Oblikovalka, ki navdušuje s kaligrafijo in z družino nastopa v spotu Rebeke Dremelj

Tanja Užmah Mosquera je mama, žena, ljubiteljica potovanj, oblikovalka, vplivnica in še kaj.

19.5.2020 ob 6:00 | Foto: Damjan Dimic (naslovna fotografija), Instagram

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Oblikovalka, ki navdušuje s kaligrafijo in z družino nastopa v spotu Rebeke Dremelj

Če omenim družino Mosquera, vam to verjetno ne bo prav dosti povedalo, a če si boste ogledali njihovo fotografijo, boste takoj pomislili, da ste jih nekje že opazili. Če se ne morete spomniti, vam lahko namignemo, da so nastopili v videospotu znane slovenske pevke, ljubko družino pa ste lahko opazili tudi v kakšni reklamni kampanji. Prepoznavni so tudi zaradi instagram profila Los Mosquera family, ki je sprva nastal predvsem zato, da bi povezal družino, ki živi v Sloveniji, s sorodniki in prijatelji v tujini. A Tanja Užmah Mosquera, mamica, ki skrbi za profil, ni običajna vplivnica. Je prava kreativka in umetnica, ki poleg tega, da je zaposlena kot oblikovalka v priznanem podjetju, izvaja tečaje moderne kaligrafije in navdušuje z najrazličnejšimi umetniškimi izdelki, ki jih združila pod imenom tutajna.

Že hiter skok na vaša družabna omrežja razkriva, da ste izjemno ustvarjalna in aktivna družina. Kako bi se vi opisali in kako bi opisali svojo družino?

Večkrat slišimo podobne komentarje in se samo nasmejemo ter skomignemo z rameni, saj je nam to nekaj vsakdanjega, o čemer ne razmišljamo preveč.

Res smo precej razgibana in zanimiva družina, kar se tudi takoj opazi - jaz sem najbolj bela in svetlolasa Slovenka, mož temnopolti Kolumbijec, obe hčerki pa ravno nekaj vmes. Doma tudi govorimo mešane jezike (slovensko, špansko in angleško) in glede na to, da sva z možem iz popolnoma različnih kultur, se to odraža na različnih področjih, vse od načina vzgoje pa do priprave hrane. So pa na dnevni bazi prisotni glasba, ples in ustvarjanje, tako da nam res nikoli ni dolgčas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Mosquera family (@los_mosqueras) on

Kdaj se je začela vaša kaligrafska zgodba?

S kaligrafijo sem se malo spogledovala že v osnovni in srednji šoli, ampak je bilo takrat vse skupaj še bolj na nivoju igračkanja z nalivnimi peresi in prepisovanja raznoraznih inspiracijskih misli. Potem pa sem se v sklopu študija grafičnega oblikovanja na ALUO stvari lotila malce bolj resno in pod pravim mentorstvom tudi bolje spoznala pravila in razne male trike. Nekaj časa sem nato tudi poučevala tradicionalne kaligrafske pisave, nato pa me je odneslo v raziskovanje bolj modernih pristopov.

Na vaši spletni strani je zdaj mogoče najti že kar precej zanimivih izdelkov, s katerimi si lahko polepšamo in popestrimo dom. Če se ne motim, ste lansko leto čudovitim printom in abecedi dodali nalepke za živila ter prisrčne začasne tatuje za otroke. Sem še kaj izpustila?

Tako je, počasi dodajam izdelke v spletno trgovino . Poleg naštetih imam na zalogi še nekaj voščilnic, na spletni strani pa so na voljo tudi zastonj ozadja za telefone in računalnike. Trenutno so najbolj popularne nalepke za živila ter ročno napisani posterji z abecedo, imam pa še kar nekaj idej za nove izdelke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tutajna Calligraphy&Lettering (@tutajna) on

Na katere izdelke pa ste vi najbolj ponosni?

Najbolj sem ponosna na svoje delavnice moderne kaligrafije, ki jih v celoti sama organiziram in izvajam. Gre za 3-urno delavnico, ki je primerna tako za popolne začetnike, ki bi se radi preizkusili nov hobi, kot tudi tiste, ki bi se želeli bolj resno lotiti moderne kaligrafije. Skupine so majhne in izjemno prijetne, tako da z vsake takšne delavnice odidem polna prijetnih vtisov in novega zagona, mimogrede pa spoznavam cel kup prijetnih in talentiranih posameznic ter z mnogimi ostajamo v stiku tudi kasneje. 

Kdaj se vam utrnejo najboljše ideje in kako se odločite, katero boste uresničili? 

Ideje so takšne smešne stvari, ki se jih ne da prisiliti in pogosto pridejo čisto nepričakovano. Vsaj meni se je največ dobrih idej porodilo ravno takrat, ko o njih sploh nisem razmišljala. Včasih tudi med umivanjem zob ali pa sredi noči. Če idejo res močno začutim (da ne morem spati), potem jo zelo hitro tudi »preizkusim« in če se le da, tudi čim prej izvedem. So pa seveda na drugi strani tudi takšne vrste ideje in projekti, ki potrebujejo čas, da malce bolj dozorijo in se uresničijo. Vedno jih imam na zalogi nekaj, ki me čakajo, da se jih lotim, potem pa vsake toliko mimo prileti še kakšna nova, za katero začutim, da jo moram takoj izvesti. Inspiracija je hecna reč.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tutajna Calligraphy&Lettering (@tutajna) on

Glede na to, da imate doma dva majhna otroka, kako si organizirate delo in ali se vam kdaj zgodi, da nimate idej in zamisli za novo ustvarjanje?
Mislim, da je z otroki potem ravno obratno - idej in inspiracije je še več, je pa na žalost časa za realizacijo precej manj. Sama poskušam zato vse skupaj malo prepletati in medtem ko dekleti slikata ali rišeta svoje umetnije, jaz recimo mimogrede napišem nekaj abeced za v spletno trgovino. Ali pa iz priprave nalepk naredimo igrico in dekleti tekmujeta, katera bo prej odnesla v smeti vse odrezane ostanke. 

Se s kaligrafijo in tutajno preživljate?

Za zdaj je tutajna še vedno bolj hobi in mi omogoča dodatno izražanje poleg redne službe. Zaposlena sem kot oblikovalka v uspešnem tehnološkem podjetju, tako da imam to srečo, da sem lahko kreativna tudi v »tazaresni« službi, kaligrafija pa je definitivno neke vrste meditacija in prijeten odklop od ostalih stvari.

Kako pa se je začelo ustvarjanje profila Los Mosqueras?

Na instagramu sem začela s profilom tutajna in kmalu ugotovila, da se želim usmeriti v kaligrafijo, zato so se postopoma vse objave začele prevešati v to smer in je sčasoma profil postal bolj podjetniški. Ob rojstvu prve hčerke pa mi je manjkalo še malce osebnega objavljanja, zato sem začela nov osebni oz. družinski profil, ki je bil sprva namenjen samo prijateljem in družini, kasneje pa sem ga odklenila in se začela bolj povezovati in preko njega tudi spoznavati nove ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Mosquera family (@los_mosqueras) on


Oba vaša profila sta izjemno estetsko dovršena, imata rdečo nit in sta po mojem mnenju med najlepšimi slovenskimi instagram profili. Koliko časa vam vzame ustvarjanje vsebin za družabna omrežja?

Najlepša hvala! Kdorkoli je kdaj poskušal ustvarjati vsebine za socialna omrežja, lahko potrdi, da je to veliko težja naloga, kot se zdi na prvi pogled, zato se sama poskušam držati ravno nekje na meji, da mi to še vedno ostane v veselje in ne vzame preveč časa. Dokler so vsebine kreirane iz nekih lastnih idej in dobre volje, je vse skupaj precej zabavno. V zadnjem času pa je takšno ustvarjanje vsebin postalo prava služba, kar pa s sabo takoj potegne določene pritiske, pričakovanja in obveze. Moj stil objavljanja precej niha, kakšen dan objavim celo zbirko storyjev in posnamem kupček fotografij, nato pa morda tri dni enostavno pozabim na telefon in se zaradi tega ne obremenjujem. 

Tisti, ki vas spremljamo na instagramu vemo, da sta z možem velika ljubitelja potovanj. Ste morali zaradi trenutne situacije odpovedati/prestaviti kakšno pot?

Imeli smo srečo, da smo ujeli še zadnji vlak (oziroma letalo) in odpotovali v Vietnam ter se vrnili ravno pred izbruhom koronavirusa v Evropi. Danes, ko ne vemo, kdaj bomo spet lahko potovali, smo definitivno veseli, da nam je uspelo še zadnje potovanje tik pred epidemijo.

Kako pogosto se sicer odpravite na pot in kam jo boste mahnili, ko bodo potovanja spet mogoča?

Sama potujem že od zgodnje mladosti in tudi z možem sva se spoznala na enem od takih potovanj. Kar kmalu v zvezi sva sklenila, da bova načrtovala vsaj eno daljše potovanje na leto (če uspeta dve ali tri pa še bolje). Tega sva se najprej lotila v dvoje in zdaj nama nekako uspeva tudi ob dveh malih otrocih. Pri 1,5 in 3,5 letih sta bili obe že na vseh kontinentih razen Avstralije. Zanimivo je, da nimava seznama destinacij, ki bi jih rada obiskala, ampak se odločiva v danem trenutku. Jaz sem vedno na lovu za poceni letalskimi vozovnicami, in če se pojavi dobra ponudba in sva oba za, se zelo hitro odločiva za novo destinacijo, tudi če o njej morda sploh nisva razmišljala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Mosquera family (@los_mosqueras) on

Bi nam lahko še zaupali, kako to, da ste se z družino znašli v videospotu Rebeke Dremelj? Kako je prišlo do tega sodelovanja?

To je pa zelo zanimiva zgodba in dokaz kakšne neverjetne povezave omogoča instagram. Če se ne motim, je Rebeka iskala družinico za nastop v njenem videospotu in skupna znanka (Oopsi Urška, ki jo tudi veliko ljudi pozna) je omenila ravno nas, Rebeki pa smo bili takoj všeč, tako, da nas je kontaktirala, če smo za. Bila je super izkušnja, smo pa še vedno v stiku, tako da upam, da se obeta še kakšno podobno sodelovanje.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)