Dohodnina: kdo od staršev naj uveljavlja otroka, da bova dobila najvišje vračilo (konkreten izračun)

Naj šoloobveznega otroka (vzdrževani družinski član) pri dohodnini uveljavlja en starš ali naj si obdobje razdelita?

15.2.2023 ob 10:24 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Dohodnina: kdo od staršev naj uveljavlja otroka, da bova dobila najvišje vračilo (konkreten izračun)

Če gre za skupno gospodinjstvo, je verjetno interes, da v družinskem proračunu ostane čim več denarja, zato smo pogledali konkretne primere, komu se bolj splača finančni upravi prijaviti otroka in za to koristiti olajšavo.

Leto je okoli in delodajalci so nam na dom poslali poročilo o izplačanih dohodkih. Na podlagi tega bo finančna uprava (Furs) pripravila informativne izračune, od katerih bo odmerjena dohodnina.

Če se z njim ne boste strinjali, lahko zoper njega ugovarjate. Razlogi so lahko različni, med njimi pa so zagotovo bolj pogost vzrok vzdrževani družinski člani.

Če imate otroke, si neto mesečno plačo lahko zvišate že med letom in sicer tako, da o tem, da boste otroke uveljavljali kot vzdrževane družinske člane, obvestite delodajalca.

Tisti, ki tega niste storili, ste do 6. februarja (ja, ta rok je že mimo) o tem, kdo od staršev bo uveljavljal otroke, lahko v fizični obliki obvestili finančno upravo. Če tega niste storili, ni še nič zamujenega: do 20. februarja to lahko storite digitalno, prek spletnega sistema Edavki.

Preostaja pa vam še ena možnost: zoper informativni izračun dohodnine za leto 2022 se lahko pritožite in spremenite, kdo uveljavlja otroka. Ima pa to eno pomembno posledico: vračilo boste prejeli precej pozneje, kot če bi to bili storili do 5. oziroma 20. februarja.

Predpostavka

Za primer smo vzeli družino z dvema otrokoma (oba sta šoloobvezna in še nista dopolnila 18 let), kjer posamezni starš mesečno zasluži 1200, 2000 ali 3000 evrov bruto (ali 14.400, 24.000 in 36.000 evrov letno).

Izplačanega jima je bilo tudi dva tisoč evrov regresa vsakemu.

Koliko znašajo prispevki in koliko akontacija dohodnine, ki se vsak mesec odvedejo od plače, smo izračunali z enim od spletnih orodij za izračun plač, vse skupaj pa vnesli v aplikacijo finančne uprave, kjer si je mogoče že danes izračunati, koliko dohodnine za lani vam bo država vrnila ali jo boste morali doplačati.

Ob testnem izračunu se sicer pojavi opozorilo, da "povprečna plača v RS za leto 2022 še ni znana, zato se izračun razlikuje od dejanske odmere dohodnine".

Ko oba otroka uveljavlja isti starš

Fursova aplikacija razkriva, da bi starš s 1200 prihodka na mesec, kar danes nekako ustreza minimalni plači, prejel vračilo preplačane dohodnine v višini malenkost več kot 838 evrov.

Tistemu, ki ima dva tisoč evrov prihodka, kar je okoli povprečne plače, bi Furs na račun vrnil 1361,61 evra, če mesečno zaslužite tri tisoč evrov bruto, pa 1362,14 (v našem primeru je razlika med preplačilom dohodnine med povprečno in nadpovprečno plačo vsega 53 centov).

Če uveljavljata vsak enega otroka

Seveda imate možnost, da vsak starš uveljavlja, recimo, enega otroka (še več: lahko tudi po mesecih!). Kaj se zgodi v tem primeru?

Pri minimalni plači bi vračilo znašalo 401,72 evra, pri povprečni 652,15 in pri treh tisočakih mesečnega prihodka 652,66. Poglejmo še kombinacije:

  • Starši zaslužijo 3000 in 2000 evrov bruto: država bi vam vrnila 1304,81 evra plačane dohodnine (če bi ju uveljavljal le starš z višjo plačo, bi mu vrnili dobrih 57 evrov več).

  • Starši zaslužijo 3000 in 1200 evrov bruto: 1054,38 evra vračila (če bi ju uveljavljal le starš z višjo plačo, bi mu vrnili skoraj 308 evrov več).

  • Starši zaslužijo 2000 in 1200 evrov bruto: 1053,87 evra vračila (če bi ju uveljavljal le starš z višjo plačo, bi mu vrnili skoraj 308 evrov več).

Če zneske primerjamo, kaj hitro ugotovimo, da je bil poskus davčne optimizacije v naših konkretnih primerih nepotreben in da se v našem primeru finančno najbolj splača otroka uveljavljati tistemu staršu, ki ima višji prihodek.

Podobno svetuje tudi Furs: "Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima večjo plačo."

Nikakor pa ne boli, če to preverimo tudi sami.

Preberite še: Sezulo vas bo! Toliko vas danes stane najem kredita (ja, toliko dražji je kot lani).

Morda vas zanima tudi: Se mi v Sloveniji izplača delati za takšno plačo? Resnična zgodba mamice treh otrok, ki razmišlja o odpovedi.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)