Uporabni nasveti modne strokovnjakinje (preberite pred spomladanskim nakupovanjem)

Med nakupovanjem z Leo Pisani smo slišali nekaj uporabnih pravil oblačenja ter si ogledali smernice aktualne modne sezone.

27.4.2023 ob 7:20

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Uporabni nasveti modne strokovnjakinje (preberite pred spomladanskim nakupovanjem)

Za nakupovanje oblačil prestižnih modnih znamk nam danes ni treba več leteti v Milano ali Pariz, saj je večino najbolj modnih kosov za vsakdanjo rabo mogoče naročiti po spletu.

Ker pa obisk trgovine in pomerjanje obleke pred nakupom nista le praktična odločitev, ampak za marsikoga tudi posebno doživetje, je čudovito imeti kje v bližini trgovino, kjer si to lahko privoščimo.

Mi smo se udeležili vodenega nakupovanja v družbi svetovalke za celovito podobo osebnosti Lee Pisani. Strokovnjakinja za oblačenje nam je pokazala nekaj najbolj zanimivih kosov aktualne modne sezone ter razkrila nekaj pomembnih pravil oblačenja.

Laskava smetanasto bela

Umazano bel suknjič znamke Elisabetta Franchi je bil povod za razmišljanje o tem, kako so oblikovalci z letošnjo modo stopili ženskam naproti. Smetanasto bela po besedah Lee Pisani namreč pristaja prav vsem, medtem ko običajna bela laska le nekaterim.

Ko se torej odločate med enim ali drugim odtenkom, boste z umazano belo na varnejši strani. Izjema so poletna oblačila. Navadna T-majica je priročen kos, ki vam bo v najbolj vročem letnem času prišel še kako prav.

Našitki na suknjičih

Zadnje čase mnoge modne znamke oblačila opremijo z našitki. Tako imajo denimo suknjiči znamke Hugo Boss na hrbtni strani našit črn pravokotnik, ki precej izstopa. A medtem ko se našitki na rokavih plaščev obvezno odstranijo pred nošenjem, za te našitke velja, da lahko ravnamo tako ali drugače.

Lahko jih pustimo in na tak način modno povzdignemo ta kos oblačila, če pa se radi oblačimo bolj klasično, jih lahko odparamo. »Moje mnenje je, da če nosimo zelo vidne logotipe, izražamo pripadnost določeni skupini ljudi. Običajno so kakovostnejša oblačila brez vidnih logotipov. Logomanija je sicer trend, ampak če nosimo takšna oblačila, nismo oblikovali vizualne identitete, ampak samo oblekli, kar nam narekujejo drugi,« meni strokovnjakinja.

Kostimi močnih barv

Kot smo lahko videli, so v letošnji modni pomladi pravi hit hlačni kostimi močnih barv. Nošenje kostimov je praktično, saj nam olajša kombiniranje. Pomislek, da niso udobni, je odveč.

Ko kupujemo kostim, vedno preverimo, na kakšen način ga lahko očistimo: večina izbranih znamk za suknjiče priporoča zgolj čistilnico. Izjeme so znamke Marela 365, Frank Lyman, Comma in s.Oliver, pri katerih lahko najdemo suknjiče, ki se lahko perejo v pralnem stroju.

Črna obleka

Oblačenje, je poudarila Lea Pisani, mora biti priložnosti primerno. Če smo oblečeni podobno, je lažje komunicirati drug z drugim na isti ravni. Prav iz potrebe, da bi se ljudje ob raznih priložnostih za druženje počutili enakovredne, se je razvilo predpisovanje načina oblačenja.

Če ste gost na poroki ali se udeležite maturantskega plesa, naj bi nosili koktajl obleko, in ne najbolj formalne, večerne. Ob najbolj slovesnih priložnostih, kadar je zapovedan frak, naj ne bi nosili črnih oblačil, temveč oblačila v barvah, ki veljajo za slovesne – to so rdeča, vijolična, zelena, modra, srebrna in zlata.

Gre za barve, ki so bile v zgodovini težko pridobljive in redke ter dostopne le cerkvi in plemstvu.

Črna obleka za ženske ni primerna za zelo redke slovesne priložnosti, kjer je vabilu pripisan frak, prav tako ni najboljša izbira za svatinje.

Preberite še: To je trend, ki se po desetih letih vrača v modo (in navdušene smo)

Morda vas zanima tudi: Moda po 40. letu: kako se obleči v skladu z željami (in brez modnih napak)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)