Poznate razliko med hidžabom, nikabom in burko?

Muslimanke po svetu so različno pokrite - nekatere si zakrijejo le lase, druge kar cel obraz. A niso vsa ogrinjala enaka.

24.11.2015 ob 10:10

shutterstock_284142629.jpg

Medtem ko se tudi pri nas pogovarjajo o prepovedi nošenja muslimanskih oblačil, je prav, da spoznamo modo, ki jo nosijo ženske v muslimanskem svetu. Veste, kako se nosi hidžab, nikab, burka in kaj je čador?


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Rute in ogrinjala, ki jih nosijo na različne načine, so znak skromnosti in pripadnosti veri. Tovrstno zakrivanje pa, zanimivo, ne izvira iz islama, temveč se je razvilo že veliko pred to religijo. Muslimani naj bi to prakso prevzeli od drugih kultur z Bližnjega vzhoda, zato so splošna navodila, kako nositi ta oblačila, zelo neenotna in z leti vključujejo novosti.

Od odkrite proti zakriti: hidžab, čador, nikab in burka.

Dame, ki se ogrinjajo z hidžabom, si denimo dovolijo več svobode. Nosijo ličila in opazne modne dodatke, ter so vidno zelo modno ozaveščene ženske. Pred kratkim se je v H&M-ovem oglasu celo pojavila prva muslimanka z hidžabom, ki pravi, da modni svet prevečkrat ignorira ženske, ki si prekrivajo glavo in obraz. 23-letna Mariah Idrissi je pred poziranjem za znamko najprej prosila starše za dovoljenje in nato s ponosom pozirala, saj gre za "dober namen", pravi. "Zdi se mi neverjetno, da tako velika znamka priznava nošenje muslimanskih oblačil."

Mariah Hidrissi v H&M-ovem oglasu.

H&M-ovo potezo je pozdravilo še več muslimank, ki so ob tem povedale, da veliko muslimank nakupuje v njihovih trgovinah in da imajo znamko zdaj še raje.

Hidžab je torej bolj kot ne naglavna ruta, različnih stilov in barv, ki pokriva glavo in vrat, a dopušča odkrit obraz in roke.

Nikab je tančica za obraz, ki prekrije celoten obraz, razen oči. Nosi se v paru z naglavno ruto. Tudi muslimanke v nikabu si dovolijo opazen nakit, kot so denimo zapestnice in prstani, rade pa nosijo tudi dizajnerske torbice.

Burka je najkonservativnejša od vseh islamskih tančic. Gre za enodelno oblačilo, ki prekrije celotno telo in obraz, na predelu oči pa ima mrežasto tkanino. Mreža omogoča ženski, da gleda, vendar njenega obraza ni mogoče prepoznati.

Čador je enodelno orginjalo, ki prekriva celo telo. Muslimanke pod njim nosijo še naglavno ruto.

Kadar potujete v muslimanske države je torej prav, da tudi same poskrbite za zmerno pokritost. Vsekakor boste nespoštljive z oprijetimi oblačili, ki odkrivajo dekolte in preveč nog. V turističnih središčih so "nenavadnega" načina oblačenja Evropejcev že vajeni in vas bodo morda le bolj pogledali, a v odročnejših krajih je potrebno spoštovati lokalna pravila oblačenja. Potovanje bo tako vsekakor prijetnejše in deležni boste več spoštovanja s strani domačinov.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock, H&M


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)