Za letošnje poletje potrebuješ vsaj en takšen modni kos (moda 2022)

Lanena oblačila so zopet postala obvezna poletna oprema.

13.6.2022 ob 5:47 | Foto: bedya/Getty Images | Avtor: E.N.

Za letošnje poletje potrebuješ vsaj en takšen modni kos (moda 2022)

To sezono lahko v trgovinah opazimo več lanenih oblačil kot katerokoli leto poprej. Prav vsak modni kos je mogoče dobiti v laneni različici, seveda pa je razlog za to trend, ki narekuje, da se to poletje čim večkrat odenemo v ta zračen, naraven in koži prijeten material. 

Lan tako kot bombaž pridelujemo iz rastlin, iz njega pridobljen tekstil pa poznamo že več kot 30 000 let. Njegovo raznolikost in multifunkcionalno uporabnost so cenili že v Mezopotamiji in Egiptu.

Lanena oblačila so nadvse vpojna, hkrati pa se sušijo hitreje od bombaža. Ravno zaradi teh lastnosti jih je še posebno prijetno nositi poleti, saj ta material dovoli, da koža diha, in nam tako ni prevroče. Lan naše telo prav tako ščiti pred UV žarki.

Seveda je nanos kreme s faktorjem vseeno priporočljiv, a z dolgimi lanenimi oblekami ali srajcami poleti pač ne morete zgrešiti.

Moda je lanena oblačila sicer za nekaj časa potisnila le v svet navtike in počitnikovanja, letos pa se ta material vrača v vsakodnevno življenje. Lanena oblačila so tako primerna za v službo, za na popoldanski klepet ob kavi, celo na elegantno poroko jih lahko brez pomisleka oblečemo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COS (@cosstores)

Letos je tako obvezen nakup vsaj enih lanenih hlač, ki naj bodo širokega kroja, po možnosti pa jih lahko krasijo tudi žepi.

Takšen kos se bo odlično podal k usnjenim sandalom, na vrhu pa ga lahko kombiniramo k prav tako laneni srajci, ali pa se odločimo za kakšen drug material, na primer bombaž ali saten. 

Hit te sezone pa je prav gotovo laneni kostim. V njem se boste v vročih dneh počutili izjemno udobno, hkrati pa dajali eleganten in urejen vtis. Blazer se lahko ujema s hlačami ali krilom, dovoljene so tudi vse barve.

Bolj živahne kot so, bolje je. Seveda pa se lahko še vedno zatečete tudi h klasični krem naravni barvi tega materiala. 

Ekološki in trajnosten

Lan pa spada tudi med najbolj ekološke in trajnostne tkanine. Je popolnoma biorazgradljiv in sam po sebi zelo trpežen.

Marsikdo ne ve, da je po naravi odporen celo proti moljem. Prav tako mu s pranjem ne delamo škode. Večkrat, kot ga operemo, mehkejša postaja tkanina.

Za poletje pa je idealen tudi zato, ker je dobro vpojen, kljub temu pa se v znotraj lanenega blaga ne množijo bakterije. 

Lanena oblačila tako niso le modna temveč tudi dobra naložba v vašo garderobo. Za lanen kostim se tako splača odšteti kakšen evro več, saj vam bo kakovostno krojena obleka lahko služila tudi več kot desetletje.

Preberite še: 5 najpogostejših razlogov, zakaj vztrajamo v toksičnih zvezah

Morda vas zanima tudi: Neverjetni 20-letni Tim Marovt: Po poškodbi so mu dejali, da ne bo več hodil. Danes teče maratone!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)