Moda, za katero ne potrebujete denarja

Ste že slišali za Izmenjevalnico? Pop-up trgovinica deluje po principu izmenjave – v zameno za hrano ali kozmetiko, dobite vintage kose.

9.5.2016 ob 6:40

_DSC0166-001.JPG

V Ljubljani vsako prvo soboto v mesecu v hostlu Tresor na Čopovi ulici poteka prav posebna izmenjava. V Izmenjevalnici v zameno za prehranske izdelke, higienske pripomočke ali čistila izmenjujejo vintage oblačila in dodatke, ki so bili donirani Humanitarnem centru Rdečega Križa Ljubljana.

Unikaten šoping s pridihom dobrodelnosti

Izmenjevalnica je dobrodelen projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti ter spodbuja širjenje zavesti o ponovni uporabi in odgovornosti do soljudi. Samo to soboto so zbrali 83 kilogramov hrane in 9 kilogramov izdelkov za higieno, skupno 92 kilogramov donacij za prejemnike pomoči Rdečega križa. Od prve Izmenjevalnice, ki se je zgodila leta 2013, do danes, pa so zbrali več kot 4,5 tone vseh donacij.

_DSC0125.JPG

Vintage oblačila so postala širše priljubljena v devetdesetih, ko so jih na rdeče preproge ponesle znane igralke in glasbenice, v Sloveniji pa se je trend močneje razširil pred kakšnimi šestimi leti, ko so se začele odpirati tudi prve trgovine z blagom iz druge roke.

Kako torej poteka menjava?

Za vsak doniran izdelek prejmete po en kupon, s temi pa nato kupujete oblačila. Oblačila in predmeti so razporejeni v vrednostne razrede od 1 do 10. Na primer, za 1 doniran izdelek si lahko izberete ruto, klobuk ali kravato, za 4 donirane izdelke obleko ali knjigo, za 7 plašč, za 10 pa kovček. V primeru, da celotne vrednosti kupona ne porabite, ga lahko vnovčite tudi na naslednjih Izmenjevalnicah.

Izmenjevalnico lahko na drugi lokaciji ujamete tudi vsak 3. petek v mesecu. Kje? V Humanitarnem centru Rdečega Križa Ljubjana na Tržaški cesti 132.

Fotografije in besedilo: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)