Modni namigi in triki za vse postave

Kako nositi uspešnice letošnjega poletja glede na postavo?

30.5.2015 ob 6:30

ParistrS14256.jpg

Stilistka Nina Vidmar nam je razkrila nekaj skrivnosti oblačenja, s pomočjo katerih uskladimo postavo, in nam zaupala nekatere trike, ki bodo pomagali pri izbiri oblačil v skladu z aktualnimi modnimi smernicami.

Za hruškaste razgaljena ramena

Tistim, ki imajo postavo v obliki hruške, torej ožja ramena ter močnejša stegna in boke, stilistka svetuje poudarjanje zgornjega dela telesa in umiritev spodnjega. Lanska in tudi letošnja smernica, ki se zgleduje po modi 80. let, poudarjena ramena, je odlična izbira. Ljudem s tako postavo pristajajo tudi vzorčasti zgornji deli, nakit, rute, šali, broške, klobuki, široki ovratniki ali oblačila, ki razkrivajo ramena.

MilanostrS14060.jpg

"Hlače in krila naj bodo v enobarvnih ali preprostih odtenkih, igramo se predvsem z zgornjimi deli. Krila naj bodo v obliki črke A ali ravna, hlačnice naj bodo krojene ravno ali v trapez. Izogibajte se oprijetim krojem, ker tako še poudarjate širino bokov," pojasnjuje strokovnjakinja, ki na spodnjih delih odsvetuje tudi žepe, naborke, vzorce in druge dodatke. Pasovi na obleki naj bodo, pravi, ozki. Hruškaste postave naj se izogibajo tudi kapri in kargo hlačam, saj te privabljajo pogled na boke. "Ramena so super in seksi del telesa pri ženski. Še posebno če imate postavo v obliki hruške, je odlična izbira, da jih pokažete z zgornjimi deli, ki razkrivajo eno ali obe. Takšni kosi takoj pritegnejo pozornost. Čipkasti rokavi in naborki na njih so prav tako primeren izbor za vašo postavo," razlaga.

MilanotrS14170.jpg

Ovratnik V za jabolka

Tistim, ki imajo postavo najbolj poudarjeno na predelu trebuha, Vidmarjeva svetuje zgornje dele z ovratniki v obliki črke V. "Najprimernejše so obleke, ki se ovijejo in zapenjajo na pasu," pravi. Ženske s postavami v obliki jabolka lahko nosijo vzorce, a ne na zgornjem delu. "Zgoraj lahko izberete majhne, zadržane vzorce, a raje jih prihranite za spodnje dele. Super vzorec ali potisk na krilu in preprost zgornji del sta za vašo postavo najprimernejša."

Večina ljudi s postavo v obliki jabolka ima lepo oblikovane noge, zato jim stilistka priporoča kratka krila in hlače. Tako imenovana A-krila so dobra izbira, kajti uravnavajo suh spodnji del s širšim zgornjim. "Če imate majhno ali plosko zadnjico, potem morate obleči hlače z žepi zadaj. Obstaja tudi precej hlač iz džinsa, ki dvignejo zadnjo plat in jo povečajo. Hlače brez žepov zadaj pa nikakor niso primerne za postavo v obliki jabolka," poudarja.

Parisstr14222a.jpg

Atleti brez ozkih kril

Atletsko grajene dame s širokimi rameni naj nosijo oblačila, ki ustvarijo videz širših bokov. "Detajle in volumen uporabite predvsem na spodnjem delu telesa. Pomembno je, da pričarate iluzijo ozkega pasu, kar najbolje dosežete s pasovi," svetuje Vidmarjeva. Ženske s takšnim tipom postave naj se izogibajo oblačilom, ki na videz razširijo ramena: ladijskim ovratnikom, ozkim naramnicam, širokim šalom, ovratnikom in majicam.

Zanje prav tako niso primerna oblačila, ki zakrivajo in skrivajo njihovo silhueto, izogibajo naj se tudi vzorcem in različnim detajlom na zgornjih delih oblačil in šalom. Neželeni dodatni poudarek ramen tvegajo tudi, če oblečejo tako imenovana krila pencil in džins skinny.

Peščenim uram je dovoljeno (skoraj) vse

Ženske z zelo poudarjeno obliko ramen, prsi in bokov, s postavo peščene ure, ki je najskladnejša med vsemi, lahko nosijo skoraj vse kroje. "Poudarite pas in zaobljene boke, kajti to so vaše največje prednosti. Igrajte se z dramatičnimi oblačili ter nakitom in dodatki. Izogibajte se večplastnim kosom. Nosite srednje visoke pete namesto zelo visokih in platform," svetuje Vidmarjeva. "Izberite raje ozke pasove namesto širokih, kajti tako se izognete, da je zgornji del videti močnejši, kot je v resnici. Če imate velike prsi, se raje ne odločite za ohlapen zgornji del z veliko dodatki. Nasploh raje pozabite na ohlapna oblačila. Izberite zgornje dele, ki poudarjajo vitki pas. Pohvalite se z izjemnim dekoltejem, nosite izreze na V, vendar ne preglobokih," še dodaja stilistka.

ParistrS14205a.jpg

Poudarjanje pasu za ravne postave

Ravna postava, z rameni in boki iste širine, je po besedah stilistke dokaj neproblematična. Pomembno je poudariti obliko v pasu in tako zagotoviti bolj žensko telo. "Če imate radi svojo postavo, lahko izberete oblačila, ki poudarijo njene lastnosti. Kroji z ravnimi linijami, oglate ravne obleke, blazerji, ki niso oprijeti. Najudobneje vam bo, če boste nosili oblačila, ki posnemajo vašo postavo," pravi Vidmarjeva. Na splošno, meni, velja pri takšni obliki telesa poudariti izjemne noge in ustvariti skladen videz.

"Nosite hlače, ki so spodaj rahlo široke, ali raven kroj, izberete lahko tudi oprijete, vendar vedno prilegajoče se. Krila naj ne bodo daljša kot do kolen. Ne nosite globokih izrezov, dolgih ogrlic, zelo oprijetih ali zelo ohlapnih oblačil. Zgornji deli naj imajo ovratnik in dodatke. Nosite večplastne kose in nedrček, ki se dobro prilega, saj lahko z njim zelo lepo poudarite prsi," poudarja.

ParisstrS1469.jpg

RESICE

 • Peščena ura: ženskam z enakomerno oblikovano postavo z ozkim pasom pristajajo različni kroji in silhuete. Izberete lahko obleko z resami, krilo z visokim pasom ali resasti top. Pozorne pa bodite, da izpostavite vitki pas za izjemen videz.
 • Hruška: ženske s postavo v obliki hruške imajo ožja ramena in zgornji del telesa ter širše boke in spodnji del. Nosite rese predvsem na zgornjih delih. Tako boste dosegle usklajen in enakomeren videz. Čudovite boste v resasti jakni.
 • Jabolko: odvrnite pozornost od srednjega dela telesa. Poudarite čudovite noge s krilom z resami na spodnjem delu.
 • Obrnjeni trikotnik: imate široka ramena ter ozke boke in noge? Oblecite hlače z resami ali krilo. To bo dodalo volumen spodnjemu delu in videti boste fenomenalno.
 • Ravna: rese so popolne za ustvarjanje volumna in oblin. Izberite obleko z resami v spodnjem delu ali krilo ali pa izpostavite zgornji del z zanimivim topom ali jakno z resicami. Če vas te še vedno niso prepričale, preizkusite najprej torbe in modne dodatke z njimi.
ParisstS1479a.jpg

ČRTE

 • Peščena ura: glavno vodilo je, naj vse črte potekajo v eno smer. Tako boste najbolj poudarile postavo. Poigravajte se z različnimi debelinami in barvami. Prav tako boste dobro videti v vzorcu chevron oziroma v cikcakastem.
 • Hruška: za ustvarjanje volumna in poudarjanje zgornjega dela telesa so popolne vodoravne črte. Krasijo naj predvsem zgornja oblačila. Kombinacija različno debelih črt bo še povečala učinek. Za spodnje dele pa so najboljše navpične, ki ožajo postavo in vas hkrati povišajo.
 • Jabolko: najprimernejše za vašo postavo so navpične črte, ki bodo podaljšale postavo. Kombinacija svetlih in temnih, ki so kontrastne, pa bo še dodatno zakrila vaš problematični del telesa.
 • Obrnjeni trikotnik: izogibajte se črtam v predelu ramen! Z njimi boste še dodatno izpostavile široka ramena. Črtasti vzorci naj se začnejo v predelu prsi. Okoli ramen naj prevladuje ena barva, saj boste tako dosegle iluzijo ožjih ramen. Vodoravne črte pa izberite za spodnji del na krilu, obleki ali hlačah. S tem bo oblika vašega telesa bolj proporcionalna.
 • Ravna: vaša visoka in ravna postava je popolna za črte različnih oblik v različnih smereh. Vodoravne bodo poudarile in dodale volumen tam, kjer ga potrebujete. Za predele, kjer bi rade dodale nekaj oblin, izberite debele črte ali njihove kombinacije različnih barv in debelin, ki bodo predel povečale v trenutku.
NewYorkstrS269.jpg

SRAJCE

 • Peščena ura: srajce z detajli, kot so naborki in koničasti ovratniki, so popolna izbira za vas. Izberite take, ki bodo poudarile vaše atribute. Klasično krojene so videti čudovito. Izogibajte se visokim ovratnikom, ki se zapenjajo tesno ob vratu. Poudarite svoj ozki pas in višino. Čudovite boste v srajcah, ki se ovijajo okoli telesa. Spodnji rob srajce naj sega do vaših bokov, saj boste tako optično podaljšale telo.
 • Hruška: različni detajli okoli ramen in ovratnika so prava izbira za hruškasto postavo. Pozornost morate usmeriti od širokih bokov in stegen. Veliki ovratniki ustvarijo iluzijo širokih ramen, naborki in gube pa večjih prsi. Prav tako je z rokavi, lahko so nabrani, nagubani ali valoviti. S tem ustvarite enakomeren videz telesa.
 • Jabolko: najpomembnejše za ta tip postave je, da oblačila v zgornjem delu niso preveč oprijeta. Malce ohlapnejša in lahkotnejša, ki poudarijo pas, so videti veliko bolje. Srajca naj mehko pada ob telesu, videz pa lahko dopolnite s pasom, ki poudari vašo linijo. Prav tako je z ovratniki, ne zapnite si jih do zadnjega gumba, ampak naj mehko padajo ob vratu in ustvarijo vratni V-izrez, ki je idealen za vašo postavo. Prav tako boste čudovite v srajcah, ki se elegantno ovijejo okoli telesa.
 • Obrnjeni trikotnik: najboljša izbira za vas so srajce iz mehkejših materialov z dodatkom elastana. Ne poudarjajte ramen z naborki in drugimi dodatki. Izberite raje take z ovratniki, ki imajo videz V-izreza. Izberite telirano srajco ali tako z rokavi raglan, ki bodo omehčali vaša široka ramena.
 • Ravna: izberite srajce, ki bodo dodale vašemu zgornjemu delu telesa volumen. Prsni žepi, naborki, gube, ovalno oblikovani ovratniki in taki, ki se lahko zavežejo v pentljo, so popolni za ravno obliko telesa. Kombinirajte jih z oprijetim krilom pencil, ki bo poudarilo vašo postavo.

Avtorica: Ajda Janovsky


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)