9 okolju najbolj nevarnih plastičnih predmetov (in njihove ekološko prijaznejše alternative)

Na žalost so nekateri plastični predmeti še vedno prepogosto v uporabi.

27.9.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

9 okolju najbolj nevarnih plastičnih predmetov (in njihove ekološko prijaznejše alternative)

Plastika je neverjeten material. Marsikdaj so predmeti iz nje nepogrešljivi, težava pa nastane pri tistih, ki so namenjeni enkratni uporabi, kajti davek na okolje, ki ga zahteva izdelava, reciklaža ali dejstvo, da velikokrat končajo v naravi, še zdaleč ne odtehtata njihove uporabnosti.

Zato so že leta 2019 v evropskem parlamentu potrdili zakon o prepovedi prodaje nekaterih plastičnih predmetov za enkratno uporabo, ki so se do leta 2021 morali umakniti s trgovskih polic.

Kar žal ne pomeni, da jih ne uporabljamo več. Priznali ali ne, zaloge so še vedno doma in to so okolju najbolj škodljivi plastični predmeti.

Plastične slamice

Samo v Avstraliji 2,47 milijard plastičnih slamic letno konča v smeteh, veliko teh pride v naravo, tudi v morja in oceane, kjer predstavljajo veliko nevarnost za tam živeče organizme. Obstajajo primeri, ko so se denimo zapičile v nosnice morskih želv.

Alternativa plastičnim slamicam so slamice iz nerjavečega jekla, bambusa, testenin, papirnate ali silikonske slamice, slamice iz rastlinskih stebel. V končni fazi: pijača je dobra tudi brez njih.

Plastične palčke za mešanje koktejlov

Zabavne so ter lepo pisane, a večina je izdelana iz plastike in uporabi se jih le enkrat in nato zavrže. Tako končajo v smeteh, na plažah, v oceanih.

Alternativa: steklene ali bambusove palčke. Lahko pa preprosto uporabite žličko.

Baloni in plastična držala za balone

Tisto, kar gre gor, pride enkrat nazaj. To velja tudi za balone. Čeprav so lep okras praznovanj, njihovi ostanki sodijo med živalim najnevarnejše odpadke. Ne samo, da so zlasti za morske lahko smrtonosni baloni, prav tako so jim nevarna držala in palčke, na katere so pritrjeni.

Okolju prijaznejša možnost: priredite naravi prijazno zabavo in preskočite balone ter uporabite okolju boljše alternative: papirnate okraske in cvetje.

Oleg Elkov/Gettyimages

Plastične palčke za ušesa

Povprečna oseba na leto porabi 415 palčk za ušesa. Na žalost velik del teh pristane v vodah in oceanih. In potem, ko bombažni del razpade, plastičnega živali v morju ali na kopnem lahko pogoltnejo ter poginejo.

Alternativa: palčke iz lesa, papirja, bambusa ali uporaba tekočine za izpiranje ušes, saj z vidika zdravja teh vatirane palčke tako ali tako niso priporočljive.

Plastični kozarci in pokrovi za kavo

Le kdo ne mara kave in včasih jo spijete kar na poti. V kozarčku s plastičnim pokrovom in slamico, ki na koncu romata v smeti. Omeniti je treba, da tudi kartonastih lončkov za kavo v večini primerov ni mogoče reciklirati, saj so prekriti s plastično oblogo.

Naravi prijaznejša rešitev: skodelice za večkratno uporabo. Če kupujete kavo za na pot, uporabite svojo skodelico za večkratno uporabo in recite ne pokrovčku.

Plastični jedilni pribor

Na trgovskih policah ga res ni več, a zagotovo ga še imate doma. Zaradi različnih oblik ga je težko reciklirati, saj ga za to namenjene naprave težko razvrščajo. V naravi pa se delno razkraja dolga stoletja.

Boljša izbira: uporabljate pribor za večkratno uporabo. Ne glede na mesto in priložnost.

Plastični kozarci

Še vedno se jih vsako leto uporabi 500 milijard. Z njimi bi lahko 1360-krat obšli zemljo. Čeprav jih vse pogosteje nadomeščajo kozarci iz stiropora, tudi ti predstavljajo veliko breme za okolje.

Alternativa: plastične čase za večkratno uporabo ali stekleni kozarci.

Plastična embalaža

Na globalni ravni se vsak dan proizvede 78 milijonov ton plastične embalaže, po predvidevanjih se bo količina te do leta 2030 povečala za 40 odstotkov. Industrija embalaže je največji proizvajalec plastičnih predmetov, namenjenih enkratni uporabi, kamor sodi embalaža za živila, za vnaprej pripravljene obroke, pijačo, vrečke za nakupovanje, plastenke …

Naravi prijaznejša alternativa: obstaja veliko alternativ plastični embalaži: steklo, papir, lepenka. Na to bodite pozorni že pri nakupovanju in ne kupujte živil, ki so zapakirana v plastiko. Res je, praktično nemogoče se ji je povsem izogniti, a zagotovo obstajajo načini, s katerimi bi je porabili manj.

Plastični krožniki

Tudi ti niso več na voljo v prodajalnah, a marsikdo jih še ima doma in jih uporablja. Na koncu končajo v smeteh, le malo teh se reciklira.

Boljša izbira: papirnati ali keramični krožniki. Tudi na piknikih.

Preberite še: Toliko pralnega praška je dovolj (večina ga uporablja preveč)

Morda vas zanima tudi: Tragična ljubezenska zgodba Davida Attenborougha in njegove soproge


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)