Kaj bodo mislili drugi in še pet toksičnih vprašanj, ki si jih morate TAKOJ prenehati zastavljati

Vsakomur se na življenjski in poklicni poti poraja nešteto vprašanj, a nekatera od njih so zgolj vir negotovosti in slabega počutja.

4.11.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj bodo mislili drugi in še pet toksičnih vprašanj, ki si jih morate TAKOJ prenehati zastavljati

V mnogih stvareh blestite: dobro opravljate svoje delo, odlično se znajdete v kuhinji, brez težav najdete najboljšo počitniško destinacijo in ob obletnicah zberete čisto vse nekdanje sošolce. Vendar se neredko zgodi, da te in druge vaše vrline nadvladajo negativne misli: uspeh na delu pripisujete celotnemu kolektivu, po receptu lahko odlično jed pripravi vsak, v poplavi ponudb pravih počitnic res ni tako težko poiskati in tudi ohranjati stike ni v današnjem času nobena težava.

Takšnim in podobnim razmišljanjem ne morete reči drugače, kot toksične misli, zaradi katerih velikokrat pozabite na svojo pravo vrednost. Da bi jo vselej prepoznali in se zato cenili, si takoj prenehajte zastavljati šest vprašanj, zaradi katerih ste pogosto slabe volje ter potrti. Sledečih šest lahko po pisanju portala Pure Wow v trenutku pozabite.

Me imajo radi?

Vsak si želi, da bi ga drugi imeli radi. Pa naj bodo to sosedje, sodelavci, šef ali prijatelji. Obremenjeni s tem vprašanjem pogosto spregledate dejanja in preslišite besede, ki izkazujejo naklonjenost ljudi, ki vas obdajajo.

Negativne misli vam sledijo kot senca, katere se ne morete znebiti. A dejstvo je, da je pomembnejše od tega, kako radi vas imajo drugi to, kako radi imate sami sebe. V resnici je to edino, kar šteje. Saj če ne boste občutili ljubezni do sebe, ne boste prepoznali tiste, ki vam jo namenjajo drugi.

Je bila to napaka?

Vsi delamo napake, a težje se je soočati z lastnimi kot s tistimi, ki jih zagrešijo drugi. Naj bodo velike ali male, tedaj, ko vam spodleti, se počutite obupno in se krivite za napačne odločitve.

 

Namesto tega na napake poglejte z druge plati. Nihče ni popoln, vsakemu se kdaj zalomi in vsaka napaka je lahko dobra šola. Saj veste, kako pravijo: na njih se učimo, le ponavljati jih ne smemo.

Kaj bo šlo narobe?

Soočanje z novimi, neznanimi situacijami je strašljivo. Vseeno je, ali gre za skok z elastiko, prvi obisk plesnega tečaja ali nastop nove službe. Premik iz cone ugodja v človeku zbudi dvom vase in neprijetne občutke, ki ohromijo telo.

Zato si tedaj, ko se soočate z novostmi, zastavite drugačno vprašanje: kako bo nova izkušnja oplemenitila moje življenje? Pogled z druge strani je veliko bolj spodbuden ter nudi boljše obete, da se boste z nečim, kar vam je še tuje, lažje in uspešno soočili.

Kaj, če mi ne bo uspelo?

Padci so, tako kot napake, neizogibni, a če se boste obremenjevali s slabimi obeti, boste na dobri poti, da se vam resnično ne bo izšlo.

Namesto, da bi se spraševali, kaj bo, če ne vam ne bo uspelo, izdelajte načrt, s pomočjo katerega vam bo. In vedite: če boste padli, nič hudega, pobrali se boste in šli naprej. Kajti ni močan tisti, ki nikoli ne pade, temveč oni, ki se po vsakem padcu zna znova postaviti na noge.

Sem dovolj dober?

Izzivi pomagajo pri zorenju in rasti. A le, če pri spopadanju z njimi ni prisoten dvom v lastne sposobnosti, ki se odraža prav z vprašanjem: sem dovolj dober ali sposoben, da bi to zmogel?

 

Če boste verjeli da niste, vam bo najbrž spodletelo. In če boste verjeli, da ste, boste skoraj zagotovo uspeli. Zato začnite graditi svojo samozavest ter se naučite ceniti vse uspehe, ki ste jih že dosegli. Ne glede na to, kako majhni in neznatni so. So vaši in vam v dokaz, da ste dovolj dobri ter da zmorete.

Kaj si bodo mislili drugi?

Potem, ko nekaj dosežete ali ustvarite, se seveda vprašate, kaj si bodo o tem mislili drugi. To je v človeški naravi. Ljudje vedno iščemo zunanje potrditve. Zadeva postane toksična, kadar nekdo tem pripisuje preveč in svojemu mnenju premalo teže.

Mnenja, ki jih slišite, pozitivna ali negativna, vzemite kot spodbudo ali konstruktivno kritiko, če se z nečim ne strinjate, se s tem ne obremenjujte kajti dejstvo je, da bo vedno nekje nekdo, ki mu vaši dosežki ne bodo všeč, na koncu pa šteje le lastno zadovoljstvo z nečim, kar vam je uspelo in na kar ste lahko upravičeno ponosni.

Preberite še: Tea Nagode: Fotografinja hišnih ljubljenčkov, ki je ubežala smrtonosnim ugrizom psov

Morda vas zanima tudi: Lea Bernetič, Slovenka, ki v Londonu pomaga mladim podjetnikom: "Zastonj se ne dela!"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)