Koristni nasveti za vse tiste, ki prvič delate od doma

Veste, kako biti produktiven tudi doma, ostati v stiku in ob tem še poskrbeti zase?

23.3.2020 ob 8:05 | Foto: GettyImages, Instagram | Avtor: P. Pa.

Koristni nasveti za vse tiste, ki prvič delate od doma

Zaradi razmer, v katerih smo se znašli zaradi novega koronavirusa, so številni primorani delati od doma. Kar naenkrat si je bilo potrebno doma urediti delovno okolje, se prilagoditi in privaditi na drugačen delovni ritem. Čeprav se mnogi dobro znajdejo, ko delajo od doma in pri tem vidijo mnoge ugodnosti, številni priznavajo, da doma niso tako produktivni in imajo s prilagoditvijo na novo situacijo težave. Drugim bodo gotovo prišli prav nasveti strokovnjakov na spletni strani Inc., ki razkrivajo, katere so največje težave dela od doma in kako jih rešiti.

Produktivnost

Tisti, ki že dlje časa delajo od doma, priznavajo, da jim sive lase povzroča predvsem to, da njihova oprema ni takšna, kot je na dejanskem delovnem mestu. Moti jih, da jim elektronsko pošto nalaga bistveno dlje kot sicer. Ob tem jim predstavljajo moteč dejavnik tudi družabna omrežja, zaradi katerih se morajo ves čas opozarjati, da jim ni potrebno komentirati vsakega twitta, všečkati vsake objave na Instagramu in Facebooku. »Ko sem v službi enostavno preberem šalo na Twitterju, se nasmejim in jo kmalu pozabim. Zdaj pa kar prebiram in iščem ostale ter tako zapravljam dragoceni čas,« je priznal eden izmed tistih, ki dela od doma.

Ena izmed stvari, ki pomaga mnogim, da so bolj produktivni, je ta, da se uredijo, kot da gredo v službo in niso ves dan v pižami. »Če se oblečem in sedem za mizo, namesto da v pižami in s prenosnikom v rokah sedim na kavču, se mi zdi, da grem dejansko na delo.«

Pomaga tudi, če si skušate delovno okolje čim bolj urediti tako kot na delovnem mestu. Dan, vključno z malico in odmori, naj bo čim bolj podoben običajnemu delovnemu dnevu. Niti pod točko razno pa ne prižigajte televizije. Malo za šalo malo zares še dodajajo, da je vse to izvedljivo le, če nimate doma otrok.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hajdi (@hajdi_kj) on

Komunikacija

Ena izmed stvari, ki jo doma zagotovo pogrešate je komunikacija s sodelavci. Interne šale, s katerimi si krajšate čas, popestrite dan in preženete slabo voljo, so pogosto tiste, zaradi katerih večina rada hodi na delovno mesto.

Pri tem si pomagajte tako, da večkrat na kratko pokličite sodelavce, prijatelje in tiste, ki so se znašli v enaki situaciji kot vi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H i ♡, I ' m F l a v i a! (@miss_plan_) on

Skrb za lastno dobrobit

Dokler ne začnete delati od doma, najbrž sploh niste opazili, kako neudobni so vaši stoli in na kako neprimerni višini je vaša miza. Velika nevarnost dela od doma je tudi ta, da vam je vedno na voljo domača shramba in prepoln hladilnik. Če se v službi brez težav odpoveste sladkim prigrizkom in jeste ob točno določenih urah, ste gotovo že opazili, da doma ni tako.

Preberite še: Kako urediti domač delovni kotiček

Skrb zase še nikoli ni bila tako pomembna, kot je danes. Poskrbite, da boste dnevno aktivni, da se boste pretegnili in raztegnili. Ko bo čas za obrok, si vzemite odmor in ne jejte tam, kjer delate. Če se le da, poskrbite, da imate urnik in se ga držite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Juls


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)