To je razlog, zakaj se trendi v modi vedno ponavljajo

Verjetno si že opazila, da se z novo sezono v modo vračajo trendi, ki jih poznamo iz preteklosti.

5.2.2022 ob 5:45 | Foto: Getty Images | Avtor: E.N.

To je razlog, zakaj se trendi v modi vedno ponavljajo

Zimske razprodaje se počasi končujejo in police v modnih trgovinah (tudi tiste virtualne v spletnih različicah) se že polnijo s trendi kosi, ki jih s seboj prinaša nova modna sezona.

Letošnja v naših omarah napoveduje kar precejšnjo revolucijo, saj se po monokromatskem obdobju vračamo k pisanim barvnim razponom in drznim kombinacijam.

Prihajajo tudi novi materiali in kosi, na katere smo že skoraj pozabili. Kdo se še spomni ribiških čepic in jopic iz velurja! Letos se namreč vračajo v velikem loku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZARA Official (@zara)

Ko na hitro preletavamo modne napovedi, pa si ne moremo kaj, da se v nas ne bi zbudili nostalgični občutki. Novi trendi nas namreč izjemno močno spominjajo na obdobje izpred dveh desetletji.

Tudi na prelomu tisočletja smo namreč oboževali velur, smešne čepice in seveda, hlače na zvonec.

Oprijetim krojem slednjih je z letošnjim letom namreč dokončno odklenkalo in tako kot pred desetletji se vračamo k širokim hlačnicam. Ob tem pa se poraja vprašanje, zakaj se modni trendi vedno ponavljajo.

Oblačila kot orodje osebnega izražanja

Da si niti največji modni guruji ne morejo vsakih nekaj mesecev zamisliti popolnih novosti, je seveda jasno. A za ponavljanjem trendov se skrivajo tudi popolnoma psihološki razlogi.

Poganja jih nostalgija po minulih letih, ki seveda spominjajo na mladost. Kateri trend nas pritegne, je navadno odvisno od generacije, kateri pripadamo.

Milenijci v tem trenutku z največjim navdušenjem svoje omare polnijo z zgoraj omenjenimi kosi, medtem ko se starejši raje ozirajo za oblačili, ki so bila priljubljena v sedemdesetih. Slednja so sicer navdihnila kasnejšo modo devetdesetih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)


Menjavanje modnih trendov tako kaže vzorec ponavljanja, prav tako pa tudi njegov interval. Večina trendov se namreč ponovi vsakih dvajset let. Naše obleke tako na nek način vedno spominjajo na mladostniške oprave naših staršev, ne glede na to, v katero zgodovinsko obdobje spadamo.

Po mnenju modnih strokovnjakov so bila oblačila namreč že od nekdaj orodje izražanja svojega jaza, garderobe staršev pa so velikokrat služile kot inspiracija zanj.

Še posebej očitno se trendi prejšnjih desetletji vračajo na ulice v zadnjih dveh letih, ko se je v času karantene marsikdo odločil pobrskati tudi po starih omarah in dopolniti svoj osebni slog z retro oblačili.

Preberite še: Jutranje rutine, ki se zdijo zdrave, a nas v resnici spravljajo v stres

Morda vas zanima tudi: Dnevne rutine slavnih: vstajanje sredi noči, ledene kopeli in lego kocke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)