Dezodoranti onesnažujejo kot avtomobili: kako izbrati manj škodljivega?

Veliko dezodorantov vsebuje kemikalije, ki so škodljive tudi za okolje.

30.9.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Dezodoranti onesnažujejo kot avtomobili: kako izbrati manj škodljivega?

Ste vedeli, da so tudi dezodoranti in sredstva proti potenju velik onesnaževalec našega planeta? Sodeč po raziskavi iz leta 2018, deodoranti, šamponi, losijoni in drugi kozmetični produkti k onesnaženju zraka prispevajo praktično v enaki meri kot avtomobili.

Gre za to, da veliko teh produktov vsebuje hlapne organske snovi (HOS), ki predstavljajo velik del nevarnih izpustov v okolju, zato se vse več ljudi odloča za ekološke in naravne dezodorante, piše Vogue.

Kako torej izbrati dezodorant, ki bo okolju (in tudi človeku) prijazen? Bodite pozorni na sestavine: namesto škodljivih kemikalij, danes naravni deodoranti vsebujejo različne rastlinske in mineralne praške, ki na koži ne puščajo sledi, hkrati pa absorbirajo naravno potenje. Vseeno pa je hlapne organske snovi težko popolnoma izključiti, nekateri zagovarjajo dezodorante z aerosoli, ki pa vsebujejo druge nevarne pline.

 

Zato je pomembno upoštevati še druge vidike in izbrati deodorant brez dišav. Parfumi in umetne vonjave so z veliko vsebnostjo HOS namreč eden glavnih onesnaževalcev naših domov.

Ekološko bomo ravnali tudi, če izberemo pravo embalažo. Dobra rešitev namesto plastike je aluminij, ki ga lahko uporabimo ponovno.

Vogue pa ob tem dodaja še en pomemben napotek: da se dezodorantom enostavno izogibamo. 

Preberite še: Eno leto brez dezodoranta na vročih Havajih? Je mogoče!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)