Revizija pravkar odvitih modnih tednov: Pogled naprej

Kaj prinaša prihodnost, so pokazali na modnih tednih, ki so se odvrteli v prestolnicah mode

8.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters, Instagram | Avtor: Ajda Janovsky

Revizija pravkar odvitih modnih tednov: Pogled naprej

Dogodki so bili prava poslastica za ljubitelje mode, ki so se morali zadnjih 18 mesecev večinoma zadovoljiti s spletnimi predstavitvami novih kolekcij. Tradicionalni tedni mode so zaradi covida-19 skoraj popolnoma izginili iz družabnih koledarjev, tako kot so elegantna oblačila v obdobju karantene žalostno obvisela v omari, medtem ko so še tako zagrizeni modni navdušenci ugotavljali, da v času, ko so stiki z drugimi ljudmi zelo omejeni, nima smisla obleči česa bolj bleščečega od trenirke.

A vse kaže, da je le napočil konec te antimodne norosti. Moda z modnimi tedni vred je nazaj. Očitno epidemija le ni pustila pretiranih posledic, saj bo sezona pomlad/poletje 2022 tako elegantna, pisana, drzna in vihrava, da bo spomin na dni, ki smo jih preživljali v širokih bombažnih oblačilih, v trenutku izbrisan.

Prada simultano na dveh celinah

Modne hiše, mnoge med njimi so se na brveh pojavile prvič po marcu 2020, so s svojimi predstavitvami poskrbele, da imamo o čem govoriti. Izstopali so Versace, Fendi in Prada. Slednja je navdušila s simultano predstavitvijo nove kolekcije na več koncih sveta. Tako sta se hkrati odvijali Pradina modna revija v Milanu in Šanghaju, gledalci v Milanu pa so lahko simultano gledali enako modno kombinacijo na dveh manekenkah – živi, ki je korakala po pisti, in tisti prek prenosa (live streaming) z drugega konca sveta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prada (@prada)

Versace za Fendi, Fendi za Versace

Za pravi šok in huronsko navdušenje sta poskrbela Versace in Fendi. Modni hiši, ki ju ne druži isti lastnik, sta se odločili za svojevrstno izmenjavo in posodili druga drugi svoje modne ustvarjalce. Tako so nastala oblačila, ki jih je Versace kreiral za Fendi, in modni kosi, ki jih je Fendi ustvaril za Versace. Kreacije, ki so, o tem se lahko prepričate na fotografijah, prava paša za oči, so skorajda sesule internet, kar pomeni, da je bila odločitev dveh ikon visoke mode, da na način, ki se ga ni domislil še nihče v zgodovini, proslavita italijansko modo, še kako pravilna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amber Valletta (@ambervalletta)

In kakšna pomlad in poletje nam pripravljajo velika modna imena? Bilo je videti veliko živahnih barv, denimo živo rožnat kostim v kombinaciji z rdečim topom, ki ga je za Versace nosila legendarna Naomi Campbell. Fendijeve kreacije so izstopale po natančnih krojih, Etro je poskrbel za parado živahnih vzorcev, Alberta Ferretti pa je razgibala modno pomlad z resicami in kvačkanimi kosi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)

MM6 Maison Margiela bo zagotovo navdušil gledalce Netflixove serije Damin gambit (The Queen's Gambit), saj se ji je poklonil s kolekcijo, ki jo krasijo šahovnice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MM6 Maison Margiela (@mm6maisonmargiela)

Armani pa se je raje zazrl v ocean in navdih za svoje kreacije našel v morski peni, modrini morja in peščenih plažah. Presenečenje v njegovi kolekciji so bile haremske hlače, ki se, kot kaže, vračajo v prve modne vrste. Prada se je letos posvetila zapeljevanju, a na intelektualen način, s srednje visokimi petami, korzetom podobnimi topi in mini krili, s kosi in kombinacijami, ki nikakor ne morejo delovati razgaljeno oziroma ceneno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giorgio Armani (@giorgioarmani)

Preberite še: Slovenska oblikovalka z oblačili za otroke podira stereotipe o princeskah in princih

Morda vas zanima tudi: Kako nositi njegovo srajco


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)