Zakaj bi se v času pandemije stepli za kvas (pojasnjuje psiholog)

Odgovorov na vprašanje, zakaj potrošniki v času pandemije brezglavo nakupujejo, je več.

26.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi se v času pandemije stepli za kvas (pojasnjuje psiholog)

Čeprav od vsepovsod prihajajo zagotovila, da živil in drugih dobrin v trgovinah kljub kriznim razmeram ne bo zmanjkalo, je scenarij domala povsod enak: polni nakupovalni vozički, praznjenje polic, celo fizični obračuni v trgovinah. Kaj pa tiči v ozadju brezglavega nakupovanja in kopičenja zalog? Zakaj se ljudje v času krize vedejo tako neracionalno?

Glavne razloge za obnašanje, ki smo mu v zadnjem času pogosto priča (in dogaja se po celem svetu, ne le v Sloveniji), za Insider navaja psiholog Ali Fenwick z univerze Nyenrode, ki izpostavlja štiri ključne razloge za nerazumno potrošnjo.

Preživetveni nagon

V negotovih situacijah se prebudijo naši najbolj primitivni deli možganov in prevzamejo nadvlado. Najstarejši nagon, ki ga premoremo, je nagon po preživetju.

Ta preglasi racionalno obnašanje in čeprav pristojni zagotavljajo, da živil ter drugih potrebščin ne bo zmanjkalo, mnogi tega preprosto ne slišijo oziroma nagonsko ne upoštevajo.

 

"Večina se še nikoli ni znašla v situaciji, kakršni smo priča in zato nakupujemo več, kot običajno. Številni kopičijo zaloge, da ne bi bili lačni in lakota ne bi ogrozila njihovega obstoja," navaja psiholog.

Strah pred pomanjkanjem

Kadar določenih dobrin primanjkuje (pa čeprav je takšen samo občutek), smo ljudje ranljivejši kar pomeni, da smo za proizvode pripravljeni storiti in plačati več, kot v običajnih pogojih ter bi storili vse, da nam jih ne bi zmanjkalo.

V takšnih razmerah potrošniki kupujemo celo stvari, ki jih sicer ne potrebujemo ali se z dobrinami, ki jih na policah hitreje zmanjka, založimo v nerazumnih količinah. Dober primer tega je ogromna prodaja kvasa in toaletnega papirja.

--> Če vas skrbi, da nimate dovolj kvasa, si preberite: Neskončni kvas - pol žličke suhega in do smrti ste preskrbljeni

Čredni nagon

Fenwick pojasnjuje, da veliko vlogo pri pretirani potrošnji igra čredni nagon. Ljudje polnimo zaloge zato, ker to počnejo sosedje in družinski člani.

V družbeni izolaciji, ko je vsak zaprt v svoj dom in države zapirajo meje, je ta nagon izrazitejši in še bolj zavzeto sledimo početju drugih, čeprav to ni ne smiselno in ne racionalno.

Občutek nadzora

V negotovih časih je občutek, da vsaj nekaj lahko nadzorujemo, neprecenljiv. In občutek nadzora nam zagotavlja tudi primerna zaloga živil, s katerimi bo v najhujšem možnem razpletu mogoče nahraniti družino.

"Pretirana potrošnja je odraz različnih psiholoških dejavnikov, ki vodijo v neracionalno vedenje, katero preglasi razum. Kadar se bojimo za preživetje, nas vodijo čustva in primarni nagoni, hkrati na odločitve v večji meri kot samokontrola, vpliva družba. Stvari torej počnemo zato, ker smo prepričani, da tako ravnajo tudi drugi, ne pa, ker bi bile smiselne in utemeljene," je ključne razloge strnil psiholog.

Torej! Naš nasvet je, da vklopite razum, se v trgovino odpravite zbrani in držite priporočeno razdaljo z ostalimi nakupovalci. Hrane ne bo zmanjkalo, zato je prerivanje nesmiselno in v teh časih res nevarno.

Preberite še: Najbolj nadležne stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovini (tudi v Sloveniji!)

Morda vas zanima tudi: Moški in seznam za trgovino #kolumna


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)