Kako preprečiti, da bi se ob nošenju maske rosila očala

Ker nas bodo zaščitne maske očitno spremljale še dolgo, je dobro poznati trike, ki kljub nošenju tovrstne zaščite preprečujejo rosenje očal.

20.5.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Kako preprečiti, da bi se ob nošenju maske rosila očala

Nošenje zaščitnih mask je en od načinov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. A zadeva za tiste, ki imajo očala ni ravno prijetna, saj se zaradi tovrstne zaščite zarosijo stekla.

Na srečo ima znanost rešitev, ki preprečuje to zadrego. Kot navaja portal Real Simple, so strokovnjaki z britanskega Kraljevega kolidža za kirurgijo že leta 2011 našli zanimiv in super preprost način, s katerim boste varni pred okužbo, hkrati pa bo pogled skozi očala jasen.

Kajti, čeprav obstajajo posebna razpršila, ki preprečujejo rosenje stekel, vam ni treba teči v trgovino, zapravljati denarja in oči izpostavljati močnim kemikalijam, ki so prisotne v tovrstnih tekočinah.

Kaj morate storiti?

Preden se z masko odpravite v trgovino, na avtobus, k frizerju ali zdravniku, stekla očal sperite z bogato milnico, pripravljeno iz vode in tekočega mila ali detergenta za posodo. Z očal otresite odvečno tekočino, nato pa jih do suhega obrišite z mehko krpico. Verjeli ali ne, stekla korekcijskih pa tudi sončnih očal bodo ostala bistra.

Zakaj zadeva deluje?

Za njo je znanstvena razlaga. Zaradi maske se vlaga, ki jo izdihavamo z zrakom, usmeri navzgor in se ustavi na steklih očal. Zaradi napetosti med molekulami vode in hladnim steklom, vlaga tvori drobne kapljice, ki ovirajo pogled.

Milnica na steklih ustvari tanko, nevidno zaščito, ki izniči površinsko napetost med površino in vodo, vlaga iz zraka zato ne tvori kapljic, temveč se po površini enakomerno razporedi v prozorni plasti.

Vsekakor dobra novica, kot je tudi ta, da je na takšen način mogoče preprečiti rosenje vseh steklenih površin. Da tudi ogledala v kopalnici.

Preberite še: 7 resnih opozoril, da je čas za očala (ne ignoriraj jih)

Morda vas zanima tudi: 5 super nasvetov za ličenje, če nosite očala


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)