Obleka kot umetnost v muzeju

V Narodnem muzeju bo na ogled predstava, ki na piedestal postavlja odraz posameznikove ustvarjalne identitete.

14.11.2015 ob 12:00

19D2014OpeningShowFinale.jpg

Kreativni eksperiment Identity Dress že tretje leto zapored pred izziv postavlja kuriran mednarodni nabor modnih ustvarjalcev, na piedestal pa postavlja odraz posameznikove ustvarjalne identitete. Tretja izdaja projekta z edinstvenim konceptom bo na ogled med 19. novembrom in 13. decembrom v atriju Narodnega muzeja Slovenije.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Idejni vodji in kuratorja projekta, Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak dogajanje vnovič bogatita z eno izmed vplivnejših vsebin z modnim predznakom v regiji. Na podlagi vselej enakega osnovnega kroja se bo tudi tokrat vsak izmed devetnajstih k izzivu vabljenih oblikovalcev soočil z nalogo izdelati obleko, ki odraža njegovo osebnost.

Na fotografiji obleke projekta IDENTITY DRESS 2014: Cliché (Slovenija), Asa Kazingmei (Indija), Marius Janusauskas (Belgija).

"Zamisel se je porodila v želji po odmiku od ustaljenih, z modo povezanih formatov – kot matrica za ustvarjalni eksces, ki oblikovalce za trenutek osvobodi vsakršnih misli na prodajno osredotočeno strategijo vsakdana. Vnaprej določena forma služi kot okvir ali nepopisan list, izdelana obleka pa simbolizira nanj zapisano zgodbo posameznika. V očeh sodelujočih je Identity Dress ventil za sproščanje kreative. Leto za letom prepoznavnost projekta raste, posledično pa tudi interes k izzivu vabljenih ustvarjalk in ustvarjalcev. Pri izboru se odločava za posameznike z močnim pripovednim izrazom - naj bo govora o uveljavljenih imenih ali pa mladih upih, za katere je projekt ena prvih mednarodnih izkušenj. Takšen pristop obenem omogoči medsebojno mreženje in tke nove vezi na kariernem in osebnem nivoju. Med sodelujočimi prevladujejo modni oblikovalci, pred izziv pa postavimo tudi kakšnega kostumografa ali celo oblikovalca dodatkov." pojasnjuje Eric Maj Potočnik, avtor koncepta.

Lanskoletna razstava.

Med imeni, ki so kreativni izziv sprejela v preteklih dveh letih, prav gotovo izstopajo britanska oblikovalka in kostumografinja Lara Jensen, v Španiji živeči libanonski oblikovalec Assaad Awad, srbska oblikovalka Ana Ljubinković s svojo igrivo estetiko, mlado tajsko ime Wisharawish in Slovenki Nika Ravnik, ki ustvarja pod imenom niOka, ter Jelena Pirkmajer z že legendarno blagovno znamko Cliché.

Projekt Identity Dress skozi formo klasične ženske obleke zagovarja človeško raznolikost, rezultat pa vsakič znova dokazuje avtentičnost v izziv vključenih avtorjev. Simbioza kontrasta ustaljene forme in posameznikovega uma ustvari original.

Avtorica: B. G.

Foto: Vid Voršič 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)