Oh, ne! Bolhe ima ...

Zajedavcem se je s primerno preventivo najbolje izogniti.

11.5.2016 ob 6:40

kuza_shutterstock_134750876.jpg

Domala vsak ponosni lastnik kosmate domače živali se je z njimi že srečal. Čeprav je sprva videti, da se kuža ali muca praska kar tako, si je, kadar obnašanje postane vse bolj izrazito ter žival vidno trpi, treba priznati: v njenem kožuščku so se naselile bolhe.

Pogoste, a skrite. Bolhe niso nič nenavadnega, saj so najbolj razširjeni zajedavci psov in mačk,  med dlakami pa jih je skoraj nemogoče opaziti. To so od enega do dveh milimetrov dolge temno rjave žuželke, ki nimajo kril, imajo pa močne zadnje noge, ki jim omogočajo izjemno hitro premikanje. Prehranjujejo se s krvjo različnih sesalcev ter ptic in čeprav je njihovih vrst veliko, je najbolj razširjena mačja bolha. Ta zatočišče poišče v kožuhih psov in mačk.

Trdožive in nezahtevne. Eden od razlogov, zakaj so bolhe tako razširjene, je njihova nezapletena narava. Za uspešno razmnoževanje samica potrebuje le en obrok, odrasla pa lahko v svojem življenju izleže okoli 4500 jajčec. Ta niso pritrjena na kožo ali dlako, zato zlahka padejo z gostitelja in pristanejo na ležišču, preprogi, na vrtu, včasih tudi v postelji lastnikov.

Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki se zavlečejo globoko v oblazinjeno pohištvo, špranje v parketu, preprogo, pesek. Tam se zabubijo, iz bub pa se v ugodnih okoliščinah lahko že v dveh tednih razvijejo mlade bolhe, ki skrite prežijo na najprimernejšega gostitelja, skočijo nanj in večinoma tam ostanejo do smrti.


bolhes4.jpg

V nasprotju s splošnim prepričanjem torej bolhe ne skačejo z ene živali na drugo, pač pa na gostitelja pridejo iz okolice.

V neugodnih razmerah lahko ličinke čakajo tudi več kot pol leta, preden odrastejo. Prav ta sposobnost je kriva, da je zatiranje teh zajedavcev tako težavno in enkratno zdravljenje praviloma ni dovolj.

Lahko vir težkih bolezni. Bolhe ne povzročajo le nadležnega srbenja. Neredko so vzrok za resna obolenja. Njihova slina lahko sproži alergijo na bolšji pik, ki je ena od najpogostejših alergij pri malih živalih. Iz alergije se lahko razvije težka bakterijska okužba ali okužba kože z glivami kvasovkami.

Poleg tega so bolhe prenašalke trakulje, pogostega zajedavca psov in mačk, ki se lahko prenese tudi na ljudi. Huda okužba z bolhami lahko zlasti pri mladičih povzroči anemijo in splošno oslabelost.

Neprijetno in srbeče

Čeprav se na ljudeh ne zadržujejo, jih lahko pičijo. Zlasti, kadar se naselijo v oblazinjenem pohištvu ali celo v postelji. Bolšji piki tudi pri ljudeh povzročijo izjemno neprijetno srbenje in vnetje kože. Srbenje je praviloma veliko hujše kot pri piku komarjev.

Dosledno in redno zdravljenje. Za zatiranje bolhavosti je zato obvezno zdravljenje, ki naj traja najmanj tri mesece, lahko pa tudi pol leta. Nujno moramo zdraviti vse živali v gospodinjstvu, hkrati pa dosledno očistiti vse površine, na katerih se pogosto zadržujejo. 

praskanje_shutterstock_391880827.jpg

Ne pozabimo na klope

V toplih mesecih so izjemno aktivni tudi klopi. Podobno kot bolhe sodijo med pogoste zajedavce pri psih in mačkah ter so prenašalci povzročiteljev številnih bolezni, ki so bolj ali manj nevarne za živali in ljudi. Predvsem gre za viruse, bakterije in majhne zajedavce, ki jih klopi v gostitelja prenesejo v 24 do 48 urah po ugrizu.

V Sloveniji so pri živalih najpogostejše klopne bolezni anaplazmoza, lajmska borelioza in babezioza, zelo redek pa je klopni meningoencefalitis. Poleg prenosljivih bolezni ugriz klopa včasih izzove alergijsko reakcijo, ki je navadno omejena na mesto ugriza. 

Ob morebitni okužbi lahko torej zboli štirinožec, okuženi klopi pa z njim pridejo v domače okolje: v hišo, na dvorišče in na vrt. Zato je ključnega pomena, da te živali lastniki psov in mačk redno zatirajo.

Preventiva je ključna

Tako okužbe z bolhami kot tiste, ki jih povzročajo klopi,  domačim živalim prinašajo nemalo trpljenja, njihovo zdravljenje pa je povezano tudi z bolj ali manj velikimi stroški za zdravljenje ter z dokajšnjim tveganjem za ponavljanje bolezni. Da bi se temu izognili, je potreba prava redna preventiva v obliki zaščite pred zajedavci. Pred bolhami vse leto, pred klopi pa v delu leta, ko zunanje temperature presegajo pet stopinj celzija.

pes_shutterstock_134340365.jpg

Z redno in dosledno uporabo učinkovitih zaščitnih sredstev je živalim mogoče zagotoviti kvalitetno in neovirano gibanje brez zdravstvnega tveganja tako v domačem okolju, kot izven doma. Z njimi jih boste zaščitili pred omenjenimi zajedavci. Bolj sproščeni pa boste nedvomno tudi sami, saj ne boste obvarovali le zdravja vašega hišnega ljubljenčka, temveč tudi svoje zdravje.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)