Nina Pušlar: Zasebno sem bolj Metaste narave

S priljubljeno pevko Nino Pušlar smo spregovorili o premoru, prvem koncertu, prepoznavnosti in strasti, ki jo poleg glasbe še veseli.

4.8.2020 ob 6:00 | Foto: Matic Kremžar

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Nina Pušlar: Zasebno sem bolj Metaste narave

Nina Pušlar je po obdobju, ko so se ustavili vsi koncertni in kulturni dogodki že imela svoj prvi koncert. Za Mično je spregovorila o občutkih, ki jih je doživljala po takšnem dolgem obdobju nenastopanja, pa o nastajanju zadnjega albuma, modi in še marsičem. Vabljeni k branju!

Po štirih mesecih ste le dočakali prvi koncert. Kakšni so bili občutki ob vrnitvi pred publiko? Ste že imeli kdaj tako dolg premor?

S koncertom do sedaj v petnajstih letih nikoli, smo pa imeli daljše premore z muzikalom Cvetje v jeseni. Podoben občutek je. Ker sem vedno rada bila na odru, z ekipo, publiko, sem se zelo veselila »vrnitve nazaj« (smeh) Najbolj zanimivo je bilo to, da se mi je pravzaprav že ob prihodu na tonsko vajo in kasneje, ko sem odkorakala na oder zazdelo, kot da tej štirje meseci premora niso obstajali. Vse je bilo spet tako zelo domače. Verjetno to naredijo leta in leta dela, koncertiranja, pravzaprav ta način življenja, ki je toliko let del mene. Uživali smo, ne glede na situacijo, ki je v tem trenutku za vse drugačna. Koncert nam je vsekakor polepšal letošnje poletje. 

Kako ste sicer izkoristili čas med premorom, se je rodilo veliko novih idej, projektov?

Ne vem še, kaj vse se bo »rodilo« iz te situacije. Trenutno imam občutek, da počasi, kot seme, novo prihaja na plano izpod zemlje. (smeh) Zadnje mesece je bilo vse bolj v mirovanju in glede na to, da smo v preteklem obdobju veliko časa ustvarjali, preživeli v studijih in koncertnih odrih, je bil ta premor nekaj časa zelo dobrodošel, ne glede na situacijo. Sicer pa je bila pavza nenačrtovana, na nek način prisiljena in z glavo sem bila v mesecu marca povsem drugje. V pripravah na polno koncertno leto in praznovanje 15. obletnice glasbene poti. Nekaj časa smo z ekipo še upali na to, da bo situacija šla na bolje, kmalu pa žal nehali načrtovati in se tako kot večina prilagodili trenutnim razmeram.

Zanimivo mi je, kako sem se z leti zaljubila v knjige.

Za kaj ste v obdobju, ko smo zaradi virusa ostajali doma, tudi našli čas - za kar ga morda sicer zmanjka? Kakšen nov hobi, kakšna opravila, ki so že dolgo čakala?

Vesela sem, da sem v tem obdobju zaključila nekaj pomembnih stvari, ki so me čakale in so bile zaradi narave poklica, ki ga opravljam malce bolj na stranskem tiru.

Ogromno sem brala in po dveh mesecih vsakodnevnega branja sem morala narediti pavzo. Zanimivo mi je, kako sem se z leti zaljubila v knjige. To je svet, v katerega vedno znova rada vstopam. No, pa generalno čiščenje, enkrat, dvakrat, trikrat, ... Kuhanje in vsakodnevno miganje v naravi ali pa doma.

Kakšno je sicer za vas to obdobje omejitve kulturnih dogodkov - kako gledate na trenutno situacijo, v kakšnem položaju ste se znašli kulturniki in kako v zvezi s tem gledate v prihodnost?

Omejitev kulturnih dogodkov je precej bolj večplastna stvar kot se mogoče zdi.

Položaj ni slab samo za kulturnike, ampak za vse v tej industriji. Glasbeniki, tonski mojstri, lučkarji, tehniki, ozvočevalci, organizatorji, avtorji in vsi ostali, obiskovalcem skriti. Vendar so za izvedbo programa nepogrešljivi. Trenutne omejitve skoraj popolnoma onemogočajo njihovo delo. Po večini so samozaposleni, prepuščeni trgu, ki je trenutno v krču. Njim je res težko. Še težje zaradi tega, ker je prihodnost nejasna. Želela bi si ukrepov pristojnih, da se tem ljudem pomaga počakati na boljši jutri. So profesionalci in strokovnjaki na svojem področju in težko mi je gledati, da so prisiljeni iskati zaposlitev na čisto drugih področjih, kjer njihovo znanje ne pride toliko do izraza.

Kako mučno je biti odrezan od tega, kar te navdihuje in hkrati pomeni tudi eksistenco oziroma vir zaslužka?

Sama res rada nastopam. Pesmi so moje, vendar so namenjene ljudem. Stik moje glasbe z ljudmi je nekaj, kar me izpolnjuje. Trenutna situacija tega stika ne omogoča toliko kot prej, zato si želim, da bo to kmalu spet mogoče. Mislim, da si tudi ljudje tega želijo. Najtežje je to, da ne vemo, kako dolgo bo ta krč trajal. Glasbeniku pride nek premor sicer prav. Da napolni baterije, da napiše nove pesmi, pripravi nov koncert, dela na sebi. Vendar vse to le za to, da se spet srečamo z ljudmi na koncertu, v še boljši izdaji.

Najtežje je to, da ne vemo, kako dolgo bo ta krč trajal.

Je koncertov hitro tudi preveč? Pred časom ste že spregovorili tudi o zasičenosti s koncerti. Ste že našli pravo mero? Kakšnega recepta se držite?

Držim se recepta, da na odru vsakič dam svoj maksimum. Za veliko ali malo ljudi. Ni pomembno. Ko čutim, da je zaradi količine koncertov počasi prenaporno, potrebujem malo premora, da napolnim baterije. Mislim, da je to pošteno do mene in do ljudi. Tako lahko na odru vedno dam vse od sebe. Zato mora biti število koncertov ravno pravšnje.

Tako mladi ste že stopili na slovensko glasbeno sceno. Kako se je v tem času spremenil pogled na vašo glasbeno pot? Kakšen nasvet bi si danes dali za vaše glasbene začetke?

Moj pogled se je v vseh teh letih seveda spreminjal, saj sem tudi sama ob vsem odraščala kot oseba in pevka. Poti na kateri sem, ne bi spreminjala, ker verjamem, da sem tam, kjer mi je namenjeno biti. Vse lepe in mogoče malo manj lepe trenutke sem potrebovala za to, da sem nekaj spoznala in razumela o sebi.

Mogoče raje kot nasvet, bi šestnajstletni Nini odpela pesem z zadnjega albuma, ki sem ga ustvarjala lani poleti – Naj nič te ne ustavi in ki je nastala prav z navdihom mojega najstništva in mojih začetkov. Album sem, takšnega kot je, najbolj potrebovala prav sama, zato je tudi moj najbolj osebni album do sedaj. Z njim sem zaključila ne samo obdobje zadnjih štirih let njegovega nastajanja, ampak je povzel kar moje celotno glasbeno ustvarjanje od začetkov pa vse do danes.

 

Kako se soočate s slavo in prepoznavnostjo - vam je to več preglavic povzročalo nekoč ali danes? Kako je s slavo v Sloveniji, morate paziti na vsakem koraku, kako in kje se pojavite?

Med opravljanjem svojega dela veliko časa preživim med in z ljudmi, svoj svet rada delim s publiko, delim vse tisto, kar v tistem trenutku lahko in si rada vzamem čas za naše skupne trenutke tudi po koncertih. Kot kontra utež temu so trenutki, čas zase in svoje bližnje, ki jih rada preživljam v miru, v kotičkih, kjer se ponavadi ne zadržuje ogromno ljudi. Če se navežem na muzikal Cvetje v jeseni, sem tukaj vsekakor bolj Metaste narave. (smeh)

Večjih težav sicer zaradi prepoznavnosti nisem imela, se pa skušam (kolikor se da) neprijetnim in predvidljivim situacijam vnaprej izogniti.

Zaupajte nam še kakšno vašo veliko strast, poleg glasbe.

Moja prijateljica je izrazila željo, da bi jo »uredila« za njen poročni dan na Filipinih. Bila je zelo zadovoljna, no, jaz pa tudi. Ne samo zato, ker ji je bilo všeč, ampak ker sem ob tem tudi sama neskončno uživala.  

Nina je uživala v vlogi stilistke svoje prijateljice, ki se je poročila na Filipinih. Foto: Osebni arhiv

Kaj vam pomeni moda? Se navdušujete nad kakšnimi posebnimi kosi? Kdo skrbi za vaš stil?

Vsako leto bolj sem navdušena nad dobrimi, unikatnimi kosi, ki jim težko poteče rok trajanja. Odkrila sem nekaj maminih kosov, ki mi jih je res v veselje nositi in imajo zame posebno vrednost.

Že 15 let sodelujeva z Nino Šušnjaro in počasi bi lahko že rekla da moja omara ni samo moja, ampak tudi malce njena, saj v njej pretežno kraljujejo njeni kosi iz kolekcij, ki jih je kreirala skozi vsa ta leta. 

Kateri je trenutno vaš najljubši kos? Kakšen je sicer vaš stil, stran od odrov?

Bela široka srajca! V kombinacijami s kavbojkami, elegantimi hlačami, krilom,… Ravno zato je posebna, ker jo res lahko kombiniraš na toliko različnih načinov. Moj stil oblačenja stran od odrov je enostaven. Tako na odru, kot v zasebnem življenju pa obožujem široke hlače in se vsak dan trudim kombinirati čim več različnih kosov.

Si boste privoščili tudi kaj dopusta in kje? Kakšne so vaše najljubše počitnice?

V letošnjem letu sem obiskala Kubo in Filipine. Videla sem ogromno, saj smo želeli izkoristiti čas in doživeti čimveč, sicer pa je moj najljubši dopust in odklop kampiranje. Predvsem mi je pomembno, da sem čimbolj v stiku z naravo in je vse enostavno preprosto.

Preberite še: Ivjana Banić po hurikanu: Avgust in september bosta pokazala, ali smo se izmazali

Morda vas zanima tudi: Najlepše kopalke, ki jih to poletje nosijo znane Slovenke (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)