Vsaka je lahko Parižanka (tudi s pomočjo svetovne uspešnice)

Knjiga o ljubezni, stilu in razvadah Parižank tudi v slovenskem jeziku

11.3.2017 ob 6:10

01_parizanka_manjsa.jpg

Eden izmed aforizmov, za katere nam avtorice svetujejo, da jih beremo vsak dan v postelji. Tudi pijane: Izberi kakšno stvar, ki jo vsi obožujejo: opero, mucke, jagode … in jo preziraj. 

Bela posteljnina, gole noge, skodelica kave v roki in zraven knjiga How to be Parisian … Znan prizor z družabnega omrežja? Gre namreč za knjigo, ki je obnorela blogerke po vsem svetu in je prevedena že v 34 jezikov. Od tega tedna tudi v slovenskega. Knjigo oziroma vodnik skozi pariški šik in nonšalantnost so napisale štiri avtorice, Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret in Sophie Mas. Povezujejo jih uspešnost, zavezništvo, filmski in modni svet, literatura ter seveda Pariz.

Parižanke so znane po neurejeni pričeski, ki je kljub temu popolna, po običajni beli majici, skozi katero se jim vidijo prsi in so zaradi tega izjemno seksi, a nikoli vulgarne, po parfumu, za katerega se zdi, da je narejen samo za njih, in po trenč plašču, ki jim pristaja prav ob vsaki priložnosti. In zakaj je tako? Verjetno ni treba dolgo razmišljati, da njihov odličen slog ne izhaja iz dragih znamk, lesketajočega se nakita in pretiranega ličenja. So takšne, kot so, ker so samozavestne v svoji koži, tisti, v kateri so se rodile in jo skrbno negujejo. In ravno zato je knjiga Kako biti Parižanka nekakšna protiutež umetno ustvarjenemu fenomenu družine Kardashian, pravi prevajalka knjige Gordana Sredojević - Goga.

»V knjigi spoznamo, da francoska manikira ni nujna, da prav tako niso nujni logotipi. Je pa nujno, da skrbimo za naš največji organ, kožo. Za zdravje in dušo, kjer pomagata penina in piščanec,« sporočilo povzame Sredojevićeva. Življenje moramo znati uživati in tako bomo lahko imele sij, ki je značilen za Parižanke. »Klub temu da imajo značilno šobo in so na neki način namrgodene, a v resnici vedo, kako uživati,« pravi sogovornica.

02_parizanka_radej.jpg

Valentina Smej Novak iz založbe Totaliteta in prevajalka knjige Goga Gordana Sredojević sta original knjige prebirali na plaži in takoj vedeli, da jo morata izdati tudi za slovenske bralke. 

Ne le o slogu in lepoti, tudi politika jih zanima

»To je knjiga, ki ne le da diha kot Parižanka, temveč diha Pariz. Zato sem se vanjo zaljubila, ko sem videla platnico, fotografije in jo seveda prebrala. Zakaj me je še bolj prevzela? Ker knjiga obljubi, da je vsaka lahko Parižanka. Predstavi nam, kako Parižanke skrbijo za svoj videz, in razkrije, da mit o tem, da Francozinje jedo čisto vse, ne drži. Zagotovo pa knjiga ne govori le o zunanjem videzu Parižank, opiše tudi njihov odnos do politike, družbe, literature, seveda pa ne manjka sočnih detajlov o poljubljanju in ljubezni,« o knjigi pove Goga.

03_parizanka.jpg

Knjigo so napisale dolgoletne prijateljice Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas in Anne Berest.

Parižanke so zaveznice

In kaj je tisto, kar Parižanke ločuje od nas? »Na žalost stvar, zaradi katere me je malce zabolelo. Žensko zavezništvo. Z leti sem namreč dojela, da je to ena bolj pomembnih stvari, vedno sem ustvarjala za ženske in dvajset let delala z ženskami. Ugotovila sem, da smo si ženske prevečkrat sovražnice in bi lahko s skupno energijo naredile veliko več. V knjigi bodo bralke lahko videle, da si ženske pomagajo in zaupajo tako v poslu kot prijateljstvu, kjer si povedo celo skrivnosti, ki bi jih večina najraje zadržala le zase. Nam je tuje prijateljstvo v poslu, ki za Parižanke ne pomeni le nekaj zasebnega, temveč se lahko vplete v vse sfere življenja,« je povedala prevajalka knjige, ki je izšla prav na 8. marec, dan žena.

Po njenem mnenju se sicer Slovenke vedno bolj zavedamo, da moramo uživati. »A na žalost se ob vseh vlogah, ki jih ženske imamo, in še ob gospodarski krizi, ki nas je potrla, borimo z vsakdanjikom in ne moremo izkoristiti vsega potenciala, ki ga imamo.«

In če se dotaknemo še modnega sloga Slovenk. Tudi tu sogovornica vidi napredek. »V zadnjih 15 letih smo zelo modno napredovale. Kot se spomnim, včasih nam je bilo ljubše udobje, zdaj pa si želimo, morda tudi zaradi poplave modnih blogerk, biti drugačne.«

04_parizanka_IMG_7260.jpg

Kako biti Parižanka, vedno in povsod je izšla pri založbi Totaliteta in stane 19,90 evra.

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Shutterstock, Sašo Radej


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)