Najboljši nasveti za organizirano in pospravljeno delovno mizo

V službi vsakodnevno preživimo veliko časa, zato je pomembno, da nas delovni prostor spodbudi k večji produktivnosti in inspiraciji.

16.11.2017 ob 6:00

miza_domenico-loia-310197.jpg

Z vsakodnevnim seznamom opravil, odgovarjanjem na elektronsko pošto, telefonskimi klici in sestanki, urejena delovna miza ni ravno na vrhu naših prioritet. A čist delovni prostor lahko prinese kar nekaj psiholoških ugodnosti. Če bo vaša miza čista in organizirana, ne boste izgubljali časa in živcev, ko boste kaj iskali.

A glede na to da večini ljudi čiščenje ne predstavlja ravno najbolj prijetnega opravila, vam spodaj predstavljamo šest nasvetov, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaša miza vedno urejena in to brez pretiranega dela.

1. Vprašajte se, kaj potrebujete

Prvi korak k večji organiziranosti je, da se vprašate, kaj resnično potrebujete na svoji mizi. Pomislite na predmete, ki jih vsakodnevno uporabljate in tiste, ki so tam samo za okras. Veliki lončki so sicer videti lepo, ampak, jih resnično potrebujete?

2. Imejte prostor za vsak predmet

Vsakemu predmetu določite prostor na mizi. Podobne predmete združite skupaj in jim določite točno določeno mesto, da boste vedno vedeli, kje jih iskati. Če nimate prostora za vsak predmet, se vaša miza hitro lahko spremeni v velik nered.

3. Uporabite sistem

Sistemi so ključnega pomena, da preprečite nalaganje nezaželenih stvari. Uporabite plastične predalnike ali posebne mape, ki jih razdelite v razdelke, da boste točno vedeli, kje iskati določene dokumente. Podobno lahko naredite tudi na računalniku, saj boste tako prihranili ogromno energije, ki bi jo drugače porabili pri iskanju dokumentov.

4. Čist prostor je vaš prijatelj

Produktivnost je direktno povezana s tem, da se ne počutite, kot da vas bodo stvari okoli vas preplavile, tako da imejte na mizi čim manj stvari. Uprite se želji, da bi vsak delček mize zapolnili z nečim, saj vam bo prazen prostor pomagal, da boste bolj jasno razmišljali. Izberite nekaj stvari, ki vas navdihujejo, nato pa jih na vsake toliko časa malce obrnite okoli, da bo prostor vedno izpadel sveže in drugačno.

5. Osredotočite se na vertikalen prostor

Če ugotovite, da imate premalo prostora, dodajte polico ali pa razvrščevalec dokumentov. Tudi stene okoli vaše mize so lahko primerne stilske točke. Kanček barve na steni vam lahko pomaga pri kreativnem razmišljanju, umirjeni pastelni toni pa vam lahko pomagajo pri produktivnosti.

6. Načrtujte čas za pospravljanje mize

Tako kot imate v planerju zapisane vse pomembne sestanke in rojstne dneve, navadite se, da na koledar vpišete tudi dan, ko boste pospravljali mizo. Najbolj primerno je, da to naredite enkrat tedensko, če želite, da je vaša miza vedno pospravljena in organizirana, pa je najlažje, da jo na hitro pospravite vsak dan, preden odidete iz službe.

Avtorica: K. R.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)