Maruša razkriva skrivnosti ročnega ustvarjanja, ki je obnorelo tudi Slovenke

Ste že slišali za tehniko prepletanja vrvi, ki se imenuje makrame? Gre za staro tehniko ročnega ustvarjanja, ki je zdaj obnorela nove generacije ustvarjalk in ustvarjalcev.

5.2.2021 ob 5:50 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Maruša razkriva skrivnosti ročnega ustvarjanja, ki je obnorelo tudi Slovenke

27-letna Maruša Rebernik je svojo ustvarjalno žilico podedovala po babici, saj je njene ročne spretnostni občudovala že kot majhna punčka. Potem, ko je lani postala mamica malemu Lovru je v času porodniškega dopusta našla tudi nov hobi. V zavetju domačega doma se je lotila ustvarjanja z makrame tehniko. Gre za umetnost vozlanja, ki ima svoj izvor v arabskem svetu. Tehnika je torej podobna kvačkanju ali pletenju, le da ne potrebujemo posebnih pripomočkov (pletilk ali kvačke), vrvica, ki jo za to uporabljamo, pa je po navadi debelejša od tiste, ki jo uporabljamo za zgoraj omenjena ročna dela. 

Kje ste se prvič srečali s tehniko makrameja in kako se je to zgodilo?

Z makrame tehniko sem se prvič srečala lansko pomlad, ko smo bili zaradi situacije z epidemijo zelo veliko doma. Na spletni platformi Pintarest sem iskala ideje za starinsko home made dekoracijo za popestritev doma, saj obožujem starinski stil in sem tako sem naletela na makrame. Bila sem tako navdušena, da sem se odločila, da ga poskusim izdelati kar sama. Vozlati sem se učila preko youtube tutorialov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moj makrame (@moj.makrame)

Z veliko vztrajnosti in potrpežljivosti mi je uspelo usvojiti različne tehnike. Ko enkrat ugotoviš, kako vozljati, postane vse zelo enostavno in tako lahko znanje samo še nadgrajuješ. Uporabiš lahko tudi lastno kreativnost. Sama že od nekdaj občudujem ročna dela, predvsem tista, ki so v sedanjem času malo pozabljena pa vendar počasi prihajajo nazaj. Z malce spretnosti in vaje lahko uspe prav vsakemu.

Zadnje čase je to res popularna dekoracija tako za dom kot za različne modne dodatke. Kje dobite navdih za izdelke?

Tako je, makrame tehnika je bila kar nekaj časa malo pozabljena, sedaj pa vse bolj postaja popularna. Navdih dobim na spletu, predvsem na instagramu, youtubu ter pinterestu, vendar na koncu naredim izdelek po svoje. Zelo pomembna je lastna kreativnost, saj je tako izdelek edinstven, ki predstavlja tebe ter tvoje delo.

Včasih prepletanje vrvi traja več ur lahko pa tudi več dni.

Obstajajo v Sloveniji kakšni tečaji ali ste se vse skupaj naučili preko spleta?

Sama sem se vse naučila preko spleta, v Sloveniji tečaji so, vendar je teh premalo oz. smo o njih premalo informirani.

Kaj vse lahko izdelate iz prepletanja vrvi?

Iz prepletanja vrvi se lahko ustvari marsikaj. Med makrameji so trenutno najbolj popularni stenski izveski, lovilci sanj, izveski za rože, razni obeski in podstavki. Ustvarimo lahko tudi različne modne dodatke kot so uhani, torbice ter tudi oblačila. Med zahtevnejše makreme izdelke spadajo viseče mreže, zavese, makrame stoli, namizni prti, predpražniki ...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moj makrame (@moj.makrame)


Si ustvarjalke med sabo izmenjate kakšne nasvete oz. imate kakšne skupine, kjer delite izkušnje?

Seveda, zelo pomembno je, da se med seboj podpiramo. Osebno zelo rada spremljam izdelke drugih ustvarjalk. Nekatere so zame tudi navdih. Trenutno sama nisem v nobeni makrame skupnosti oz. ne vem da obstaja. Vsekakor bi bilo zelo dobrodošlo, če bi obstajala takšna skupnost, kjer bi si lahko ustvarjalci med seboj izmenjali mnjenja, ideje, nasvete.

Med porodniškim dopustom je odkrila nov hobi.

Koliko časa vam vzame ustvarjanje enega izdelka?

Koliko časa vzame določen izdelek je odvisno od velikosti izdelka ter njegove zahtevnosti. Včasih prepletanje vrvi traja več ur lahko pa tudi več dni.

Kako pomembna je kvaliteta vrvi? Kje jih dobite, se povezujete s kakšnimi slovenskimi izdelovalci?

Kvaliteta vrvi je izredno pomembna, saj je od vrvi odvisen končni izdelek. Sama ustvarjam z vrvicami, ki so iz 100% recikliranega bombaža, saj je zelo pomembno, da so izdelki nam in okolju prijazni. Vrvi naročam preko spleta pri slovenskih in tudi tujih dobaviteljih. Med slovenskimi ponudniki je vsekakor meni osebno najboljša trgovina Lucky yarn, ki ima res vrhunske in kvalitetne vrvice.


Je zanimanja za tovrstne izdelke veliko?

Zanimanje za makrame izdelke je veliko, se mi pa zdi, da se iz dneva v dan povečuje.

Bi lahko rekli, da tovrstno ustvarjanje poskrbi tudi za notranji mir.

Seveda, makrame je zame sprostitev in odmik od vseh vsakdanjih skrbi. Vsak moj izdelek je narejen z dušo, kreativnostjo in ljubeznijo. V vsakemu makrameju pustim delček sebe. Ustvarjanje vsekakor poskrbi za notranji mir.

Koliko časa naenkrat lahko prepletate vrvi?

Ko se začne prepletati vrvi, gre čas neverjetno hitro. Čas prepletanja je odvisen od dneva, motivacije ter seveda koncentracije, saj je potrebno biti natančen.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost na tem področju?

Vsekakor želim še naprej ustvarjati makrame izdelke in se na tem področju še dodatno izpopolniti. Želim, da moje izdelke opazi čim več ljudi (predvsem na družbenih omrežjih). Veseli me, da so moji izdelki v navdih tudi drugim. V prihodnosti imam cilj, da odprem svojo spletno trgovino.

Preberite še: 27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

Morda vas zanima tudi: Kaja Avberšek, umetnica s Kickstarterja: Umetnost je vedno našla pot, tudi v najhujših vojnah #pozitivnazgodba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)