Superge: S parketa na rdečo preprogo

Športni copati niso le obutev za športne dejavnosti, zadnja leta so postali prave zvezde oblačilnih kombinacij

1.5.2021 ob 5:40 | Foto: Profimedia, osebni arhiv, arhiv proizvajalcev | Avtor: Ajda Janovsky

Superge: S parketa na rdečo preprogo

Nekoč so športni copati z elegantnimi oblačili veljali za modno napako, in kdor se je pojavil na ulici v tej prepovedani kombinaciji, je bil tarča kritik in posmeha. A moda je muhasta gospodična, in kar v nekem obdobju velja za nezaželeno, celo odbijajoče, je lahko že čez nekaj let zadnji krik. In če nam moda o obutvi zadnja leta sploh kaj kriči, nam kriči, naj se za vraga končno začnemo obuvati udobno.

Športni copati vseh vrst, oblik in materialov so postali obutev številka 1, vsestranski in nujni kot mala črna obleka: morate jih imeti v omari. Se pravi poleg tistih, ki jih resnično uporabljate za rekreacijo, tudi najmanj par takšnih, ki jih boste lahko obuli za sprehod po mestu. In kakšne modele nositi, da boste v koraku s časom?

Rada jih nosi tudi modna vplivnica Chiarra Feragni. Foto: Chiarra Feragni/osebni arhiv

Poznavalci menijo, da topli del leta vsekakor ne sme miniti brez modernih interpretacij klasičnih retro športnih obuval: da, takšnih, ki ste jih (ali pa vaše mame in babice) nosili v telovadnici v 70. letih. Še krojene hlače, bluza, dežni plašč in modni videz letošnje pomladi je nared! Poznavalke jih rade nosijo h kostimom in drugim enobarvnim kombinacijam.

Podajo se k midi oblekam pa tudi h klasični opravi za vsakdanjo rabo, majici in kavbojkam ter seveda h kratkim hlačam, ki se bodo na veliko nosile tudi to pomlad.

Nov Pumin model ima v svoji omari tudi vplivnica Dua Lipa. Foto: Puma

Medtem ko se letošnja moda po eni strani ozira v preteklost, po drugi gleda v prihodnost. Poudarjeno modne superge, ki so včasih videti, kot bi jih vzeli iz kakega znanstvenofantastičnega filma, niso nič manj modne kot njihove povsem klasične sestrice. Oblikovalci, denimo Balenciaga, se igrajo z materiali in oblikami ter ustvarjajo vpadljive kose (na platformah, s čevljem v obliki nogavice itd.), v katerih ne morete biti neopaženi.

Elegantno in športno zna odlično kombinirati brazilska supermanekenka Alessandra Ambrosio. Foto: Profimedia

Resnično boste zadeli žebljico na glavico, če jih boste obuli k pomladni obleki s potiskom, k hlačam, ki se končajo nad gležnji, ali pa ohlapnim hlačam iz blaga.

Superge smo videli tudi na letošnji podelitvi oskarjev, nosila jih je nagrajena režiserka Chloe Zhao. Foto: Reuters

Še ena letošnja muha, ki je hkrati zelo praktična, so športni copati brez vezalk. Oblika bo najbolj všeč ljubiteljem minimalizma, vzljubile pa jih bodo predvsem ženske, ki so nenehno v gibanju. Poleg se nosijo športne hlače in majice, odlično pa se priležejo k oblačilom, ki dajejo vtis, kot da ste na pločnik pravkar stopili z jadrnice.

Moderna retro kombinacija Foto: Marci Hierslefer/osebni arhiv

Model, ki se izkaže tako pri rekreaciji kot v modnih kombinacijah. Foto: Reebook

Preberite še: Ne boste verjeli, kateri čevlji so na oskarjih pritegnili največ pozornosti

Morda vas zanima tudi: Pet modnih blogerk, ki so odličen navdih, ko ne veš, kaj obleči


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)