Enostavni razlogi, zaradi katerih je vaš računalnik tako presneto počasen

Tako banalni so, da nanje sploh niste pomislili.

5.7.2017 ob 10:45

pocasi.jpg

Bolj, kot se vam z delom mudi, bolj se vam (upravičeno) dozdeva, da vaš računalnik noče sodelovati z vami. Dokumente in nove zavihke odpira celo večnost, spletno iskanje vam vzame več časa, kot če bi podatke iskali v enciklopediji. Se sprašujete, zakaj je tako počasen? Tu je nekaj najpogostejših in najverjetnejših odgovorov.

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Pozabili ste posodobiti operacijski sistem

Saj ne, da niste opazili pojavnega okna, ki vas opozarja na potrebne posodobitve, a vztrajno ga zapirate in prelagate neizbežno, vaša naprava pa se vam zato maščuje s počasnim delovanjem. Ne samo to, da tako enostavno opravilo, kot je shranjevanje wordovega dokumenta, traja celo večnost, računalnik sredi dela večkrat povsem zamrzne. Kako se vi na to odzovete, veste, kaj morate storiti, da se to ne bi več dogajalo, prav tako.

Odprtih imate preveč zavihkov

Nekaj poiščete na Googlu, nato na Wikipediji, pa skočite na Mično, malo na Facebook in vmes še na spletno trgovino s čudovitimi jopicami, na njej kliknete na povezavo na modne dodatke in tako naprej. Res je praktično, da so vsa ta okna odprta in prikazana v orodni vrstici, vendar zato vaš računalnik deluje počasneje. Tisti, ki se na to spoznajo svetujejo, da naj ne bi imeli hkrati odprtih več kot devet zavihkov. To je res maksimalno število, če seveda želite brskati z optimalno hitrostjo in preprečiti, da bi vaš računalnik sredi zanimivega branja povsem odpovedal.

PREBERITE še // Kako v desetih minutah očistiti računalnik in telefon

Ne spomnite se več, kdaj ste ga povsem izklopili

Carrie Bradshaw je nekoč dejala: "Včasih je največ, kar lahko storimo to, da se povsem izklopimo in ponovno zaženemo." V resnici, tudi vaš računalnik občasno potrebuje počitek in ponovni zagon. Privoščite mu ga vsaj enkrat tedensko, naj namesti najnovejše posodobitve, preveri prisotnost virusov ali si samo malo oddahne. Rezultat? Naprava, ki deluje hitreje.

Vaše namizje je sinonim za nered

Več, kot imate na namizju shranjenih datotek, počasnejši je vaš računalnik. Kdaj ste ga nazadnje počistili, uredili in odstranili vse, kar že dolgo ni več aktualno? Morda je skrajni čas, da naredite prav to.

Istočasno imate odprtih več programov

Torej: Outlook, Word, PowerPoint, ti ne bi smeli ovirati hitrosti računalnika. A če se jim bosta pridružila še Exel in Chrome, bo to že lahko preveč. Zato: odprte imejte samo programe, ki jih uporabljate. Pozorni bodite tudi na vse procese, ki se brez vaše vednosti odvijajo v ozadju.

Po namestitvi številnih programov in aplikacij se lahko zgodi, da se pojavijo procesi, za katere sploh ne veste, da so ves čas aktivirani, bolje pa bi bilo, da bi bili ugasnjeni. V upravitelju opravil lahko preverite, koliko procesov vam teče v ozadju. Izključite tiste, za katere ste prepričani, da jih ne potrebujete. 


PREBERITE še // 16 bljižnjic na tipkovnici, ki bodo olajšale delo na jabolku

Pozor, virusi!

Internet je poln koristnih podatkov, žal pa tudi tako imenovanih virusov, ki se ob brskanju prenesejo na sistem ter povzročajo zmedo. Zlasti, če nimate nameščene primerne zaščite. V kolikor menite, da šterene mešajo tudi vam, si čim hitreje priskrbite protivirusni program in preglejte vse datoteke sistema, programe in podatke.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)