Pozor, preden prvič oblečete novo oblačilo, obvezno storite to

Preden nova oblačila oblečete prvič, jih morate obvezno oprati.

22.12.2021 ob 5:10 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor, preden prvič oblečete novo oblačilo, obvezno storite to

Seveda ste neučakani in bi radi oblačila, ki ste jih prinesli iz trgovine, naročili po spletu  ali dobili v dar, čimprej oblekli, a preden jih oblečete, ne smete izpustiti zdravju kože pomembnega koraka, to pa je pranje novih oblačil.

Sicer se lahko koža na alergene, ki so prisotni v tkanini, odzove s srbečo rdečico. Ta se lahko pojavi takoj ali šele čez nekaj dni. Gre za kontaktni alergijski dermatitis, ki nastane kot odziv imunskega sistema na snovi v novih tkaninah in lahko traja več tednov.

"Alergijski kontaktni dermatitis največkrat povzročajo barve, s katerimi so barvane tkanine," je za The Times povedala Susan Nedorost, profesorica dermatologije na univerzi Case Western Reserver.

Zlasti se alergene barve uporablja pri barvanju sintetičnih tkanin, kot sta denimo poliester ali najlon. Koži neprijazne snovi se iz njih v največji meri sproščajo ob stiku z znojem ali ob drgnjenju tkanine ob telo.

Neljubi reakciji se je mogoče izogniti preprosto tako, da se oblačilo pred prvim nošenjem opere in s tem z njega odstrani višek barve.

 

Še druge težave

Vendar alergijski osip ni edina reakcija, ki jo lahko izzove neoprano novo oblačilo. V raziskavi iz leta 2014 švedske univerze Stockholm je skupina strokovnjakov preverjala 31 oblačil, kupljenih v maloprodajnih trgovinah iz različnih materialov, iz različnih dežel, različnih znamk in cenovnega razreda.

V kar 29. primerih so našli snov kinolin, delež te kemikalije je bil zlasti visok v oblačilih iz poliestra.

Ulrika Nilsson iz raziskovalne ekipe je dodala, da so ob tem našli še dve zdravju potencialno škodljivi spojini.

"Brez dvoma je v interesu končnega potrošnika, da oblačilo pred prvim nošenjem opere in tako z njega spere višek umetnih snovi, ki se uporabljajo pri obdelovanju tkanin in na več načinov škodujejo zdravju, zlasti so neprijazne do kože," je povedal David Andrews, višji znanstveni, ki proučuje uporabo kemikalij v tekstilni industriji.

Dodal je, da četudi proizvajalci ne navajajo, katere snovi uporabljajo, so te velikokrat nevarne zdravju ter tudi okolju:

"Zaskrbljujoče pri tem je, da celo oblačila, ki se ponašajo z oznako 100 odstotno organsko, vsebujejo kemikalije, ki niso nikjer navedene in potrošnik z njimi, če oblačil, ki jih prinese iz trgovine, preden jih prvič obleče ne opere, pride v stik."

Preberite še: Nika Veger: Hitra moda je izdelana z bedo in krvjo tretjega sveta

Morda vas zanima tudi: Barva, ki je ni pametno obleči za razgovor za novo službo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)