Puloverji iz morske volne: poglejte, z reciklažo česa nastanejo!

Pri izbiri oblačil moramo imeti poleg udobja v mislih tudi njihov vpliv na okolje.

10.11.2022 ob 12:16 | Foto: Royal Robbins | Avtor: E.N.

Puloverji iz morske volne: poglejte, z reciklažo česa nastanejo!

Tekstilna industrija močno prispeva k onesnaževanju okolja, zato pri nakupovanju oblačil ne smemo pozabiti na naš dragoceni planet.

Čeprav se moda hitro spreminja, lahko z izbiro trajnostnih kosov veliko prispevamo k boljšemu jutri, gremo v korak s časom, hkrati pa varujemo naravo.

Pomembno je, da posegamo po kakovostnih oblačilih, ki so narejena iz trajnostnih materialov.

Na srečo veliko modnih znamk ponuja alternative, njihove vrednote pa so popolnoma nasprotne velikanom hitre mode. To pa seveda ne pomeni, da v njihovih oblačilih ne bi bili videti modni in šik.

Pri izbiri moramo biti pozorni predvsem na materiale, iz katerih so kosi narejeni, in način njihove izdelave.

Moderna tehnologija je omogočila nastanek tkanin, pridobljenih na trajnosten način. Organski bombaž in volna sta odlična izbira, prav tako materiali, pridobljeni z recikliranjem.

Razvoj na področju tekstilne industrije tako danes ponuja pestro izbiro oblačil, ki so narejena iz recikliranega poliestra, odpadkov v živilski industriji in celo školjk.

Usedlina, olupki in lupine

Marsikdo bi lahko podvomil o takšni izbiri, a bi ga presenetilo, kako prijetno je lahko brez slabe vesti nositi materiale, ki ne onesnažujejo okolja.

Glasen dokaz za to je gotovo znamka Royal Robbins, ki že od leta 1968 ustvarja izjemno nosljiva oblačila z mislijo na naš planet.

Z reciklažo plastenk, kavne usedline, jabolčnih olupkov in lupin ostrig izdelujejo posebno morsko volno in s tem uspešno zmanjšujejo količino kopenskih in morskih odpadkov.

V kombinaciji z merino volno iz nje izdelujejo udobne puloverje, ki jih odlikujejo mehkoba, zračnost, regulacija temperature, odpornost proti vonjavam in antistatičnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Robbins (@royal_robbins)

Pri proizvodnji je pomembno omeniti tudi posebno tehniko barvanja, ki se zgodi že na ravni vlakna, zaradi česar se znatno zmanjša poraba vode v procesu, prav tako pa so ključne čim krajše transportne poti.

Zgoraj omenjena znamka je lahko zgled s proizvodnjo na Tajvanu, zato surovine za izdelavo oblačil kupujejo prav tam.

Kavno usedlino, s katero prevlečejo niti, na primer odkupujejo od lokalnega Starbucksa, jabolčne olupke za proizvodnjo veganskega usnja pa od obratov za proizvodnjo soka.

Trajnostna izbira kakovostnih oblačil je prijazna tudi do denarnice, saj bomo s premišljenimi nakupi lahko modne kose nosili več let.

Preberite še: Čudovite pričeske, ki so primerne tudi za tanke lase (FOTO)

Morda vas zanima tudi: To je obvezen modni kos za sezono jesen/zima 2022 (v njem boš videti odlično!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)