Peking 2022: Kako je nastala nova kolekcija, ki jo na OI nosijo naši športniki

Na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu Slovenijo zastopajo naši najboljši smučarji, skakalci in drugi zvezdniki snežnih in ledenih strmin, ki svojo pozornost vzbujajo tudi z moderno kolekcijo oblačil.

15.2.2022 ob 10:18 | Foto: promocijsko gradivo | Avtor: E.N.

Peking 2022: Kako je nastala nova kolekcija, ki jo na OI nosijo naši športniki

Novo kolekcijo je oblikoval alpski smučar Sandi Murovec, ki ima z oblikovanjem oprave olimpijcev že kar nekaj izkušenj, saj njegovo sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije sega v leto 2012.

Tudi letos je tako prevzel vlogo glavnega oblikovalca vseh artiklov kolekcije. Od kape, nogavic, majic pa vse do slavnostne bunde in nacionalne kolekcije.

Kako se je tega lotil?

Pravi, da vsakič znova poskuša najti pravo razmerje med obliko, identiteto slovenskega športnika, navijačem, slovenskimi športnimi barvami, funkcionalnostjo in (če je le možno) tudi pridihom identitete prireditelja.

Vsaka kolekcija nekaj posebnega, seveda pa oblikovalske rešitve nikoli niso vsem všeč, je prepričan Murovec. Obstaja pa kar nekaj pravil, ki jih mora oblikovalec pri kreiranju kolekcije upoštevati.

"Barve so zaščitene s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, zato jih kot oblikovalec mora koristiti in prav je tako. To je edini način, da lahko ustvarimo želeno barvno identiteto slovenskega športa, ki jo danes pozna cel svet.

Pri tokratni kolekciji izstopa dolga bunda za slavnostno otvoritev, ki je vsekakor nekaj posebnega! Čista, ostra, s črto po sredini, ki ponazarja odločenost, fokus in deluje zmagovalno, vendar brez kiča," je razložil Sandi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia Olympic Team (@sloveniaolympicteam)

Obutev, ki predstavlja identiteto Slovencev

Poleg oblačil visoke kakovosti pa je zelo pomembna tudi obutev za katero je poskrbela Alpina ter olimpijce obula v pohodne čevlje, ki so njihov zaščitni znak.

»Gojzar« je bil namreč prvi čevelj, ki so ga v Alpini izdelali pred točno 75 leti. Hribovska obutev tako predstavlja tudi simboliko Slovenije in njenega naroda, katerega velika ljubezen je ravno pohodništvo.

Pohodne čevlje so v namen olimpijskih iger v Alpini oblekli v trendovske barve, kot piko na i pa so jim dodali zelene, modre in bele vezalke, ki predstavljajo barve Olimpijskega komiteja Slovenije.

Kaj pa prepoznavnost?

"Barve, ki jih uporabljamo so lepe, nosljive, lahko tudi elegantne, a vedno dovolj športno agresivne. Skozi zadnja leta nam je uspelo, da smo na globalni športni ravni, poleg izjemnih športnih rezultatov in neverjetnih uspehov, zgradili izjemno močno identiteto. In pri tem je oblačila nemogoče obiti; postala so del uspehov in tudi svojevrsten “strah” v očeh nasprotnikov. Postali smo vizualno razpoznavni, istočasno pa nadvse spoštovan športni narod" je še povedal oblikovalec.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia Olympic Team (@sloveniaolympicteam)

Preberite še: Petra Kokol: Mesne industrije ne želim podpirati

Morda vas zanima tudi: To je najboljši čas za pošiljanje svojega življenjepisa za novo službo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)