteto mil.

Popolna novost pa je tudi tehnika vlivanja, ki omogoča, da milo dobi kakršnokoli obliko, napis ali motiv. Tukaj je največjo vlogo odigral moj mož, ki je dolge mesece poslušal takrat nore ideje in vizijo ter jih uspešno uresničeval. S pomočjo sodobne tehnologije je razvil postopek vlivanja, ki omogoča praktično karkoli si stranka zaželi.

Največji izziv je bilo narediti nežno milo, ki na dolgi rok ne izsuši kože.

Pa zelo sem stroga pri izbiri dobaviteljev surovin. Poleg tega, da želim podpirati trajnostno, lokalno, slovensko, vedno največjo vlogo igra kvaliteta. Pri materialih ne skoparim. Vsaka sestavina, ki jo najdete v mojem milu, je morala najprej navdušiti mene, kot uporabnico. V milu so se znašle sestavine, ki jih pri dnevni negi kože uporabljam že vrsto let. In so ekološko neoporečne. Vsa izdelava mil poteka ročno in z močnim zavedanjem, da ne onesnažujemo narave in naših teles.

Verjetno mnogokrat slišite od kupcev, da vaših mil sploh ne bi uporabili, ker so tako lepa, temveč le gledali. Kaj odgovorite tovrstnim zbirateljem prahu?

Oh, kako pogosto slišim ta stavek. Še posebej, kadar gre za naročila po meri, ki obdarovanca spomnijo na lep dogodek v njihovem življenju, kot so obletnice in poroke, pa sporočilca ljubljenim osebam, ki jih oblikujem samo za njih.

 

V to, kako bo kdo milo uporabljal, se ne vmešavam. Pomembno mi je, da z milom polepšamo dan, prebudimo spomin na prelep dogodek in osebo, ko ga odbarovanec uporabi ali pogleda, pošljemo toplo sporočilo, da lepo zadiši po stanovanju in telesu, da obdarovanca in poboža na svoj način. Če pa sem izzvana, pa zelo rada povem, da naj ga le uporabijo, saj je njegova uporaba prav tako nežna in prijazna telesu, kot očem. Da ga je predvsem škoda, da bi lovilo prah.

Po kakšni vrsti mila – vonj, barva, oblika – Slovenci najraje posežemo?

Če posplošim, lahko rečem, da pri naročilu mila za žensko, prevladujeta rdeča barva, motiv vrtnice in napis z imenom obdarovanke. Pri moških pa največkrat kaj v povezavi z njihovo najljubšo blagovno znamko. Opažam, da se naročniki najraje odločijo za že izdelan dizajn, ki so ga videli, na katerem od mojih spletnih kanalov ali v kopalnici prijateljice in potem skupaj prilagodimo barve in napise.

Za vsako naročilo si vzamem čas in želim osebo, ki bo milo uporabljala, tudi spoznati, se ji približati. Naj ima ta oseba milo v svoji najljubši barvi, z motivom, ki zanjo nosi poseben, globlji pomen. Rada imam butičnost, druženja, pogovore ena na ena. Rada spoznavam ljudi in prisluhnem njihovim zgodbam. So moj navdih in opomnik. Nekdo bi rekel – hej, pa saj je samo milo. Ampak ni, res ne. Ta mila odpirajo premnoge zgodbe, ki me navdihujejo in opominjajo, hkrati pa na tej poti stkejo tudi kakšno novo, srčno prijateljstvo. Predvsem pa osrečujejo. To rada počnem. To je moja hrana za dušo.

Kdaj ste začeli z izdelavo mila za prodajo? Vam to predstavlja edini dohodek?

Prihajam iz obrtniške družine, v kateri sem že četrta generacija, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo čistil. Od malega sem prosti čas preživljala v delavnici in opazovala, pomagala ter se učila. Še kot najstnica sem se trdno odločila, da v življenju niti slučajno ne bom počela to, kar so moji domači. Izbrala sem študij in kmalu sem se tudi redno zaposlila. Časi pa niso bili lahki. Veliko tovarn se je zaprlo, podjetja so propadala in naše malo družinsko podjetje je počasi začelo izdihovati. Takrat sem se odločila, da želim pomagati pri reševanju družinskega podjetja. Najboljša možna rešitev je bila, da ob redni zaposlitvi, odprem popoldanski s.p. Ko sem imela svoje malo podjetje, mi je bilo škoda, da tega ne bi izkoristila. Poskušala sem z različnimi strategijami, a vedno neuspešno. Manjkala je strast. Manjkala je iskrica.
Od nekdaj sem si s potovanj prinesla naravno, lokalno milo. Tudi prijatelji mi še danes iz potovanj najpogosteje prinesejo milo. Lepega dne sem se zavedla, da je to moja zbirateljska strast in da si želim poskusiti narediti čisto svoje milo.  Tako sem začela raziskovati in izdelovati mila za lastne potrebe. V tem času sem postala dvakrat mama in zavednost do naravnega, okolju in telesu prijaznega, se je le stopnjevala. Mila smo uporabljali tako za umivanje rok, celotnega telesa, odstranjevanje ličil in nego vnetih otroških ritk. Vedno so se odlično obnesla in tako sem jih začela deliti prijateljem, znancem. Prejela sem ogromno navdušenih odzivov in počasi je začela nastajati blagovna znamka Žajfi. Potem so tukaj še prijatelji, ki so pripravljeni prisluhniti tvojim norim idejam in rojevati so se začele popolnoma unikatne, personalizirane žajfice.

Kako je koronavirus vplival na vaš posel? Ste morda v tem času dobili še kakšno novo idejo za mila?

Vpliv koronavirusa se najbolj pozna pri večjih naročilih. Odpadli so projekti za festivale, poslovne dogodke, konference ... Veliko od teh naročil ni samo preloženih, pač pa jih zaradi finančnih preobratov, ki so jih doživeli naročniki, tudi kasneje ne bodo izvedli.

Kot pa sem že omenila, imam rada izzive. Preprosto obožujem jih. In zato tudi sedaj še močneje brcam in ta čas izkoriščam za uresničevanje idej. Nekatere so nove, druge pa so le končno dobile čas, da zaživijo. Moram pa poudariti, da sama vsega nikakor ne bi zmogla. Obkrožajo me čudoviti ljudje in ljubeča družina, ki mi omogočajo obstoj in razvoj.

Veliko pozornosti namenjate tudi fotografiji mil. Se ti kot fotomodeli znajo dobro nastaviti?

Ne morem si pomagati, da se ta trenutek ne bi glasno zasmejala. Veste, ena največjih pomanjkljivosti na moji podjetniški poti je ravno fotografiranje. Vedno, ko se po dolgih pripravah in še daljših poskusih fotografiranja mil usedem k urejanju materiala, si ne morem kaj, da ne bi na glas bentila, kakšno krivico delam svojim milom na fotografijah. To mi še ne gre, se pa pridno učim. Kot fotomodeli se mila odlično nastavijo, le fotografinja ima bolj tresočo roko in še išče pravi zorni kot. Ravno pred kratkim sem pisala na to temo, ki sem jo v duhu škandaloznosti, poimenovala kar najšibkejša točka mojega poklica.

Koliko različnih mil ste ustvarili?

Tega pa res ne vem. Lahko bi izračunala povprečje glede na izdane račune, vendar je številka mnogo višja. Veliko mil podarim. Iskrivim malim očkam, utrujenim, razočaranim pogledom, nežnim dušam, ki imajo ranjeno srce, marljivim rokam, ki jih prevečkrat spregledajo, mojim srčnim strankam, ki me znajo tako lepo pocrkljati. Velikokrat imam nekoga, ki je doživel določeno življenjsko situacijo, več dni v mislih. Takrat mu naredim milo. Tako ga na svoj način razvedrim, razveselim. Sodelujem tudi pri nekaterih dobrodelnih projektih. In mil nikoli ne štejem. Niso moja trofeja, so moja stast in iskrica, ki prebudi veselje v ljudeh.

Pri vas doma verjetno nikoli ne zmanjka mila, so pa morda vonjave toliko močnejše, če ga izdelujete doma?

Res je, mil nikoli ne zmanjka. Imajo pa moji domači to smolo, da lahko izbirajo le med neuspelimi in poškodovanimi modeli. Večina mil je unikatov in tako nastanejo le v enem izvodu. Tudi če jim rečem, naj izberejo katero koli milo, si bodo vedno skromno vzeli tistega iz zadnje poličke, ki skriva kakšno napako. Pravzaprav so oni eni največjih zbiratelji prahu, o katerih sva nekaj že spregovorili. Ko jih pocrkljam s čisto njihovim milom, ga skrbno hranijo tudi po več let. Na prigovarjanja, naj ga uporabijo, da se bo pokvarilo in zaradi naravnih sestavin ne bo zdržalo več kot eno leto, se ne ozirajo. So največji oboževalci in podporniki. Malce drugače je pri otrocih. Onadva si skoraj vsak teden narišeta novo milo in skic, kaj vse bi imela, mi še dolgo ne bo zmanjkalo.

Za izdelovanje mil sem si opremila atelje. Prva polovica prostora je namenjena sprejemu strank in razstavi aktualnih modelov, druga polovica pa je delovni prostor. Kadar se stranke osebno oglasijo pri meni, vedno povejo, kako lepo diši in da bi kar ostale. Sama pa tu preživljam večino časa, zato vonja ne zaznavam več tako intenzivno.

Sami izdelujete mila ali vam v delavnici še kdo pomaga?

Brez pomoči in podpore domačih nikakor ne bi zmogla. Pri razvoju in implementaciji mi je v veliko pomoč mož, vendar mila izdelujem sama. So odraz mene, so moje umetniško delo. Moja domišlija, moj izraz in moje sporočilo. Držim se butičnosti in osebne komunikacije. Včasih je ravno zaradi takega načina dela dan predolg, prenaporen. Vendar me na koncu to izpolnjuje. To je delo, ki ga rada opravljam. Štejem si ga kot poslanstvo.

Na instagramu Saro in njena mila najdete TUKAJ, @zajfi.si


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)