Nasveti oblikovalke pri izboru poročne obleke

Izbira poročne obleke je zelo zahtevna, za mnoge celo stresna naloga.

25.5.2015 ob 10:00

shutterstock_103258196.jpg

Vsaka nevesta je drugačna, vsaka ima svoje želje in svojo vizijo. A še preden se dokončno odločite za stil, barvo in kroj obleke, v kateri boste dahnile usodni da, zelo dobro premislite o možnostih. Pretehtajte vsak detajl. Pri tem vam bodo morda pomagali nasveti modne oblikovalke Maje Štamol, ki je v svoji karieri izdelala že toliko poročnih oblek, da še sama ne ve, koliko. "Veliko", pravi, ko jo vprašamo o točni številki. Pove nam le, da na leto dobi med deset in dvajset naročil.

Najprej stil, na koncu material

Prvi korak do popolne obleke je dodelana ideja o stilu, ter točna informacija o kraju in temi poroke. "S tem je povezan kroj obleke in material, iz katerega bo izdelana," pojasnjuje Štamolova. Ko pride do stila, večina stremi h klasiki, čemur so naklonjeni tudi v Majinem ateljeju. "Obleke, naročene in izdelane v našem ateljeju, so neke vrste klasika, ampak se bolj približujejo k večernim kreacijam, kot pa bogatim klasičnim oblekam, ki jih najdete v poročnih salonih. Jaz strmim k temu, da je obleka v skladu z nevesto, z njenim karakterjem, postavo, ter njenimi željami."

shutterstock_253811422.jpg

Sledi izbor dolžine, tančice in vlečke. Slednja celotni podobi daje glamuroznost, pravi oblikovalka, a dodaja, da je nepraktična in nevesto velikokrat omejuje pri gibanju. "Dostikrat izdelamo vlečko ločeno, ki jo lahko po uradnem delu odstranimo. Tančica v zadnjem času bolj pogosto." Kar se tiče dolžine sogovornica svetuje: "Če je obleka dolga, mora segati do tal, saj vse, kar je krajše, ne izgleda lepo. Razen, če gre za kratko obleko, ki se giblje okrog kolen."

Na vrsti je določitev kroja, šele nato materiala, ki je po njenih besedah "v strogi soodvisnosti, saj vsak material ni za vsak kroj in obratno." Ko pride do barve, se neveste že prej same odločijo zanjo, Maja jim nato svetuje še pri odtenku, ki je najprimernejši za nevestin ten kože. "Meni so všeč drzne neveste, čeprav jih večina prisega na klasičen izbor barve: smetana, bela ... občasno kakšna rdeča, roza, vijolična."

Od korzetov do lahkotnih objemov

Pred nekaj leti si je skoraj vsaka nevesta zaželela poročno obleko iz korzeta, a trende je kmalu odneslo k lahkotnim oblekam in materialom, ki so telo bolj božale kot stiskale. V zadnjem času pa se spet vračamo k poudarjanju postave in linij, zelo močno pa so prisotne čipke, pravi oblikovalka. "Kate Middleton je kar precej okužila tudi Slovenke, saj skoraj ni neveste, ki ne bi želela vsaj malo čipke, ali pa kar celo obleko iz čipke."

Kate Middleton je s čipko okužila marsikatero nevesto.

Pomislite na cel paket

Poleg obleke je treba seveda razmišljati še o ostalih dodatkih, ki bodo zaokrožili podobo in vas po potrebi greli ob hladnih večerih ali v mrzlih mesecih, če boste v zakon skočili pozimi. Tudi na vse to mislijo v ateljeju Maje Štamol. "Nevestam izdelamo tudi dodatke, kot so bolero, pašmina, tančica, vlečka ... Svetujemo pri izboru čevljev  in nakita, ki ga celo izdelamo sami."

Ker je za izdelavo popolne poročne obleke seveda potreben čas, je zelo pomembno, da se pri oblikovalki, ki ste jo izbrali, oglasite vsaj dva meseca pred poroko. "Fino je, če imamo dovolj časa, saj se mi zdi prav, da se z nevesto natančno pogovorim, ji svetujem, po potrebi izdelam testno obleko, da ni zadreg, ko je obleka gotova. Čas potrebujemo tudi, da izberemo ustrezen material, včasih se skupaj odpravimo v tujino. Zato je vsaj dva meseca prej skoraj nujno. Smo pa imeli primere, ko je je nevesta prišla k nam samo mesec dni prej, pa smo tudi izpeljali."

Avtorica: Branka Grbin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)