5 skrivnosti mojstrov peke na žaru

Za popolne jedi z žara se zadev lotite tako, kot to počnejo pravi mojstri.

14.8.2022 ob 5:23 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 skrivnosti mojstrov peke na žaru

Poletja si praktično ni mogoče predstavljati brez piknikov in peke dobrot na žaru. Pri organizaciji tovrstnega druženja pa je dobro poznati nekaj trikov in napotkov, ki jih mojstri tovrstne priprave jedi že upoštevajo.

Njihove skrivnosti razkriva Miss gastro.

Izbira žara je pomembna

Najpogosteje izbiramo med dvema žaroma: takšnim na oglje in plinskim. Vsak ima dobro in slabo stran, je pa res, da je na žaru z ogljem pečeno mesu mehkejše, bolj sočno, hkrati ga odlikuje še prijeten dimljen okus.

Na plinskem žaru je lažje ohranjati pravo temperaturo, ni se treba bati pepela v hrani, lažje ga je kuriti.

Skratka: izberite žar, ki ga najbolj obvladate in ki vam je osebno najbolj všeč, a ne zanemarite dejstva, da žar na oglje prida nekaj točk z vidika okusa in vonja hrane.

Varnost na prvem mestu

Ko gre za peko hrane na prostem, je nedvomno na prvem mestu varnost. Zato si priskrbite prave pripomočke, kar pomeni pribor za peko z dolgimi ročaji, rokavice, ki preprečijo opekline ter primerno obleko, da ne bi hlač in majice umazali z maščobo.

Žar naj bo postavljen tako, da vsaj tri metre okoli njega ne bo ničesar, kar bi se lahko vnelo, hrana, zlasti meso, mora biti pred peko pravilno spravljena, da se ne bi pokvarila in povzročila zastrupitve.

Obvezno mariniranje

Mariniranje mesa končnim izdelkom zagotavlja sočnost, mehkobo in prijeten okus. Zvečer pred piknikom meso marinirajte in ga v marinadi pustite čez noč.

Nepogrešljivi pripomočki za mariniranje so med, gorčica, sojina omaka, začimbe, česen in olja.

Ne pozabite na priloge in deserte

Na pikniku naj ne bo edina ponudba na žaru pečeno meso ali zelenjava.

Potrudite se s pripravo različnih sezonskih solat, hladnih prilog, omak, pijač in desertov, ki bodo druženju ob žaru zagotovili novo dimenzijo.

In za konec: očistite žar

Obvezen korak po vsaki uporabi je čiščenje žara. Najbolje je to storiti takoj, ko ga ugasnete in se nekoliko pohladi. Ostanki hrane tako ne bodo krivi za slabši rezultat peke na naslednjem pikniku. S primernimi čistili in pripomočki se lotite dela.

En od naravnih pripomočkov za čiščenje žara je alkoholni kis. Večjo umazanijo najprej odstranite z lopatico, nato v plastenki z razpršilom zmešajte enaki količini mlačne vode in kisa, poškropite umazano površino, počakajte vsaj deset minut, da se obloge zmehčajo, v kis in vodo namočite krpo ter z njo obrišite nesnago. 

Ne pozabite na temeljito čiščenje pripomočkov in vsega, kaj je polepšalo vaše druženje ob dišeči hrani. 

Preberite še: Koristni nasveti za dobre piknike

Morda vas zanima tudi: Po pikniku: kako očistiti madež paradižnikove omake


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)